12/8/21

Μπίλυ ο ψεύτης - Billy liar

Ταινία – σταθμός του free cinema με τον Τομ Κόρτνεϊ στον ρόλο που τον καθόρισε και την Τζούλι Κρίστι, που έπρεπε να εμφανιστεί και στην ταινία «Ντάρλινγκ» πάλι του Τζον Σλέσιντζερ ώστε να καθιερωθεί.
Ο Μπίλι ένας αληθινός κινηματογραφικός αντί-ήρωας, βρίσκεται αντιμέτωπος με μια κοινωνία που αλλάζει ραγδαία. Όπλο του απέναντί της η αστείρευτη φαντασία του, που τον οδηγεί να λέει συνεχώς ψέματα και να ζει στο δικό του φανταστικό κόσμο. Μια κωμικοτραγική φιγούρα, έξυπνα αναλυμένη από τον Σλέσινγκερ, με ένα απορημένο βλέμμα που όμως παραμένει διαχρονικό. Μια φιγούρα που ταυτόχρονα σχολιάζει την κοινωνία μέσα από τις ιστορίες που φαντάζεται.
Ο τεμπέλης και ταυτόχρονα φιλόδοξος Μπίλυ δεν κοροϊδεύει μόνον τους άλλους αλλά και τον εαυτό του, που δεν μπορεί να τον εντάξει σε κανένα περιβάλλον, ούτε στο οικογενειακό, ούτε στο επαγγελματικό ή το φιλικό.
Βασισμένη σε μια νουβέλα και θεατρικό έργο του Κιθ Γουότερχαουζ, η ταινία κρίθηκε αριστουργηματική στην εποχή της.
INFO
Προβάλλεται από 12/8/2021
Είδος: Δράμα, Αισθηματική (98’)
Χώρα: Ηνωμένο Βασίλειο (1963, ψηφιακή επανέκδοση)
Σκηνοθεσία: Τζον Σλέσινγκερ
Παίζουν: Τομ Κόρτνεϊ, Τζούλι Κρίστι
Σύνοψη: Ο Μπίλι είναι ένας νεαρός υπαλληλάκος γραφείου κηδειών με οργιώδη φαντασία, βομβαρδισμένη από την προπαγάνδα των ΜΜΕ. Έτσι, κάθε μια στο τόσο, το μυαλό του φεύγει και πηγαίνει στην Αμβροσία, ένα μυθικό βασίλειο στο οποίο είναι είτε βασιλιάς, είτε εραστής, είτε οποιοσδήποτε ήρωας που θα ανταπεξέρχονταν στις αληθινές καταστάσεις της ζωής του. Είναι όμως ο Μπίλι απλά ένας ονειροπόλος και εντελώς ανεύθυνος νέος που δεν ξέρει τι θέλει από τη ζωή του, βασανίζοντας αδίκως γονείς και συναδέλφους; Και είναι, άραγε, ικανός να βγει από αυτό το τέλμα, διεκδικώντας μια ζωή που μπορεί και να του αξίζει;
Υποψήφιο για έξι Bafta και με συμμετοχή στο διαγωνιστικό του Φεστιβάλ Βενετίας.
Διανομή: Bibliotheque