Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα

Τα Πάθη του Χριστού σε peplum movies

7/7/21

Πέρυσι στο Μαρίενμπαντ - L'année dernière à Marienbad

Αναμφίβολα μία από τις πιο σημαντικές και επιδραστικές ταινίες που αναδύθηκαν από τις αρχές της δεκαετίας του 1960, η οποία άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο οι θεατές παρακολουθούσαν ως τότε τις ταινίες.  Σπάει εντελώς τις κανονικές μορφές κινηματογραφικής αφήγησης για να δημιουργήσει μια δύσκολη ταινία για παρακολούθηση. Ακόμα και για εκείνους που τους αρέσει να συνδέουν αφηγηματικά παζλ, αποτελεί μια εξαιρετικά δύσκολη άσκηση.
Η ιστορία διαδραματίζεται σε έναν υπέροχο μπαρόκ ξενοδοχείο, με περίτεχνα νταβάνια, τεράστια σαλόνια μεγάλους καθρέφτες και πίνακες ζωγραφικής, ατελείωτους διαδρόμους και υπαίθριους χώρους όπου οι θάμνοι έχουν κλαδευτεί σε άψογα γεωμετρικά σχήματα και μοτίβα.
Μεταξύ των επισκεπτών του πύργου υπάρχουν και οι βασικοί χαρακτήρες της ιστορίας: η «A» (που την υποδύεται η Ντελφίν Σιρίγκ), μια όμορφη γυναίκα, ο «X» (Τζιόρτζιο Αλμπερτάτζι), που επιμένει ότι συναντήθηκαν πέρυσι και συνεννοήθηκαν να συναντηθούν ξανά φέτος και ο «Μ» (Σασά Πιτέφ), που δεν είναι βέβαιο εάν είναι σύζυγος ή εραστής της «Α», αλλά σίγουρα ασκεί εξουσία πάνω της. Έχει εντυπωσιακή λεπτή εμφάνιση, με το βυθισμένο τριγωνικό πρόσωπό του, τα ψηλά ζυγωματικά και τα βαθιά μάτια που θυμίζουν βρικόλακα. Η φράση «Ζούμε σαν σε φέρετρα παγωμένοι δίπλα-δίπλα σε έναν κήπο» είναι χαρακτηριστική της αδρανούς ατμόσφαιρας που επικρατεί.
Μιας ατμόσφαιρας που καθορίζεται από την αφήγηση και τη μουσική, ενώ οι κινήσεις των ηθοποιών θυμίζουν κινήσεις από πιόνια σε μια τεράστια σκακιέρα. Το μόνο που θυμάμαι από το φιλμ είναι όμορφες εικόνες. (Κριτική μου στο myFilm)
INFO
Προβάλλεται από 8/7/2021
Χώρες: Γαλλία, Ιταλία  (1961, αποκατεστημένη ψηφιακά)
Είδος: Δράμα, Μυστηρίου, Αισθηματική (94΄)
Σκηνοθεσία: Αλέν Ρενέ
Παίζουν: Ντελφίν Σιρίγκ, Τζιόρτζιο Αλμπερτάτζι, Σασά Πιτέφ
Σύνοψη: Ένας ανώνυμος άντρας πολιορκεί μια γοητευτική, αινιγματική γυναίκα μέσα στο λαμπερό σκηνικό ενός αριστοκρατικού ξενοδοχείου στην ευρωπαϊκή παραθεριστική πόλη Μαρίενμπαντ. Ισχυρίζεται ότι είχαν συναντηθεί και φλέρταραν εκεί έναν χρόνο νωρίτερα, και προσπαθεί να την πείσει να φύγει μαζί του, κάτω από το βλέμμα του βλοσυρού συνοδού της. Ενώ η ίδια στην αρχή αρνείται τα πάντα, η σχέση τους ξεδιπλώνεται μέσω θραυσμάτων μνήμης ή φαντασίας που όμως δεν ταιριάζουν ποτέ.
Διανομή: Summer Classics