7/7/21

Η ταβέρνα της Τζαμάικα – Jamaica Inn

Η τελευταία ταινία της βρετανικής περιόδου του σκηνοθέτη, καθώς αμέσως μετά ο Χίτσκοκ θα μετακόμιζε στο Χόλιγουντ, όπου τον περίμενε μια νέα, μεγάλη καριέρα.  Με μια, πέρα από κάθε κριτική, ερμηνεία του θεατρικού κυρίως ηθοποιού Τσαρλς Λότον η ταινία αυτή του Άλφρεντ Χίτσκοκ μπορεί να μην είναι από τις καλύτερές του (η «Ρεβέκκα» του, της Δάφνη Ντι Μοριέ επίσης, ήταν ανώτερη) αλλά έχει το αδιαφιλονίκητο suspense, ατμόσφαιρα gothic και επιπλέον ολίγον μελόδραμα
Η σύνοψη της Bibliotheque στη συνέχεια, εξηγεί περισσότερα από όσα θα μπορούσα να σχολιάσω, οπότε το μόνο που απομένει είναι να μη χάσετε την ταινία στη μεγάλη οθόνη. Είναι ευκαιρία για να απολαύσετε ταυτόχρονα τον μεγάλο Τσαρλς Λότον και την υπέροχη Μορίν Ο’ Χάρα, σε ένα ομολογουμένως θεατρικό παίξιμο, το οποίο όμως δεν μειώνει την αξία της ταινίας ως «κλασσικής στο είδος.(Κριτική μου για το myFilm)
INFO
Προβάλλεται από 8/7/2021
Χώρες: ΗΒ, ΗΠΑ (1939, αποκατεστημένη ψηφιακά)
Είδος: Αστυνομική, Περιπέτεια (108΄)
Σκηνοθεσία: Άλφρεντ Χίτσκοκ
Παίζουν: Τσαρλς Λότον, Μορίν Ο’ Χάρα, Λέσλι Μπανκς, Ρόμπερτ Νιούτον
Σύνοψη: Σε μία απόκρημνη και βραχώδη ακτή της Κορνουάλλης γύρω στα 1800, μία συμμορία κακοποιών ληστεύει πλοία που ναυαγούν και δολοφονεί όσους ναυαγούς επιβιώνουν, ώστε να μη μπορούν να τους καταδώσουν. Μόνο που τα ναυάγια είναι προσχεδιασμένα από τον μυστηριώδη αρχηγό της σπείρας. Εκεί φτάνει μια όμορφη Αγγλίδα για να επισκεφτεί το θείο της, αγνοώντας ότι είναι το στέκι συμμορίας και ο θείος της μέλος αυτής. Ταυτόχρονα, οι ναυτιλιακές εταιρίες στέλνουν στην περιοχή ένα «δικό τους άνθρωπο» προκειμένου να εξιχνιάσει τα απανωτά ναυάγια, που κι αυτός καταλύει στο ίδιο πανδοχείο. Όταν όμως οι ληστές ανακαλύπτουν το λόγο της παρουσίας του εκεί, αποφασίζουν να τον σκοτώσουν.
Διανομή: Bibliotheque