Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα

Τα Πάθη του Χριστού σε peplum movies

7/7/21

Κραυγές και ψίθυροι – Cries and whispers

Μια ταινία για το θάνατο, την αγάπη, το σεξουαλικό πάθος και το μίσος. Ένα συγκλονιστικό ταξίδι σκιαγράφησης της ανθρώπινης ψυχής, με τα διαχρονικά ερωτήματα πίστης και εξιλέωσης, το οποίο δεν ξέρω για ποιο λόγο κάθισα να την ξαναδώ εν όψει της διανομής της από την Weirdwave, ύστερα από την ψηφιακή αποκατάσταση που της έχει γίνει. Ίσως επειδή όταν την είχα δει, δεν έγραφα κριτικές και δεν ήθελα να την καταδικάσω χωρίς να τη δω άλλη μια φορά. Το παραδέχομαι: όταν την είχα δει πριν πολλά χρόνια, ή εκείνη ήταν κουραστική ή εγώ ήμουν κουρασμένος. Επρόκειτο πάντως για μια μεγάλη επιτυχία. Ένα αριστούργημα, που αποτέλεσε τη μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία του Μπέργκμαν στην Αμερική.
Η ονειρική και λουσμένη στο κόκκινο φως του πάθους (όλα τα fade in και fade out  του φιλμ είναι κατακόκκινα σε αντίθεση με το μαύρο των εσωτερικών ντεκόρ), η ταινία αφορά στο ηθικό δράμα για τις ζωές: μιας γυναίκας που πεθαίνει, των αδελφών της και ενός κοριτσιού. Η δε ιστορία διαδραματίζεται σε ένα αρχοντικό στα τέλη του 19ου αιώνα, όπου μια χαρισματική γυναίκα (Χάριετ Άντερσον) αργοπεθαίνει από καρκίνο. Οι δύο αδερφές της (Ίνγκριντ Τουλίν και Λιβ Ούλμαν) βρίσκονται κοντά της για να την περιποιούνται και να την προσέχουν και περιμένουν το θάνατό της. Η ταινία είναι φτιαγμένη από μια σειρά συναισθηματικά φορτισμένων εικόνων, του εξαιρετικού Διευθυντή Φωτογραφίας Σβεν Νίκβιστ, που εκφράζουν απόλυτα το εσωτερικό άγχος των χαρακτήρων του φιλμ, με κυρίαρχο το μαύρο των κοστουμιών τους.
Ένα φιλμ, ενός σκηνοθέτη που έχει απόλυτη γνώση της τέχνης του, με πολύ καλές ερμηνείες για ψυχαναλυτική μελέτη. Προτάθηκε για πέντε Όσκαρ, και κέρδισε το Φωτογραφίας. (κριτική μου για το myFilm)
INFO
Προβάλλεται από 8/7/2021
Χώρες: Σουηδία, Γερμανία, Δανία (1972, αποκατεστημένη ψηφιακά)
Είδος: Δράμα (91΄)
Σκηνοθεσία: Ίνγκμαρ Μπέργκμαν
Παίζουν: Χάριετ Άντερσον, Ίνγκριτ Τουλίν, Λιβ Ούλμαν, Κάρι Σίλβαν, Ερλαντ Γιόζεφσον
Σύνοψη: Η Κάριν και η Μαρία εγκαθίστανται στο σπίτι της αδελφής τους, Ανιές, η οποία πάσχει από καρκίνο. Ενώ προσπαθούν να συμπαρασταθούν στην ετοιμοθάνατη αδελφή τους, έρχονται στην επιφάνεια θραύσματα του παρελθόντος, που αποκαλύπτουν ότι οι ζωές του είναι γεμάτες ψέματα, υποκρισία και απαγορευμένους έρωτες. Μοναξιά, ενοχές και ζήλια δηλητηριάζουν τις σχέσεις τους εμποδίζοντάς τις να πλησιάσουν η μια την άλλη.
Διανομή: Weirdwave