8/7/21

Νέες ταινίες από 8/7/2021

Παρουσίαση όλων των νέων ταινιών που προβάλλονται από σήμερα στους κινηματογράφους

Ο πατέρας - The father
Είδος: Δράμα (97΄)
Χώρα: ΗΒ (2020)
Σκηνοθεσία: Φλόριαν Ζέλερ
Παίζουν: Άντονι Χόπκινς, Ολίβια Κόλμαν, Μαρκ Γκατίς, Ολίβια Γουίλιαμς
Σύνοψη: Ζώντας σε ένα διαμέρισμα του Λονδίνου, ο 80χρονος Άντονι αντιστέκεται στη φροντίδα που του παρέχει η κόρη του, η Αν. Αυτή σκοπεύει να φύγει και να ζήσει στο Παρίσι, ή τουλάχιστον είναι ο Άντονι που επιμένει να το λέει. Τώρα βρέθηκε μια νέα γυναίκα να τον βοηθάει, και το όνομα της είναι Λόρα. Αλλά το μυαλό του γηραιού άντρα ολοένα κι απομακρύνεται, και είναι θέμα χρόνου που και ο ίδιος θα αρχίσει να αμφισβητεί αυτά που λέει ή βλέπει.
Σχόλιο: Με δύο Όσκαρ, Α΄ Αντρικού Ρόλου στον ανεπανάληπτο Άντονι Χόπκινς και Διασκευασμένου Σεναρίου στους Φλόριαν Ζέλερ και Κρίστοφερ Χάμπτον, η ταινία αφορά στη διαχείριση της απώλειας μνήμης και των συνεπειών της στο πρόσωπο που ξεχνά, καθώς και στο περιβάλλον του.
Διανομή: Spentzos Film

Ονειρομπελάδες - Dreambuilders
Είδος: Κινούμενα Σχέδια, Κωμωδία, Οικογενειακή (81΄)
Χώρα: Δανία (2020)
Σκηνοθεσία: Κιμ Χαγκεν Τζενσεν, Τονι Ζινκ
Ακούγονται οι: Λυδία Τζανουδάκη, Θανάσης Κουρλαμπάς, Μελίνα Κατσακούλη, Πηνελόπη Σκαλκώτου, Χάρης Φραγκούλης, Βασίλης Μήλιος, Θανάσης Κουρλαμπάς
Σύνοψη: Η ήσυχη ζωή της 12χρονης Μίνας αναστατώνεται, όταν εμφανίζεται η θετή αδελφή της Τζένη. Η Τζένη είναι ενοχλητική και η Μίνα θέλει να την ξεφορτωθεί! Μία νύχτα, η Μίνα συναντά τους δημιουργούς ονείρων και ανακαλύπτει ότι μπορεί να αλλάξει την Τζένη μέσα από τα όνειρα της. Αλλά αυτή η απόφαση έχει απρόσμενες επιπτώσεις. Οπότε, η Μίνα πρέπει να σώσει την Τζένη και την ίδια της την οικογένεια.
Διανομή: Tanweer

Black Widow
Είδος: Φαντασίας, Δράσης, Περιπέτεια (133΄)
Χώρα: ΗΠΑ  (2021)
Σκηνοθεσία: Κέιτ Σόρτλαντ
Παίζουν: Σκάρλετ Γιόχανσον, Φλόρενς Που, Ντέιβιντ Χάρμπορ, Ρέιτσελ Γουάιζ
Σύνοψη: Η Νατάσα Ρομανόφ, γνωστή κι ως Μαύρη Χήρα, αντιμετωπίζει τις σκοτεινότερες πλευρές του παρελθόντος της όταν μπλέκεται σε μια επικίνδυνη συνομωσία. Την καταδιώκει μια δύναμη που δεν θα σταματήσει μπροστά σε τίποτα για να την καταστρέψει, και η Νατάσα αναγκάζεται να παλέψει με ό,τι έκανε ως κατάσκοπος και τις διαλυμένες σχέσεις που είχε πριν γίνει Εκδικήτρια.
Διανομή: Feelgood
   
Νίκος Καρούζος: Ο δρόμος για το Έαρ - Nikos Karouzos: Poems on the tape recorder
Είδος: Ντοκιμαντέρ, Βιογραφία (101΄)
Χώρες: Ελλάδα, Σουηδία (2020)
Σκηνοθεσία: Γιάννης Καρπούζης
Ερευνητής ο Δημήτρης Καταλειφός
Σύνοψη: Ένας επίμονος ερευνητής εξετάζει την ταραχώδη ζωή και το ανεξερεύνητο έργο του μοντερνιστή ποιητή Νίκου Καρούζου. Καταδύεται έτσι σε ένα πλήθος αρχείων, ταινιών γυρισμένων σε φιλμ super 8 και ιστορικών γεγονότων, περνάει από τη συννεφιασμένη Αθήνα, το Ναύπλιο, την Κρονστάνδη και τη Στοκχόλμη, για να καταλήξει στο «έαρ», στην «άνοιξη» της ιστορίας που δεν έχει έρθει ακόμη.
Σχόλιο: Ο σκηνοθέτης Γιάννης Καρπούζης, επηρεασμένος από την ευρωπαϊκή μοντερνιστική παράδοση, από τον Τζίγκα Βερτόφ και τους πειραματικούς κινηματογραφιστές της δεκαετίας του 1920, μέχρι τον Κρις Μαρκέρ και τους γάλλους δοκιμιογράφους, δημιούργησε ένα φιλμ δοκίμιο για να παρουσιάσει τη ζωή του ποιητή και παράλληλα τη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας.    
Διανομή: Weirdwave

Κραυγές και ψίθυροι - Cries and whispers
Είδος: Δράμα (91΄)
Χώρες: Σουηδία, Γερμανία, Δανία (1972 αποκατεστημένη ψηφιακά)
Σκηνοθεσία: Ίνγκμαρ Μπέργκμαν
Παίζουν: Χάριετ Άντερσον, Ίνγκριτ Τουλίν, Λιβ Ούλμαν, Κάρι Σίλβαν, Ερλαντ Γιόζεφσον
Σύνοψη: Η Κάριν και η Μαρία εγκαθίστανται στο σπίτι της αδελφής τους, Ανιές, η οποία πάσχει από καρκίνο. Ενώ προσπαθούν να συμπαρασταθούν στην ετοιμοθάνατη αδελφή τους, έρχονται στην επιφάνεια θραύσματα του παρελθόντος, που αποκαλύπτουν ότι οι ζωές του είναι γεμάτες ψέματα, υποκρισία και απαγορευμένους έρωτες. Μοναξιά, ενοχές και ζήλια δηλητηριάζουν τις σχέσεις τους εμποδίζοντάς τις να πλησιάσουν η μια την άλλη.
Σχόλιο: Αριστούργημα του Μπέργκμαν, με εκπληκτική φωτογραφία, και χαρακτήρες δομημένους ως και την τελευταία λεπτομέρεια. Μια από τις πιο σκληρές και πνιγηρές ταινίες του μεγάλου δημιουργού.
Διανομή: Weirdwave

Πέρυσι στο Μαρίενμπαντ - L'année dernière à Marienbad
Είδος: Δράμα, Μυστηρίου, Αισθηματική (94΄)
Χώρες: Γαλλία, Ιταλία, ΗΠΑ  (1961 αποκατεστημένη ψηφιακά)
Σκηνοθεσία: Αλέν Ρενέ
Παίζουν: Ντελφίν Σιρίγκ, Τζιόρτζιο Αλμπερτάτζι, Σασά Πιτέφ
Σύνοψη: Ένας ανώνυμος άντρας πολιορκεί μια γοητευτική, αινιγματική γυναίκα μέσα στο λαμπερό σκηνικό ενός αριστοκρατικού ξενοδοχείου στην ευρωπαϊκή παραθεριστική πόλη Μαρίενμπαντ. Ισχυρίζεται ότι είχαν συναντηθεί και φλέρταραν εκεί έναν χρόνο νωρίτερα, και προσπαθεί να την πείσει να φύγει μαζί του, κάτω από το βλέμμα του βλοσυρού συνοδού της. Ενώ η ίδια στην αρχή αρνείται τα πάντα, η σχέση τους ξεδιπλώνεται μέσω θραυσμάτων μνήμης ή φαντασίας που όμως δεν ταιριάζουν ποτέ.
Σχόλιο: Αναμφίβολα μία από τις πιο σημαντικές και επιδραστικές ταινίες που αναδύθηκαν από τις αρχές της δεκαετίας του 1960, η οποία άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο οι θεατές παρακολουθούσαν ως τότε τις ταινίες.  Σπάει εντελώς τις κανονικές μορφές κινηματογραφικής αφήγησης για να δημιουργήσει μια δύσκολη ταινία για παρακολούθηση. Ακόμα και για εκείνους που τους αρέσει να συνδέουν αφηγηματικά παζλ, αποτελεί μια εξαιρετικά δύσκολη άσκηση. 
Διανομή: Summer Classics

Η ταβέρνα της Τζαμάικα – Jamaica Inn
Είδος: Αστυνομική, Περιπέτεια (108΄)
Χώρες: ΗΒ, ΗΠΑ (1939, αποκατεστημένη ψηφιακά)
Σκηνοθεσία: Άλφρεντ Χίτσκοκ
Παίζουν: Τσαρλς Λότον, Μορίν Ο’ Χάρα, Λέσλι Μπανκς, Ρόμπερτ Νιούτον
Σύνοψη: Σε μία απόκρημνη και βραχώδη ακτή της Κορνουάλλης γύρω στα 1800, μία συμμορία κακοποιών ληστεύει πλοία που ναυαγούν και δολοφονεί όσους ναυαγούς επιβιώνουν, ώστε να μη μπορούν να τους καταδώσουν. Μόνο που τα ναυάγια είναι προσχεδιασμένα από τον μυστηριώδη αρχηγό της σπείρας. Εκεί φτάνει μια όμορφη Αγγλίδα για να επισκεφτεί το θείο της, αγνοώντας ότι είναι το στέκι συμμορίας και ο θείος της μέλος αυτής. Ταυτόχρονα, οι ναυτιλιακές εταιρίες στέλνουν στην περιοχή ένα «δικό τους άνθρωπο» προκειμένου να εξιχνιάσει τα απανωτά ναυάγια, που κι αυτός καταλύει στο ίδιο πανδοχείο. Όταν όμως οι ληστές ανακαλύπτουν το λόγο της παρουσίας του εκεί, αποφασίζουν να τον σκοτώσουν.
Σχόλιο: Με μια, πέρα από κάθε κριτική, ερμηνεία του θεατρικού κυρίως ηθοποιού Τσαρλς Λότον η ταινία αυτή του Άλφρεντ Χίτσκοκ μπορεί να μην είναι από τις καλύτερές του (η «Ρεβέκκα» του -της Δάφνη Ντι Μοριέ επίσης- ήταν ανώτερη) αλλά έχει το αδιαφιλονίκητο suspense, ατμόσφαιρα gothic και επιπλέον ολίγον μελόδραμα
Διανομή: Bibliotheque
(Από τη σημερινή έντυπη Αμαρυσία)