29/7/21

Η νονά της νύχτας – La daronnne

Βασισμένη στο βιβλίο της Ανελόρ Καΐρ η ταινία είναι μια αστυνομική κωμωδία με απίστευτο σενάριο, που θα μπορούσα να πω ότι βαδίζει στα χνάρια του σήριαλ Breaking Bad, αλλά χωρίς τη βία εκείνου και με μπόλικη κομψότητα, ανάλογη της Ιζαμπέλ Ιπέρ.
Η Ιπέρ εδώ, υποδύεται την  αραβικής καταγωγής Πασιάνς Πορτεφέ που είναι διερμηνέας της Γαλλικής Δίωξης Ναρκωτικών και ασχολείται με τις  τηλεφωνικές παρακολουθήσεις υπόπτων για διακίνηση παράνομων ουσιών. Παράλληλα, καλείται να συμμετέχει και σε κάποιες ανακρίσεις τους. Η δουλειά της είναι κακοπληρωμένη και σκληρή, αλλά η Πασιάνς προσπαθεί να διατηρήσει την υπομονή της, όπως άλλωστε υποδηλώνει και το γαλλικό όνομά της.
Μια μέρα, παρακολουθώντας τη συνομιλία δύο καταζητούμενων διακινητών ναρκωτικών, αναγνωρίζει στον ένα από αυτούς τον γιο της «αποκλειστικής», που φροντίζει την υπερήλικη μητέρα της. Έτσι, αποφασίζει να τον… προστατεύσει.  
Αναλαμβάνοντας την προστασία του, κερδίζει μεν τη συμπάθεια της μητέρας του, αλλά γίνεται συνεργός και στη συνέχεια εξελίσσεται σε «βαρόνη» ναρκωτικών («βαρόνη άλλο πράμα», όπως μάλλον υπονοεί ο αναγραμματισμένος και με τρία «n» γαλλικός τίτλος, αφού η σωστή λέξη είναι baronne). Η Πασιάνς με δόλιο τρόπο του αποσπά μια μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών (που δεν του ανήκουν) και αναλαμβάνει να τα διακινήσει… μόνη της. Με δόλιο τρόπο, θα υιοθετήσει και ένα γέρικο λυκόσκυλο της Δίωξης, το οποίο ετοιμάζουν για απόσυρση και θα το χρησιμοποιήσει… αντιστρόφως ανάλογα.
Η Ιζαμπέλ Ιπέρ, δεν έχει δυσκολία να υποδυθεί μια δυναμική γυναίκα που έχει μάθει να τα βγάζει πέρα μόνη της, φροντίζοντας δύο κόρες και μια κατάκοιτη μητέρα. Όπως δεν έχει δυσκολία και με τη σοβαροφάνεια του ρόλου της ως «βαρόνη ναρκωτικών». Το διασκεδάζει.
Η σκηνοθεσία αξιοποιεί, τόσο το ταλέντο της Ιζαμπέλ Ιπέρ, όσο και ένα άλλο διαφορετικό Παρίσι, αυτό το μη τουριστικό, της σκοτεινής πλευράς, όπου δρουν οι συμμορίες διακίνησης των ναρκωτικών.
Το σενάριο αδυνατίζει ή γίνεται υπερβολικό, όταν παρουσιάζει όλους σχεδόν τους άντρες της Δίωξης Ναρκωτικών αφελείς και αναποτελεσματικούς στον εντοπισμό της.
Η ταινία εκτός από την απολαυστική Ιζαμπέλ Ιπέρ, διαθέτει suspense και είναι διασκεδαστική χωρίς ιδιαίτερες αξιώσεις. (Κριτική μου για το Myfilm)
INFO
Είδος: Αστυνομική, Κωμωδία (104΄)
Χώρες: Γαλλία, Βέλγιο (2020)
Σκηνοθεσία: Ζαν- Πολ Σαλομέ
Παίζουν: Ιζαμπέλ Ιπέρ, Ιπολίτ Ζιραρντό, Ζαντ Νάντια Νγκουγιέν, Φαρίντα Ουσανί
Σύνοψη: Η Πασιάνς Πορτεφέ είναι μεταφράστρια της δίωξης ναρκωτικών. Σε μια παρακολούθηση, ανακαλύπτει ότι είναι άσχημα μπλεγμένος ο γιος της αγαπημένης κυρίας που φροντίζει την μαμά της. Αποφασίζει να τον βοηθήσει. Στην πορεία όμως, και με τις πληροφορίες που έχει, βρίσκεται η ίδια να διακινεί μεγάλα φορτία ναρκωτικών…
Διανομή: Weirdwave