Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα

Τα Πάθη του Χριστού σε peplum movies

28/7/21

Στο βάθος του αιώνα - Νίκος Βατόπουλος

Σε αυτό το «προσωπικό του αφήγημα», ο Νίκος Βατόπουλος ξετυλίγει έναν χάρτη με τον οποίο μας οδηγεί σε μια αστική πατριδογνωσία που είναι παράλληλα και μια μελέτη πάνω στους κύκλους του χρόνου και τη δύναμη της μνήμης. Το βιβλίο του αποτελεί μια εναλλακτική θεώρηση της Αθήνας των τελευταίων δεκαετιών με στοιχεία προσωπικής και αστικής βιογραφίας, χρονικές παλινδρομήσεις και μια διάθεση απολογίας από μια γενιά που γεφυρώνει δυο αιώνες.
Ο Νίκος Βατόπουλος, στα ερευνητικά ενδιαφέροντα του οποίου περιλαμβάνονται η φωτογραφική καταγραφή της Ελλάδας, η ιστορία των αστικών κέντρων, η αρχιτεκτονική του 19ου και του 20ού αιώνα, η ιστορία των εντύπων και οι διαδρομές των σκαπανέων της φωτογραφίας, με αυτό το αφήγημα συνθέτει σταδιακά μια εναλλακτική θεώρηση της Αθήνας των τελευταίων δεκαετιών, με στοιχεία βιογραφίας, προσωπικής και αστικής, παραδίδοντάς μας ένα πρωτότυπο υβριδικό χρονικό.
Να επισημάνω εδώ, ότι ο συγγραφέας, που από το 1988 εργάζεται στην εφημερίδα «Καθημερινή» ως δημοσιογράφος, στο πολιτιστικό τμήμα, είναι ειδικευμένος στην ιστορία της Αθήνας και σε θέματα αστικού πολιτισμού και έχει λάβει μέρος σε εικαστικές εκθέσεις ως φωτογράφος ενώ έχει διοργανώσει και το πρότζεκτ «Η Αθήνα της δεκαετίας του ‘60» (Ελληνοαμερικανική Ενωση, 2014).
Επίσης, έχει συμμετάσχει στα συλλογικά έργα: «Φωτογραφικόν Πρακτορείον ”Δ. Α. Χαρισιάδης”» (Μουσείο Μπενάκη, 2009), «Γιώργος Ζογγολόπουλος» (Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, 2016) και «18 κείμενα για τον Γιάννη Μαρή» (Πατάκης, 2016). Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφορούν τα βιβλία του: Περπατώντας στην Αθήνα, Μικροί δρόμοι της Αθήνας, Όπου και να ταξιδέψω, όπως και η αγγλική έκδοση Walking in Athens.
(Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο και σε e-book)