Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα

Τα Πάθη του Χριστού σε peplum movies

26/7/21

Ενας άντρας που τον λένε Ούβε – Fredrik Backman

Πρόκειται για το πρώτο βιβλίο του Σουηδού συγγραφέα Φρέντρικ Μπάκμαν, που το 2015 είχε μεταφερθεί στον κινηματογράφο με τίτλο «Ο κύριος Όβε» σε σκηνοθεσία  Χάνες Χολμ και τους Ρολφ Λάσγκαρντ, Ζόζαν Άγκουν, Φίλιπ Μπεργκ. Αφορά σε μια αστεία, συγκινητική και βαθιά ανθρώπινη ιστορία για τη μοναξιά, τις δυσκολίες στις ανθρώπινες σχέσεις, αλλά και την ανθρωπιά που μπορεί να κρύβεται εκεί που δεν το περιμένει κανείς.
Ο Ούβε είναι ένας εσωστρεφής και στριμμένος τύπος 59 ετών που ζει μόνος. Έχει αυστηρές αρχές και μια ρουτίνα που δεν αλλάζει ποτέ. Κάθε μέρα επιθεωρεί τη γειτονιά και ελέγχει αν τηρούνται οι κανόνες που έχει ορίσει ο σύλλογος ιδιοκτητών ακινήτων. Οι γείτονες τον θεωρούν απρόσιτο, ψυχρό και ιδιότροπο. Ο κόσμος τον απογοητεύει διαρκώς, κι εκείνος δεν διστάζει να δείχνει τη δυσαρέσκειά του σε κάθε ευκαιρία.
Μια μέρα οι νέοι θορυβώδεις γείτονες της απέναντι μονοκατοικίας καταστρέφουν το γραμματοκιβώτιό του στην προσπάθειά τους να παρκάρουν ένα τρέιλερ. Κι έτσι αρχίζουν οι καβγάδες, αλλά και μια αναπάντεχη φιλία, που αλλάζει όχι μόνο τη ζωή του Ούβε αλλά και ολόκληρης της γειτονιάς.
Διασκεδαστικό και τραγικό ταυτόχρονα το βιβλίο αναδεικνύει με γλαφυρό τρόπο μια φιλοσοφία ζωής, η οποία είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη συντηρητική και ευνομούμενη Σκανδιναβική κοινωνία.
(Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος, σε μετάφραση Γιώργου Μαθόπουλου)