22/7/21

Νέες ταινίες από 22/7/2021

Παρουσίαση όλων των ταινιών που προβάλλονται από σήμερα στους κινηματογράφους
Ο κατάσκοπος του Ψυχρού Πολέμου - The courier
Είδος: Θρίλερ, Κατασκοπίας (111΄)
Χώρα: Ηνωμένο Βασίλειο (2020)
Σκηνοθεσία: Ντομινίκ Κούπερ
Παίζουν: Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, Μεράμπ Νινιόζε, Ρέιτσελ Μπρόσναχαν, Τζέσι Μπάκλεϊ, Τζέιμς Σόφιλντ, Βλαντιμίρ Τσουπρίκοφ
Σύνοψη: Ο κατάσκοπος του Ψυχρού Πολέμου Γκρέβιλ Γουίν και η ρωσική πηγή του, προσπαθούν να θέσουν τέρμα στην κρίση των πυραύλων στην Κούβα.
Σχόλιο: Πολύ… συνοπτική σύνοψη για ένα τεράστιο θέμα, όπως η «Κρίση των πυραύλων της Κούβας». Μία αντιπαράθεση 13 ημερών μεταξύ ΗΠΑ και Σοβιετικής Ένωσης, που συνέβη τον Οκτώβριο του 1962 και έφερε τις δύο υπερδυνάμεις της εποχής πολύ κοντά στον πυρηνικό πόλεμο. Αιτία: η εγκατάσταση σοβιετικών πυραύλων με πυρηνικές κεφαλές στο έδαφος της Κούβας, στον Κόλπο των Χοίρων. Ενέργεια που αποτελούσε απάντηση στην εγκατάσταση αμερικανικών πυρηνικών πυραύλων στο έδαφος της Μεγάλης Βρετανίας, της Ιταλίας και κυρίως της Τουρκίας. Πάντως σαν κλασσικό θρίλερ κατασκοπίας βλέπεται και ο Κάμπερμπατς με το μουστακάκι του είναι απολαυστικός.
Διανομή: Spentzos Film

Η αναζήτηση της Λώρα Ντουράντ - In the strange pursuit of Laura Durand
Είδος: Κωμωδία, Δράσης, Μυστηρίου, Μουσική (98΄)
Χώρες: Ελλάδα, Κύπρος (2019)
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μπαβέλλας
Παίζουν: Μάκης Παπαδημητρίου, Μιχάλης Σαράντης, Άννα Καλαϊτζίδου, Υβόννη Μαλτέζου, Αλέξανδρος Λογοθέτης, Νίκος Χατζόπουλος, Ηλίας Κουνέλας, Μαίρη Μηνά, Κρις Ραντάνοφ, Γιώργος Μπουσούνης, Αναστασία Πλέλλη, Κωνσταντίνος Γώγουλος, Άγγελος Παπαδημητρίου, Μαρία Σκουλά, Δάνης Κατρανίδης
Σύνοψη: Ο Αντώνης Τιτσάνης και ο Χρήστος Φερτάκης είναι δύο φίλοι που συγκατοικούν σε ένα μικρό διαμέρισμα στην Αθήνα. Άνεργοι και πλήρως αποκομμένοι από τον κοινωνικό τους περίγυρο τα βγάζουν πέρα όπως μπορούν, με τα ελάχιστα έσοδα από τις μικροδουλειές που κάνουν ή με τα χρήματα από το ταμείο ανεργίας που εισπράττει ο Χρήστος.
Τους δυο ήρωες ενώνει ο κοινός, πλατωνικός έρωτας που μοιράζονται για την Λώρα Ντουράντ, μια μυθική πορνοστάρ της δεκαετίας του ’90, τα ίχνη της οποίας έχουν εξαφανιστεί μυστηριωδώς.
Όταν τα πράγματα στη ζωή τους πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο, οι φίλοι αποφασίζουν να πάνε κόντρα στην τύχη τους και παίρνουν τη μεγάλη απόφαση να ξεκινήσουν την αναζήτηση της χαμένης Λώρα.
Έτσι λοιπόν θα εισέλθουν σε μια ροκ εν ρολ Οδύσσεια όπου κυριαρχούν Λωτοφάγοι, Κύκλωπες και Πηνελόπες, όπου τα κινηματογραφικά στερεότυπα (από το προπολεμικό sci-fi και το Γουέστερν μέχρι το Φιλμ Νουάρ) και η άφθονη μουσική (από τη Ρέγκε και το Πανκ μέχρι το Ρεμπέτικο) θα ενσωματωθούν στην ίδια την ιστορία, και θα οδηγήσουν την πλοκή σε απρόσμενα… Ομηρικά μονοπάτια.
Σχόλιο: Ο Ζαν Λικ Γκοντάρ είχε πει κάποτε, ότι «δεν έχει σημασία από πού παίρνεις κάτι, αλλά πού το οδηγείς» και ο Δημήτρης Μπαβέλλας έχει πάρει από όλα τα κινηματογραφικά είδη και έχει φτιάξει κάτι τρελό που είναι αποκλειστικά δικό του… και είναι απολαυστικό.
Διανομή: Tulip

Η πρώτη αγελάδα - First cow
Είδος: Δράμα, Γουέστερν (122΄)
Χώρα: ΗΠΑ (2019)
Σκηνοθεσία: Κέλι Ράιχαρτ
Παίζουν: Τζον Μάγκαρο, Οράιον Λι, Τόμπι Τζόουνς, Γιούεν Μπρέμνερ
Σύνοψη: Ένας λιγομίλητος μοναχικός τύπος και επιδέξιος μάγειρας (Τζον Μάγκαρο) ταξιδεύει Δυτικά και γίνεται μέλος μιας ομάδας κυνηγών γούνας στο Όρεγκον, εν τούτοις γίνεται φίλος μόνο με έναν Κινέζο μετανάστη (Οράιον Λι) που αναζητεί κι εκείνος την τύχη του. Σύντομα, η συνεργασία τους θα οδηγήσει σε μια επιτυχημένη επιχείρηση, η μακροβιότητα της οποίας θα εξαρτηθεί από τη «μυστική» συμμετοχή της βραβευμένης αγελάδας ενός πλούσιου γαιοκτήμονα.
Σχόλιο: Μια ιστορία φιλίας που εδώ αντιμετωπίζεται ως καταφύγιο, ως απαραίτητη για τη ζωή του ανθρώπου, όπως είναι το νερό και η τροφή του. Το First Cow, που βασίζεται στο μυθιστόρημα The Half Life του Jonathan Raymond αποτελεί ταυτόχρονα και ένα σχόλιο πάνω στο απραγματοποίητο «αμερικανικό όνειρο» και την αποτυχία του καπιταλισμού.  
Διανομή: Neo Films

Κανένας – Nobody
Είδος: Δράσης, Αστυνομική, Δράμα (92΄)
Χώρα: ΗΠΑ (2021)
Σκηνοθεσία: Ίλια Ναϊσούλερ
Παίζουν:  Μπομπ Όντενκερ, Κόνι Νίλσεν, Κρίστοφερ Λόιντ
Σύνοψη: Όταν δύο ληστές εισβάλλουν στο σπίτι του ένα βράδυ, ο Χατς δεν υπερασπίζεται τον εαυτό του και την οικογένειά του, στην προσπάθειά του να μην προκαλέσει υπερβολική βία. Ο έφηβος γιος του, ο Μπλέικ, (Γκέιτζ Μονρόε) απογοητεύεται και η σύζυγός του, η Μπέκα (Κόνι Νίλσεν) δείχνει να απομακρύνεται. Ο απόηχος του συμβάντος έχει μεγάλο αντίκτυπο στην καταπιεσμένη οργή του Χατς, καθώς θα του ξεκλειδώσει ένστικτα και θα τον στείλει σε ένα σκοτεινό μονοπάτι το οποίο θα ανασύρει σκοτεινά μυστικά και φονικές δεξιότητες. Μέσα σε ένα μπαράζ από γροθιές, σφαίρες και λάστιχα που καίνε την άσφαλτο, ο Χατς καλείται να σώσει την οικογένειά του από έναν επικίνδυνο αντίπαλο και να διασφαλίσει ότι κανείς στο εξής δεν θα τον υποτιμήσει ως «κανένα».
Σχόλιο: Μια σκληρή ταινία με κεντρικό άξονα έναν γονιό από αυτούς, που όταν πληροφορηθείς στη γειτονιά τι έχουν κάνει, λες «Πέφτω από τα σύννεφα, και ήταν τόσο ήρεμος άνθρωπος…»
Διανομή: Tulip

Το παιχνίδι των λυγμών – The crying game
Είδος: Αστυνομική, Δράμα, Αισθηματική (111’)
Χώρες: ΗΒ, Ιαπωνία, ΗΠΑ (1992)
Σκηνοθεσία: Νιλ Τζόρνταν
Παίζουν: Στίβεν Ρία, Μιράντα Ρίτσαρντσον, Τζέι Ντάβιντσον, Φόρεστ Γουίτακερ
Σύνοψη: Ένας αγωνιστής του IRA, o Φέργκους (Στίβεν Ρία) αποτελεί μέλος συμμορίας που απάγει τον Τζόντι (Φόρεστ Γουίτακερ) και τον κρατάει όμηρο. Σταδιακά, μεταξύ των δύο ανδρών θα αναπτυχθεί μια φιλία. Εκεί ο Φέργκους θα εκμυστηρευτεί στον ήρωα μας πως αναζητά μια παλιά του φίλη και, στη συνέχεια, η αναζήτηση αυτή θα βαρύνει τον Τζόντι όταν πια η αιχμαλωσία καταλήγει με τραγικά αποτελέσματα. Αναζητώντας έναν τρόπο να εξιλεωθεί, την εντοπίζει. Αποφασίζει να της κρύψει το παρελθόν του. Το πρόβλημα είναι πως και εκείνη έχει τα δικά της μυστικά.
Σχόλιο: Γυρισμένο ανεξάρτητα, με ελάχιστα χρήματα, και μετά από μια σειρά αποτυχιών του Νιλ Τζόρνταν στο Χόλιγουντ, το «Παιχνίδι των λυγμών», είναι ένα ανατρεπτικό φιλμ που παίζει με τα είδη κρατώντας τον θεατή σε διαρκή εγρήγορση.
Διανομή: Bibliotheque

Λαγωνικό 24 καρατίων - A shot in the dark
Είδος: Κωμωδία, Μυστηρίου (102΄)
Χώρα: Ηνωμένο Βασίλειο (1964, αποκατεστημένη ψηφιακά)
Σκηνοθεσία: Μπλέικ Έντουαρντς
Παίζουν: Πίτερ Σέλερς, Χέρμπερτ Λομ, Έλκε Σόμερ, Τζορτζ Σάντερς
Σύνοψη: O επιθεωρητής Κλουζό καλείται να ερευνήσει μια δολοφονία στην εξοχική κατοικία ενός εκατομμυριούχου. Εκεί, καθώς η μία δολοφονία διαδέχεται την άλλη, όλα τα στοιχεία δείχνουν ως ένοχη την όμορφη νεαρή υπηρέτρια, όμως ο Κλουζό είναι γοητευμένος από την παρουσία της και πεπεισμένος για την αθωότητά της! Η σιγουριά του είναι τέτοια που προσπερνά αδιάφορα κάθε στοιχείο που αποδεικνύει το αντίθετο, φέρνοντας τον προϊστάμενό του αρχιεπιθεωρητή Ντρέιφους στα όρια της τρέλας. Όμως τα προφανή αποδεικτικά στοιχεία δεν είναι τελικά αυτά που θα οδηγήσουν στον πραγματικό ένοχο.
Σχόλιο: Βασίζεται στο θεατρικό του Μαρσέλ Ασάρτ και αποτελεί την πρώτη (και καλύτερη) κωμωδία του Πίτερ Σέλερς στο ρόλο του επιθεωρητή Κλουζό. Του ντετέκτιβ που δεν αντιλαμβάνεται ποτέ, ότι πριν «λύσει» την υπόθεση που έχει αναλάβει, έχει καταστρέψει τα πάντα στο πέρασμά του. Μεγαλύτερο θύμα του: ο προϊστάμενός του Ντρέιφους (Χέρμπερτ Λομ), στον οποίο ανήκει η ατάκα: «Δώσε μου 10 άνδρες σαν τον Κλουζό και σου καταστρέφω τον κόσμο».
Διανομή: Summer Classics

Καζαμπλάνκα – Casablanca
Είδος: Αισθηματική, Δράμα,  (102΄)
Χώρα: ΗΠΑ (1942, αποκατεστημένη ψηφιακά)
Σκηνοθεσία: Μάικλ Κέρτις
Παίζουν: Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ, Ίνγκριντ Μπέργκμαν, Πολ Χένριντ
Σύνοψη: Η ταινία τοποθετείται στην εποχή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και επικεντρώνεται στο δίλημμα ενός Αμερικανού που ζει στην Καζαμπλάνκα, ο οποίος έχει να επιλέξει μεταξύ της γυναίκας που αγαπάει και της βοήθειας που μπορεί να δώσει σε έναν Τσεχοσλοβάκο αντιστασιακό, σύζυγο της αγαπημένης του, ο οποίος θέλει να διαφύγει από τη γαλλοκρατούμενη Καζαμπλάνκα του Μαρόκο, ώστε να συνεχίσει τον αγώνα κατά του Γ' Ράιχ.
Σχόλιο: Βασισμένο σε θεατρικό έργο των Μάρεϊ Μπέρνετ, Τζόαν Άλισον, με τίτλο Everybody Comes to Rick's, το φιλμ θεωρήθηκε ως ένα από τα καλύτερα όλων των εποχών. Οι πρωταγωνιστές του, οι αξέχαστοι διάλογοι και η μουσική του έχουν ριζώσει στη λαϊκή κουλτούρα.  
Διανομή: Odeon
(Από την παρουσίαση στην έντυπη καθημερινή Αμαρυσία)