Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα

Τα Πάθη του Χριστού σε peplum movies

19/7/21

Το παιχνίδι των λυγμών – The crying game

Αριστουργηματικό φιλμ του Νιλ Τζόρνταν, το οποίο δεν είναι εύκολο να περιγράψεις χωρίς να καταστρέψεις τη μαγεία του. Ουσιαστικά περιέχει όλα τα κινηματογραφικά είδη διαθέτοντας ένα εκπληκτικό suspense χάρη στο ευρηματικό σενάριο, που είναι γεμάτο ανατροπές.
Στον Φέργκους (Στίβεν Ρία) μαχητή του IRA ανατίθεται να φυλάει έναν όμηρο τον στρατιώτη Τζόντι (Φόρεστ Γουίτακερ) μέχρι να τον ανταλλάξουν με κάποιο μέλος του IRA που έχει συλλάβει ο στρατός. Όμως μεταξύ τους θα αναπτυχθεί μια φιλική σχέση διότι και οι δύο είναι πολύ συναισθηματικοί. Έτσι ο Τζόντι γνωρίζοντας ότι ανταλλαγή δεν θα γίνει από την άλλη πλευρά, παρακαλάει τον Φέργκους να βρει την κοπέλα του -μετά την εκτέλεσή του- και να την προσέχει. Η εξέλιξη της ιστορίας όμως επιφυλάσσει εκπλήξεις και απρόοπτα στο θεατή, ο οποίος παρακολουθεί το φιλμ με κορυφούμενη αγωνία.
Ο Νιλ Τζόρνταν έχει δημιουργήσει μια ταινία που ξεκινά ως πολιτικό σχόλιο πάνω στη διαμάχη Ιρλανδών και Άγγλων, εξελίσσεται δίνοντας βάρος στους χαρακτήρες των κεντρικών ηρώων και στους λόγους που τους ωθούν να συμμετέχουν σ’ αυτή τη διαμάχη, συνεχίζει με τις σχέσεις που αναπτύσσονται μεταξύ τους και στις συνέπειες αυτών.
Έξυπνο σενάριο, πολύ καλή σκηνοθεσία και εκπληκτικές ερμηνείες απ’ όλο το cast.
Πρέπει να δείτε την ταινία (όσοι δεν την έχετε δει) και να μη την συζητήσετε. Απλά, να τη συστήσετε. (Κριτική μου για το Myfilm)
INFO
Προβάλλεται από 22/7/2021
Είδος: Αστυνομική, Δράμα, Αισθηματική (111’)
Χώρες: ΗΒ, Ιαπωνία, ΗΠΑ (1992)
Σκηνοθεσία: Νιλ Τζόρνταν
Παίζουν: Στίβεν Ρία, Μιράντα Ρίτσαρντσον, Τζέι Ντάβιντσον, Φόρεστ Γουίτακερ
Σύνοψη: Ένας αγωνιστής του IRA, o Φέργκους αποτελεί μέλος της οργάνωσης που απάγει τον Τζόντι και τον κρατάει όμηρο. Σταδιακά, μεταξύ των δύο ανδρών θα αναπτυχθεί μια φιλία. Εκεί ο Τζόντι θα εκμυστηρευτεί στον ήρωα μας πως έχει μια φίλη και, στη συνέχεια, όταν πια η αιχμαλωσία καταλήγει με τραγικά αποτελέσματα, η αναζήτηση της φίλης του Τζόντι θα βαρύνει τον Φέργκους. Αναζητώντας έναν τρόπο να εξιλεωθεί, την εντοπίζει. Αποφασίζει να της κρύψει το παρελθόν του. Το πρόβλημα είναι πως και εκείνη έχει τα δικά της μυστικά.
Διανομή: Bibliotheque