Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα

Τα Πάθη του Χριστού σε peplum movies

17/7/21

1453 – Ορέστη Μανούσου

Ένα ελληνικό graphic novel, με φόντο μια από τις πιο τραγικές στιγμές της ελληνικής ιστορίας, γραμμένο από τον Ορέστη Μανούσο, έναν άνθρωπο ανήσυχο, που ενώ σπούδασε Παθολογία και Γαστρεντερολογία σε Νοσοκομεία του Λονδίνου, της Οξφόρδης και της Νέας Υόρκης και έχει συγγράψει ιατρικές μελέτες, τα τελευταία χρόνια ασχολείται με τη συγγραφή βιβλίων. Μερικά από αυτά, σχετίζονται με την ιστορία της Κρήτης («Ο γιος της Ζαχαρένιας», «Οι παλαιοί Ανωγειανοί», «Ευμενία: Βίος και Πολιτεία της Κρητικιάς Σουλτάνας Ευμενίας Βεργίτση»).
Το «1453» αναφέρεται στο έτος εκείνο που η Bυζαντινή Aυτοκρατορία έχει παρακμάσει αλλά συνεχίζει να είναι το τελευταίο προπύργιο του χριστιανισμού στην Aνατολή. H πρωτεύουσά της, η Kωνσταντινούπολη -η πιο θαυμαστή πόλη του κόσμου, ο προαιώνιος πόθος χριστιανών και μουσουλμάνων- πολιορκείται από τους Oθωμανούς.
Εκείνη τη χρονιά, ο Nικηφόρος Kαλλέργης, ένας νεαρός τοξότης από τη Bενετοκρατούμενη Kρήτη, εντάσσεται εθελοντής στη δύναμη των Kρητών -φημισμένων τοξοτών- που φεύγουν για να υπερασπιστούν την Πόλη.
Mέσα από το ημερολόγιό του, καταγράφει τα γεγονότα όπως τα έζησε ο ίδιος σαν απλός στρατιώτης κατά τη διάρκεια του πιο σημαντικού γεγονότος της εποχής του – της πτώσης της Bασιλεύουσας…
Το έξοχο αυτό graphic novel, με τις αδρές γραμμές του σχεδιαστή Νίκου Παγώνη,  και με χρώματα που αποδίδουν το ζοφερό κλίμα που επικρατούσε στη Βασιλεύουσα, έρχεται να τονίσει μέσα από μια δραματική ιστορική συγκυρία, εκείνον τον συντελεστή που διαμορφώνει διαχρονικά τα γεγονότα: την ανθρώπινη φύση.
Στο τέλος του βιβλίου, ο συγγραφέας Ορέστης Μανούσος παραθέτει και ειδικό Γλωσσάρι για τους αμύητους αναγνώστες, ώστε να μάθουν διάφορους όρους που χρησιμοποιούντο εκείνη την εποχή, αλλά και σύντομα βιογραφικά των ιστορικών προσώπων, που εμφανίζονται μέσα από την αφήγηση του νεαρού Νικηφόρου Καλλέργη.
(Εκδόσεις Anubis / Lettering: Ντόρις Λαμπρινού / Σελίδες 144)