Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα

Τα Πάθη του Χριστού σε peplum movies

10/7/21

Η συνομιλία – The conversation

Κατασκοπευτικό κλασσικό φιλμ το οποίο συγκαταλέγεται ανάμεσα στα καλύτερα του παγκόσμιου κινηματογράφου και θεωρείται από τις πιο μεστές δημιουργίες του Κόπολα. Γυρίστηκε μετά το «Νονό» και μετά το σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ και δεν είναι απλά ένα ευφάνταστο θρίλερ: ψυχογραφεί μια ολόκληρη γενιά, τη γενιά που ανέχτηκε το βρώμικο πόλεμο του Βιετνάμ, βίωσε το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων και οδήγησε στην παραίτηση τον πρόεδρο Νίξον.
Γυρισμένο σε μια εποχή, που δεν υπήρχαν κινητά τηλέφωνα, ούτε παρακολουθήσεις μέσω δορυφόρου, το φιλμ φαντάζει τραγικά επίκαιρο, μιας και απεικονίζει μια κοινωνία στην οποία οι ατομικές ελευθερίες έχουν αρχίζει να παραβιάζονται, ενώ η αμεσότητα στις παρακολουθήσεις είναι δυνατόν να δημιουργεί ψυχολογικά προβλήματα σε κάποιους που ασκούν το επάγγελμα.
Ο Τζιν Χάκμαν (έχοντας μπει βαθιά στο πετσί του ρόλου του) υποδύεται έναν τραγικά μοναχικό τύπο, τον Χάρι Κολ, εσωστρεφή και φυσικά μυστικοπαθή, αφού στη δουλειά του (διάσημος ωτακουστής που εργαζόταν για την κυβέρνηση και τώρα είναι ανεξάρτητος ιδιώτης) γνωρίζει ότι «μυστικό που μοιράζεσαι με άλλον, παύει να είναι μυστικό». Η δυστυχία είναι μόνιμα ζωγραφισμένη στο πρόσωπό του και παίρνει έκφραση χαράς ή ικανοποίησης μόνον όταν μιλάνε για τις επιτυχημένες παρακολουθήσεις του. Τραγική φιγούρα μέχρι το φινάλε που βασανίζεται από τις τύψεις, ότι μπορεί από τη δουλειά του να πεθαίνουν άνθρωποι. Η δικαιολογία που επικαλείται ότι «ηχογραφεί απλά συνομιλίες» ξέρει ότι δεν αποτελεί άλλοθι για τη δουλειά του.
Υπέροχη ταινία, που αξίζει τον κόπο να την ξαναδείτε στη μεγάλη οθόνη. (Κριτική μου για το myFilm)
INFO
Προβάλλεται από 15/7/2021
Είδος: Θρίλερ, Κατασκοπία, Δράμα (114’)
Χώρα: ΗΠΑ (1974)
Σκηνοθεσία: Φράνσις Φορντ Κόπολα
Παίζουν: Τζιν Χάκμαν, Φρέντερικ Φόρεστ, Τζον Καζάλ, Σίντι Γουίλιαμς, Χάρισον Φορντ
Σύνοψη: Ο Χάρι Κολ είναι ένας μοναχικός άντρας, που ασχολείται με τις παρακολουθήσεις, σε μια εποχή που βασιλεύουν οι “θεωρίες συνωμοσίας”. Δεν έχει ουσιαστικά προσωπική ζωή. Η ύπαρξή του είναι ένα ανακάτεμα από αναμνήσεις, υποψίες για τα πρόσωπα με τα οποία συνδέεται, μεταφυσικούς φόβους και σκόρπιες συνομιλίες εκείνων που παρακολουθεί. Όταν ο διευθυντής μιας πολυεθνικής του αναθέτει να καταγράψει τις συζητήσεις ενός άνδρα και μιας γυναίκας, ο εσωτερικός του κόσμος αναστατώνεται. Η συνομιλία «μιλά» καθαρά για επικείμενη δολοφονία και ο Χάρι θα αναγκαστεί να παραβεί τις δικές του «αρχές προστασίας», προκειμένου να αποτρέψει το μοιραίο. Σύντομα όμως αρχίζει να υποψιάζεται ότι και ο ίδιος παρακολουθείται.
Διανομή: Bibliotheque