15/7/21

Νέες ταινίες από 15/7/2021

Παρουσίαση όλων των νέων ταινιών που προβάλλονται από σήμερα στους κινηματογράφους
Το φεστιβάλ του Ρίφκιν – Rifkin’ s festival
Είδος: Κωμωδία, Αισθηματική (92΄)
Χώρα: ΗΠΑ (2020)
Σκηνοθεσία: Γούντι Άλεν
Παίζουν:  Τζίνα Γκέρσον, Γουάλας Σον, Ελένα Ανάγια, Σέρζι Λόπεθ, Κρίστοφ Βαλτς, Λουί Γκαρέλ
Σύνοψη:  Ο διανοούμενος Μορτ Ρίφκιν (Γουάλας Σον) συνοδεύει τη σύζυγο του Σου (Τζίνα Γκέρσον) στο διάσημο ισπανικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαν Σεμπαστιάν, ανησυχώντας για το ξεμυάλισμα της με τον νεαρό σκηνοθέτης Φιλίπ (Λουί Γκαρέλ). Στο πίσω μέρος του μυαλού του, ο Μορτ ελπίζει ότι η αλλαγή περιβάλλοντος θα δώσει σπίθα στο πρώτο του υπερφιλόδοξο μυθιστόρημα. Όσο η Σου ασχολείται παθιασμένα με τον γοητευτικό Φιλίπ, ο Μορτ συναντά τη γλυκιά Δρ. Ρόχας (Ελένα Ανάγια) και κάτι μέσα του αλλάζει. Μία διάθεση αναθεώρησης της ζωής μέσα από τη δύναμη του κλασικού σινεμά αναζωπυρώνει την ελπίδα του Μορτ για το μέλλον.
Σχόλιο: Η πολυαναμενόμενη ταινία του Γούντι Άλεν. Ένας φόρος τιμής στο σινεμά
Διανομή: Tanweer

Ένας γιος - A son
Είδος: Δράμα (95’)
Χώρα: Τυνησία (2019)
Σκηνοθεσία: Μεχντί Μπαρσαουί
Παίζουν: Σάμι Μπουατζίλα, Νάτζλα Μπεν Αμπνταλάχ, Γουσέφ Κεμίρι
Σύνοψη: Μια οικογένεια πέφτει θύμα τρομοκρατικής επίθεσης. Ο 11χρονος Αζίζ τραυματίζεται σοβαρά και οι γονείς κάνουν αγώνα δρόμου ώστε να βρουν δωρητή για μεταμόσχευση, καθώς ένα οικογενειακό μυστικό βγαίνει στην επιφάνεια. Στη σκιά της οικογενειακής τραγωδίας, μυστικά και διλήμματα φανερώνουν πως τίποτα δεν είναι δεδομένο.
Σχόλιο: Το Ένας Γιος είναι ένα δράμα για τις οικογενειακές σχέσεις, τις δεύτερες ευκαιρίες και τη συγχώρεση, τοποθετημένο στο 2011, επτά μήνες μετά την επανάσταση στην Τυνησία. Το πολιτικό πλαίσιο δεν εισβάλλει στην προσωπική και οικεία σφαίρα της ταινίας, την οικογένεια. Τα πολιτικά γεγονότα επηρεάζουν σαφώς την ιστορία, αλλά ο κεντρικός άξονας παραμένει πάντα το δράμα της οικογένειας.
Διανομή: Cinobo

Ο προστάτης - The marksman
Είδος: Περιπέτεια, Αστυνομική, Δράμα (108΄)  
Χώρα: ΗΠΑ (2021)
Σκηνοθεσία: Ρόμπερτ Λόρενς
Παίζουν: Λίαμ Νίσον, Κάθριν Γουίνικ, Ζακόμπ Περέζ
Σύνοψη: Ένας αγρότης στα σύνορα της Αριζόνα γίνεται απρόθυμα υπερασπιστής ενός νεαρού αγοριού από το Μεξικό, που διώκεται από τους δολοφόνους ενός καρτέλ, το οποίο διαθέτει ανθρώπους μέσα στις ΗΠΑ.
Σχόλιο: Περιπέτεια κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του Λιαμ Νίσον, ο οποίος ύστερα από την επιτυχημένη σειρά των ταινιών «Αρπαγή», έχει καθιερωθεί ως «σκληρός» και «υπερασπιστής του δικαίου». Εδώ, γίνεται αυτό που αναφέρεται στη σύνοψη.
Διανομή: Spentzos Film

Η αιώνια κάθαρση – The forever purge
Είδος: Φαντασίας, Θρίλερ, Τρόμου (103΄)
Χώρα: HPA (2021)
Σκηνοθεσία: Εβεράρντο Γκουτ
Παίζουν:  Άνα ντε λα Ρεγκέρα, Τένοτς Ουέρτα, Τζος Λούκας, Κάσιντι Φρίμαν, Λέβεν Ράμπιν, Αλεχάντρο Έντα και Γουιλ Πάτον
Σύνοψη: Η ιστορία αυτήν τη φορά είναι τοποθετημένη στη σημερινή Αμερική, όπου οι νομοθέτες έχουν υψώσει ένα τείχος ανάμεσα στο Μεξικό και τις ΗΠΑ.
Η ετήσια ιεροτελεστία βίας καλά κρατεί. Ο εξαγνισμός των φονικών ενστίκτων του λαού μέσα από ένα 12ωρο «παραθυράκι» ανομίας έχει κρατήσει την «κανονική» εγκληματικότητα σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Ένα ζευγάρι Μεξικανών ξεφεύγουν από τα καρτέλ της πατρίδας τους ύστερα από μια σκληρή βεντέτα ανάμεσα σε εμπόρους ναρκωτικών, για να καταλήξουν τελικά σε μια Αμερική όπου ο πολιτισμός καταρρέει και μια «Κάθαρση Διαρκείας» ετοιμάζεται να ξεσπάσει. Ως φυγάδες πια, μακριά από τον πόλεμο των καρτέλ, στην καρδιά των Ηνωμένων Πολιτειών, θα ενωθούν με άλλους εξόριστους από τον τόπο τους και θα πολεμήσουν ενωμένοι, καθώς τα αστικά κέντρα βρίσκονται βουτηγμένα στο χάος και τα πάντα αρχίζουν να αποσυντίθενται τριγύρω τους. Οι κυνηγημένοι θα προσπαθήσουν να οδηγήσουν τους νέους Αμερικανούς συμμάχους τους στη νότια πλευρά των συνόρων του Μεξικού για να σωθούν από την αναίτια βία.
Σχόλιο: Βία για τη βία και ένα σχόλιο πάνω στην μεταναστευτική πολιτική και την οπλοχρησία στις ΗΠΑ. Τι να το κάνεις όμως; Η βία του φιλμ δεν αντέχεται.
Διανομή: Tulip

Δεν θέλω να γίνω δυσάρεστος αλλά πρέπει να μιλήσουμε για κάτι πολύ σοβαρό
Είδος: Δράμα, Κοινωνική (99΄)
Χώρα: Ελλάδα (2019)
Σκηνοθεσία: Γιώργος Γεωργόπουλος
Παίζουν: Όμηρος Πουλάκης, Βαγγέλης Μουρίκης, Κόρα Καρβούνη, Ιωάννα Παππά, Ιωάννα Κολλιοπούλου, Σίσσυ Τουμάση, Βίκυ Παπαδοπούλου, Mari Yamamoto, Προμηθέας Αλειφερόπουλος, Χριστίνα Μαντέση
Σύνοψη: Ο Άρης είναι ένα πετυχημένο στέλεχος μίας μεγάλης εταιρίας. Η ζωή του θα αλλάξει για τα καλά όταν μάθει πως είναι φορέας ενός σεξουαλικώς μεταδιδόμενου ιού, ο οποίος είναι θανατηφόρος μόνο για τις γυναίκες. Ο Άρης όμως είναι και η μοναδική ελπίδα για τη δημιουργία ενός εμβολίου. Αρκεί να βρει ποια από τις πρώην συντρόφους του, του μετέδωσε τον ιό αρχικά.
Σχόλιο (του σκηνοθέτη): Όταν ξεκίνησα να γράφω το «Δυσάρεστο» φανταζόμουν μία ταινία που αποπνέει τη μελαγχολία του να συναντάς ανθρώπους που κάποτε ήταν σημαντικοί για σένα. Μία σκοτεινή βουτιά στον κόσμο των ανθρώπινων σχέσεων. Ένα σχόλιο για τον τρόπο που βλέπουμε το παρελθόν μας. Με την ιστορία ενός, τουλάχιστον, αμφιλεγόμενου ήρωα, τοποθετημένη σε έναν κόσμο όπου κυριαρχεί η αδυναμία έκφρασης συναισθήματος, ο ανταγωνισμός, η διαμεσολαβημένη επικοινωνία. Αυτός ήταν ο στόχος. Από όταν τελείωσε όμως η ταινία, και μέχρι να βγει στους κινηματογράφους, ο κόσμος άλλαξε. Και άλλαξε τόσο πολύ που η ίδια η ταινία μάλλον επανανοηματοδοτείται. Και δεν ξέρω με ποιο τρόπο. Δε μπορώ να φανταστώ πλέον πως θα εκλάβει ο θεατής μία ταινία με βασικό θέμα την εξάπλωση ενός επικίνδυνου ιού όταν ο ίδιος θα πρέπει να φοράει μάσκα προκειμένου να τη δει. Αλλά έτσι είναι μάλλον το σινεμά. Οι ταινίες ουσιαστικά ανεξαρτητοποιούνται και παίρνουν άλλου τύπου ζωή όταν πλέον βγουν στον κόσμο. Κάποιες φορές με ομαλό τρόπο και κάποιες άλλες με έναν τρόπο τελείως απροσδόκητο.
Διανομή: Weirdwave

Διαστημικά καλάθια 2: Η νέα γενιά - Space jam 2: A new legacy
Είδος: Κινούμενα Σχέδια, Περιπέτεια, Κωμωδία, Αθλητική (115΄)
Χώρα: ΗΠΑ (2021)
Σκηνοθεσία: Μάλκολμ Ντ. Λι
Παίζουν: Λεμπρόν Τζέιμς, Σονίκα Μάρτιν Γκριν, Ντον Τσιντλ
Σύνοψη: Όταν ο Λεμπρόν και ο γιός του Ντομ, παγιδευτούν σε ένα ψηφιακό διάστημα από ένα κακόβουλο μέσο τεχνητής νοημοσύνης, ο Λεμπρόν θα πρέπει να τους οδηγήσει με ασφάλεια στο σπίτι, εφόσον ηγηθεί των Μπαγκς, Λόλα Μπάνι και μίας ομάδας άκρως ανυπάκουων Looney Tunes, ώστε να νικήσουν τους αντίπαλους ψηφιακούς πρωταθλητές τεχνητής νοημοσύνης: μία πανίσχυρη ομάδα επαγγελματιών αστέρων του μπάσκετ που όμοιά της δεν έχουμε ξαναδεί. Στο παιχνίδι των Tunes VS Goons βρίσκεται το μεγαλύτερο ρίσκο της ζωής του, καθώς θα επαναπροσδιοριστεί το δέσιμο του Λεμπρόν με τον γιό του και θα πέσει φως στη δύναμη του να είσαι ο εαυτός σου.
Σχόλιο: Μία μίξη κινουμένων σχεδίων και ζωντανής δράσης σε σκηνοθεσία του Μάλκολμ Ντ. Λι και μίας πρωτοπόρας κινηματογραφικής ομάδας που περιλαμβάνει τους Ράιαν Κούγκλερ και Μάβερικ Κάρτερ. Αυτό το ταξίδι μεταμόρφωσης, αποτελεί μία μανιακή μίξη που φανερώνει μέχρι που μπορούν να φτάσουν οι γονείς προκειμένου να επικοινωνήσουν με τα παιδιά τους.
Διανομή: Tanweer

Η συνομιλία – The conversation
Είδος: Θρίλερ, Κατασκοπία, Δράμα (114’)
Χώρα: ΗΠΑ (1974)
Σκηνοθεσία: Φράνσις Φορντ Κόπολα
Παίζουν: Τζιν Χάκμαν, Φρέντερικ Φόρεστ, Τζον Καζάλ, Σίντι Γουίλιαμς, Χάρισον Φορντ
Σύνοψη: Ο Χάρι Κολ είναι ένας μοναχικός άντρας, που ασχολείται με τις παρακολουθήσεις, σε μια εποχή που βασιλεύουν οι “θεωρίες συνωμοσίας”. Δεν έχει ουσιαστικά προσωπική ζωή. Η ύπαρξή του είναι ένα ανακάτεμα από αναμνήσεις, υποψίες για τα πρόσωπα με τα οποία συνδέεται, μεταφυσικούς φόβους και σκόρπιες συνομιλίες εκείνων που παρακολουθεί. Όταν ο διευθυντής μιας πολυεθνικής του αναθέτει να καταγράψει τις συζητήσεις ενός άνδρα και μιας γυναίκας, ο εσωτερικός του κόσμος αναστατώνεται. Η συνομιλία «μιλά» καθαρά για επικείμενη δολοφονία και ο Χάρι θα αναγκαστεί να παραβεί τις δικές του «αρχές προστασίας», προκειμένου να αποτρέψει το μοιραίο. Σύντομα όμως αρχίζει να υποψιάζεται ότι και ο ίδιος παρακολουθείται.
Σχόλιο: Συγκαταλέγεται ανάμεσα στις καλύτερες ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου και θεωρείται από τις πιο μεστές δημιουργίες του Κόπολα. Γυρίστηκε μετά το «Νονό» και μετά το σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ και δεν είναι απλά ένα ευφάνταστο θρίλερ: ψυχογραφεί μια ολόκληρη γενιά, τη γενιά που ανέχτηκε το βρώμικο πόλεμο του Βιετνάμ, βίωσε το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων και οδήγησε στην παραίτηση τον πρόεδρο Νίξον.
Διανομή: Bibliotheque

Οδός Μαλχόλαντ - Mulholland Drive
Είδος: Θρίλερ, Μυστηρίου, Δράμα (146΄)
Χώρες: Γαλλία, ΗΠΑ (2001)
Σκηνοθεσία: Ντέιβιντ Λιντς
Παίζουν: Ναόμι Γουότς, Λόρα Χάρινγκ, Τζαστίν Θερού, Νταν Μπερμπάουμ, Ρόμπερτ Φόστερ
Σύνοψη: Μια νεαρή, που μόλις έφτασε στο Λος Άντζελες με κρυφό όνειρο να γίνει ηθοποιός, ανακαλύπτει στο διαμέρισμά της μια κυνηγημένη κοπέλα που πάσχει από αμνησία. Στην προσπάθειά της να τη βοηθήσει, θα βυθιστεί σ' έναν κόσμο του παραδόξου, όπου οι ίδιες μορφές, αλλά με άλλες ταυτότητες, κινούνται σε παράλληλα σύμπαντα. Ποιος είναι όνειρο ποιου;
Σχόλιο: Η πιο σκοτεινή και ταυτόχρονα γοητευτική ταινία του Λιντς. Βραβείο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Καννών.
Διανομή: Summer Classics