31/7/21

Τσερνόμπιλ 1986 – Chernobyl

Η πρώτη ρωσική ταινία μεγάλου μήκους σχετικά με την έκρηξη του πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ το 1986, όταν εκατοντάδες άνθρωποι θυσίασαν τη ζωή τους για να καθαρίσουν τον τόπο της καταστροφής και για να αποτρέψουν με επιτυχία μια ακόμη μεγαλύτερη καταστροφή που θα μπορούσε να έχει μετατρέψει ένα μεγάλο μέρος της ευρωπαϊκής ηπείρου σε μια ακατοίκητη ζώνη.
Ο ήρωας της ταινίας είναι ο Αλεξέι, πυροσβέστης στο σταθμό παραγωγής πυρηνικής ενέργειας. Βρίσκεται σε στάδιο να τα ξαναφτιάξει με τη γυναίκα που είχε αγαπήσει και εγκαταλείψει και εν τω μεταξύ εκείνη έχει γεννήσει το γιο τους. Είναι, μάλιστα, έτοιμος να παραιτηθεί από την υπηρεσία για να ζήσει σαν άνθρωπος μαζί της. Πάνω στην κρισιμότητα της προσωπικής του σχέσης, εκρήγνυται ο πυρηνικός αντιδραστήρας στο Τσερνόμπιλ και βρίσκεται πάλι στη γραμμή του καθήκοντος.
Συνοδευόμενος από τον μηχανικό Βάλερι και τον στρατιωτικό δύτη Μπόρις αναλαμβάνει την επικίνδυνη αποστολή να αποστραγγίσει το νερό από μια δεξαμενή κάτω από τον αντιδραστήρα που καίει. Δεν έχουν χρόνο για σχέδια και αυτοσχεδιάζουν σύμφωνα με τις γνώσεις τους. Το νερό στους πλημμυρισμένους διαδρόμους που θα πρέπει να διασχίσουν γίνεται πιο ζεστό και το suspense της ταινίας κορυφώνεται συνέχεια.
Δίωρη και βάλε τυπική περιπέτεια, όπου το προσωπικό πρόβλημα κινείται παράλληλα με το κοινωνικό και ο κεντρικός χαρακτήρας βρίσκεται διαρκώς σε κίνδυνο και διλλήματα. (Κριτική μου για το Myfilm)
INFO
Είδος: Αισθηματική, Δράμα, Ιστορική (136΄)
Χώρα: Ρωσία (2021)
Σκηνοθεσία: Ντανίλα Κοζλόφσκι
Παίζουν: Ντανίλα Κοζλόφσκι, Οξάνα Ακίνσινα, Φίλιπ Αντέεβ, Νικολάι Κόζακ
Σύνοψη: Αφού ξαναβρίσκει μια χαμένη αγάπη, ο πυροσβέστης Αλεξέι αποσύρεται για να ζήσει μια απλή ζωή, αλλά η καταστροφή στο Τσερνόμπιλ τον ωθεί ξανά στον κίνδυνο
Προβάλλεται στο Netflix