1/8/21

Νύχτα πρεμιέρας – Opening night

Κλασικός Τζον Κασσαβέτης και συγκλονιστική Τζίνα Ρόουλαντ στο ρόλο μιας διάσημης ηθοποιού που ενώ βρίσκεται σε κατάρρευση, περιβάλλεται από ανθρώπους των οποίων τη ζωή κάνει μαρτύριο, αλλά ποτέ δεν είναι θυμωμένοι μαζί της όσο θα έπρεπε.
Η Μιρτλ Γκόρντον είναι μια διάσημη μέσης ηλικίας ηθοποιός θεάτρου, που πρωταγωνιστεί στο έργο «Η δεύτερη γυναίκα», το οποίο παίζεται σε περιφερειακά θέατρα και πρόκειται να κάνει πρεμιέρα σε λίγες μέρες στο Μπρόντγουεϊ. Ένα βροχερό βράδυ μετά την παράσταση αναχωρώντας από το θέατρο εν μέσω θαυμαστών και θαυμαστριών που την επευφημούν και ζητούν αυτόγραφα, συναντά τη Νάνσι μια έφηβη και επίμονη θαυμάστρια, η οποία έχοντας πάρει το ποθούμενο αυτόγραφο, τρέχει στο δρόμο και την χτυπάει ένα αυτοκίνητο. Η Μιρτλ θα σοκαριστεί, θα την αναζητήσει και τέλος θα πάει και στην κηδεία της, αλλά δεν θα γίνει δεκτή από την οικογένεια της κοπέλας.
Το θέμα είναι, ότι μετά από αυτό το περιστατικό, η ζωή της Μιρτλ, που είναι ήδη αλκοολική και μάλιστα την βοηθούν να πίνει τόσο ο σκηνοθέτης της (Μπεν Γκαζάρα), όσο και αυτή που την  φροντίζει στο καμαρίνι, θα ξεκινήσει την κατηφόρα.
Η Μιρτλ παλεύει να συνδεθεί με τον χαρακτήρα που υποδύεται στη «Δεύτερη γυναίκα», διαπιστώνοντας ότι δεν έχει κίνητρο πέρα από την ηλικία της. Απομακρύνεται από το σενάριο του έργου, αλλάζει τις γραμμές της, δυσκολεύοντας τον συμπρωταγωνιστή της (Τζον Κασσαβέτης) και συχνά καταρρέει στη σκηνή. Αρχίζει να φαντάζεται ότι βλέπει την έφηβη θαυμάστρια που σκοτώθηκε στο τροχαίο και να τη θεωρεί ότι είναι μια προβολή της νιότης της. Αυτό απογοητεύει όλους εκείνους που ασχολούνται με το έργο. Η συγγραφέας Σάρα Γκουντ (Τζόαν Μπλόντελ) προσπαθεί να αναγκάσει τη Μιρτλ να συμβιβαστεί με την ηλικία της και τη συνοδεύει σε δύο πνευματίστριες να τη βοηθήσουν με το φάντασμα της έφηβης. Ο παραγωγός Σάμιουελς (Ντέιβιντ Στιούαρτ) που «έχει δει και χειρότερα» θέλει να την αντικαταστήσει και μόνον ο υπεύθυνος σκηνής τής δίνει κουράγιο λέγοντάς της: «Έχω δει πολλούς μεθυσμένους στην εποχή μου, αλλά δεν έχω δει ποτέ κανέναν τόσο μεθυσμένο όσο εσύ που θα μπορούσε να σηκωθεί. Είσαι υπέροχη».
Ο Τζον Κασσαβέτης, ουσιαστικά, έχει δημιουργήσει ένα φιλμ ύμνο στην υποκριτική και τους ηθοποιούς θεάτρου, από τους οποίους κρίνεται μια παράσταση.
Η Τζίνα Ρόουλαντς είναι εξαιρετική στο ρόλο της γυναίκας που περνά κρίση μέσης ηλικίας και προσπαθεί να προσδιορίσει τη θέση της τόσο μέσα στην πραγματικότητα, όσο και μέσα σε ένα ρόλο, τον οποίο δεν μπορεί να δεχθεί ότι την αντιπροσωπεύει. Το παίξιμό της, ειδικά στο τελευταίο ημίωρο της ταινίας, είναι συγκλονιστικό, ενώ όσοι την περιβάλλουν στέκονται επάξια στους δικούς τους δύσκολους ρόλους.
Γενικά, έχουμε ένα ψυχολογικό δράμα χαρακτήρων, μεγάλης διάρκειας (σχεδόν δυόμιση ωρών), το οποίο αν και δεν ενθουσίασε τους αμερικανούς στην εποχή του, στην Ευρώπη υμνήθηκε και σημείωσε αξιοσημείωτη εμπορική επιτυχία, ενώ έφυγε από το Φεστιβάλ Βερολίνου με δυο βραβεία, ένα εκ των οποίων για την ερμηνεία της Τζίνα Ρόουλαντς, που αξίζει να τη δείτε. (Κριτική μου για το Myfilm)
INFO
Προβάλλεται από 5/8/2021
Είδος: Δράμα (144΄)
Χώρα: ΗΠΑ (1987)
Σκηνοθεσία: Τζον Κασσαβέτης
Παίζουν: Τζίνα Ρόουλαντς, Τζον Κασσαβέτης, Μπεν Γκαζάρα, Τζόαν Μπλόντελ
Σύνοψη: Η Μιρτλ Γκόρντον, μια ηθοποιός του Μπρόντγουει κάνει πρόβες για το τελευταίο της έργο. Όταν όμως μια νεαρή θαυμάστριά σκοτώνεται σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα, η Μιρτλ αντιμετωπίζει μετατραυματικό σοκ, συνειδητοποιώντας και τη δική της θνητότητα. Καθώς η νύχτα της πρεμιέρας πλησιάζει, η Μιρτλ φαίνεται να χάνει κάθε επαφή με την πραγματικότητα, καθηλωμένη ανάμεσα σε δυο θηρία: Την ζωή και το θέατρο.
Διανομή: Bibliotheque