10/6/21

ΗΠΑ εναντίον Μπίλι Χόλιντεϊ - The United States vs. Billie Holiday

Με την Andra Day να είναι συγκλονιστική στο ρόλο της Μπίλι Χόλιντεϊ, η ταινία δεν απογειώνεται στο ύψος της πραγματικής καλλιτέχνιδας και μένει προσκολλημένη στη δυστυχία της και στο βεβαρημένο παρελθόν της. Τα παιδικά της χρόνια χαρακτηρίστηκαν από έντονες δυσκολίες. Ο πατέρας της εγκατέλειψε την οικογένεια αρνούμενος να αναγνωρίσει την πατρότητα της Χόλιντεϊ, κάτι που τελικά έκανε μόνο μετά την πρώτη επαγγελματική επιτυχία της.  Επίσης το φιλμ, εστιάζει και στη σχέση της με τον ομοσπονδιακό πράκτορα Φλέτσερ που ήταν ερωτευμένος μαζί της και ενώ στο βάθος ήθελε  να την προστατεύει, την πρόδιδε στην υπηρεσία του.
Δίπλα στο ταλέντο της Andra Day, που μάλιστα τραγουδάει μόνη της τα τραγούδια του φιλμ, ξεδιπλώνεται σε μικρότερο βαθμό το ταλέντο του Trevante Rhodes, ο οποίος υποδύεται έξοχα τον μυστικό πράκτορα Φλέτσερ, ο οποίος όμως είναι υποχείριο του Άσλινγκερ (Garrett Hedlund), του λευκού προϊσταμένου του, που τον εκμεταλλεύεται και τον έχει δέσμιο της αδυναμίας του, όταν διαπιστώνει ότι είναι ερωτευμένος με την Μπίλι.
Η ατμόσφαιρα της ταινίας είναι αυθεντική (ντεκόρ και κοστούμια εποχής), οι δύο βασικές ερμηνείες είναι εξαιρετικά καλές, τα τραγούδια που ακούγονται είναι δεμένα με το σενάριο, το οποίο έχει εστιάσει στο –δυστυχώς- θλιβερό παρελθόν της ντίβας των μπλουζ και έτσι η ταινία στερείται της λάμψης που περιμένει κάποιος που γνωρίζει την Μπίλι Χόλιντεϊ από τα βινύλιά της.
Υπήρξε από τις πρώτες Αφροαμερικανίδες τραγουδίστριες που συμμετείχαν σε ορχήστρα λευκών, συνεργαζόταν με τον Άρτι Σο από το 1938, και μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ‘40 ήταν μία από τις δημοφιλέστερες τραγουδίστριες. Σε αντιδιαστολή με την επιτυχημένη επαγγελματική εξέλιξή της, την ίδια περίοδο, την προσωπική ζωή της σημάδευαν πολλά προβλήματα. Άρχισε να χρησιμοποιεί ναρκωτικές ουσίες καταδικαζόμενη σε φυλάκιση το 1947 και η σχέση της με τον Φλέτσερ, δεν την οδήγησε σε καλό αποτέλεσμα. Πέθανε από κίρρωση του ήπατος σε ηλικία 44 ετών ευρισκόμενη σε άσχημη οικονομική κατάσταση (Κριτική μου στο Myfilm)
INFO
Προβάλλεται από 10/6/2021
Είδος: Βιογραφική, Δράμα, Μουσική (126΄)
Χώρα: ΗΠΑ (2021)
Σκηνοθεσία: Lee Daniels
Παίζουν: Andra Day, Trevante Rhodes, Garrett Hedlund, Natasha Lyonne
Σύνοψη: Η ταινία ακολουθεί τη διάσημη τραγουδίστρια των μπλουζ, καθώς είναι στοχοποιημένη από τον ομοσπονδιακό μυστικό πράκτορα Τζίμι Φλέτσερ, με τον οποίο έχει συνάψει μια παθιασμένη σχέση.
Διανομή: Spentzos Films