11/6/21

Το χάος που άφησες πίσω - El desorden que dejas

Ατμοσφαιρική μίνι σειρά μυστηρίου από την Ισπανία.
Η Ρακέλ φτάνει με το σύζυγό της Χερμάν στην πατρίδα του, κάπου στην επαρχία της Γαλικίας (βορειοδυτική Ισπανία) και αναλαμβάνει καθηγήτρια λογοτεχνίας στη θέση που κατείχε προηγουμένως η Βιρούκα, η οποία όπως λέγεται, αυτοκτόνησε από κατάθλιψη.
Η Ρακέλ δεν γίνεται εύκολα αποδεκτή από τους μαθητές και τις μαθήτριές της, ενώ δέχεται και ανώνυμα μηνύματα που την προειδοποιούν ότι είναι ανεπιθύμητη και την απειλούν ότι θα ακολουθήσει το δρόμο της Βιρούκα.
Δυνατός και επίμονος χαρακτήρας η Ρακέλ (την υποδύεται έξοχα η Inma Cuesta), αναγκαστικά θα αρχίσει να ψάχνει το παρελθόν της Βιρούκα, για να ανακαλύψει τι ακριβώς έχει συμβεί και για ποιο λόγο είναι εχθρικοί απέναντί της οι μαθητές. Εμείς παρακολουθούμε τόσο τη ζωή της (ιδιωτική και δημόσια), όσο και τη ζωή σε flashback της Βιρούκα την οποία υποδύεται  η Bárbara Lennie. Οι ζωές των δύο γυναικών και η πορεία τους στη σχολή και στην πόλη ταιριάζουν τόσο πολύ (έχουν πρόβλημα με τον ίδιο έφηβο, τον Ιάγο, που υποδύεται ο Arón Piper), που όταν η Ρακέλ αρχίζει να υποπτεύεται ότι η Βιρούκα μπορεί να δολοφονήθηκε, το suspense εντείνεται μήπως συμβεί το ίδιο και στη Ρακέλ.
Με ένα σφιχτό σενάριο και εξ ίσου δεμένη σκηνοθεσία, το μυστήριο κορυφώνεται από επεισόδιο σε επεισόδιο, παρά τις αποκαλύψεις που φέρνει στο φως σταδιακά η Ρακέλ, την οποία όμως κανείς δεν πιστεύει και παρά την αποκάλυψη ότι και η Βιρούκα δεν ήταν τόσο ασταθής χαρακτήρας, ώστε να είχε αποφασίσει την αυτοκτονία. Αντιθέτως…
Η μουσική των Ricardo Curto και Lucio Godoy αρκετά υποβλητική ενώ η χειμωνιάτικη φωτογραφία της ορεινής Γαλικίας από τους Isaac Vila (σε 5 επεισόδια) και David Valldepérez (σε 3) συμβάλλει στην ατμόσφαιρα της σειράς. (Κριτική μου στο Myfilm)
INFO
Προβάλλεται στο Netflix.
Είδος: Θρίλερ, Μυστηρίου (σειρά 8 επεισοδίων των 35-45΄)
Χώρα: Ισπανία (2020)
Σκηνοθεσία: Roger Gual, Sílvia Quer, Carlos Montero
Παίζουν: Inma Cuesta, Bárbara Lennie, Tamar Novas, Arón Piper, Roberto Enríquez, Roque Ruíz
Σύνοψη: Μια φιλόλογος πιάνει δουλειά σ’ ένα λύκειο για να διδάξει το μάθημα της λογοτεχνίας, αλλά τη στοιχειώνει ένας ύποπτος θάνατος που συνέβη εκεί πριν από εβδομάδες… Τότε αρχίζει να φοβάται για τη ζωή της.