Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα

Τα Πάθη του Χριστού σε peplum movies

14/6/21

7 λεπτά ψυχής - 7 minutes of soul

Το ντοκιμαντέρ του Πάνου Βλάχου με το βασικό ερώτημα «Μπορούν 7 λεπτά ψυχής να αλλάξουν την ιστορία;» συνοψίζει μια πρωτότυπη προσέγγιση πάνω στο αθλητικό ντοκιμαντέρ, ενώνοντας την έρευνα για ένα ιστορικό γεγονός (τον θρίαμβο του Σπύρου Λούη στον Μαραθώνιο του 1896) με μια υπαρξιακή αναζήτηση για την έννοια του δρομέα στον σύγχρονο κόσμο.
Ο Πάνος Βλάχος (με χόμπι του το Τρίαθλο και τον αθλητισμό γενικότερα, αλλά και ναυτιλιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και θεατρικές σπουδές στη σχολή του Γιώργου Αρμένη) στο ντοκιμαντέρ του «7 λεπτά ψυχής», διερευνά τις ακριβείς συνθήκες που οδήγησαν στο κατόρθωμα του Σπύρου Λούη.
Επίσης, δοκιμάζει τον ίδιο του τον εαυτό σε αυτές, τρέχοντας τη Μαραθώνια απόσταση δύο φορές μέσα σε διάστημα πέντε ημερών, όπως έκανε ο Σπύρος Λούης το 1896. Προσπαθεί έτσι να βιώσει την πραγματική προσπάθεια εκείνου και να διαπιστώσει μόνος του εάν θα μπορούσε να βελτιώσει το χρόνο του κατά 20 λεπτά μεταξύ του προκριματικού Μαραθώνιου και του τελικού, όπως είχε κάνει εκείνος ο άσημος νερουλάς από το Μαρούσι. Ένας άνθρωπος που δεν ήταν αθλητής και δεν είχε τρέξει ποτέ ξανά σε κάποιον αθλητικό αγώνα, αλλά όμως πέτυχε αυτό το ασύλληπτο ρεκόρ στον τελικό Μαραθώνιο.
Στο ερώτημα «πώς τα κατάφερε;» προσπαθεί να δώσει απάντηση ο Πάνος Βλάχος με το τεχνικά άρτιο ντοκιμαντέρ του στο οποίο παρουσιάζονται, εκτός από ντοκουμέντα της εποχής και απόψεις ανθρώπων από το χώρο του αθλητισμού: αθλητών, πρωταθλητών αγώνων δρόμου, προπονητών, παραγόντων, ιατρών, διαιτολόγων, αθλητικογράφων καθώς και ο Χάρης Βασιλάκος εγγονός του αθλητή Χαρίλαου Βασιλάκου, που είχε τερματίσει δεύτερος στο Μαραθώνιο του 1896, ενώ όπως αναφέρεται στο φινάλε του ντοκιμαντέρ, κλήθηκαν αλλά δεν δέχθηκαν να μιλήσουν, οι απόγονοι της οικογένειας Σπύρου Λούη.
Το εξαιρετικά ενδιαφέρον αυτό ντοκιμαντέρ, συμμετείχε επίσημα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας 2020, στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης 2021, στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Λος Άντζελες 2021 και στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Μαδρίτης 2021. (Κριτική μου στο myFilm)
INFO
Είδος: Ντοκιμαντέρ, Αθλητικό, Ιστορικό (75΄)
Χώρα: Ελλάδα (2020)
Σκηνοθεσία: Πάνος Βλάχος
Σύνοψη: Μπορούν 7 λεπτά ψυχής να αλλάξουν την ιστορία; Με τη φράση αυτή, ο Πάνος Βλάχος συνοψίζει μια πρωτότυπη προσέγγιση πάνω στο αθλητικό ντοκιμαντέρ, ενώνοντας την έρευνα για ένα ιστορικό γεγονός (τον θρίαμβο του Σπύρου Λούη στον Μαραθώνιο του 1896) με μια υπαρξιακή αναζήτηση για την έννοια του δρομέα στον σύγχρονο κόσμο.
(Προβάλλεται στο Cinobo)