Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα

Τα Πάθη του Χριστού σε peplum movies

16/6/21

Το δυστύχημα – Accident

Ταινία χαρακτήρων, που ξεδιπλώνονται με μαεστρία από τον Τζόζεφ Λόουζι, ο οποίος σκηνοθετεί πάνω σε σενάριο του συγγραφέα Χάρολντ Πίντερ από το μυθιστόρημα του Νίκολας Μόσλεϊ που έχει κι αυτός ρόλο στην ταινία.
Ο Ντερκ Μπόγκαρτ με το διαρκώς αδιάφορο ύφος του που κρύβει όμως την κρίση μέσης ηλικίας που περνάει, είναι εξαιρετικός ως ο ερωτευμένος καθηγητής με τη μαθήτριά του Άννα (Ζακλίν Σασάρ), στην οποία εκφράζει τον έρωτά του μόνο με τα μάτια. Από την άλλη ο Στάνλεϊ Μπέικερ, δεν έχει δυσκολία να υποδυθεί τον κυνικό συνάδελφο του Στίβεν και ανταγωνιστή του στις σεξουαλικές προτιμήσεις. Αρέσει και σ’ αυτόν η φοιτήτρια Άννα.
Η ιστορία, στα χέρια του Τζόζεφ Λόουζι γίνεται πολυεπίπεδη διότι δεν αρκείται μόνο στο «ερωτικό τρίγωνο», αλλά και σε ένα σχόλιο πάνω στις οικογενειακές σχέσεις και στη σεξουαλική απελευθέρωση που το 1967 βρισκόταν στο δρόμο προς το peak της.
Ξεχώρισα μια χαρακτηριστική σκηνή από την ταινία: το ραντεβού του Στίβεν (Ντερκ Μόγκαρτ) με την οικογενειακή φίλη Ρόζαλιν και πρώην ερωμένη του (η Βίβιαν Μέρτσαντ και σύζυγος του σεναριογράφου-συγγραφέα Χάρολντ Πίντερ) σε ένα μπαρ όπου πάνω από τα κεφάλια τους δεσπόζει μια πινακίδα που γράφει με κεφαλαία γράμματα «HAVE YOUR MEALS HERE AND KEEP THE WIFE AS A PET».
Πολύ καλές όλες οι ερμηνείες και ο ζεν πρεμιέ Μάικλ Γιόρκ στον πρώτο του σημαντικό ρόλο, ως Γουίλιαμ μαθητής του Στίβεν. (κριτική μου στο myfilm)
INFO
Προβάλλεται από 17/6/2021
Είδος: Δράμα (105’)
Χώρα: Ηνωμένο Βασίλειο (1967 - Ψηφιακά αποκατεστημένη)
Σκηνοθεσία: Τζόζεφ Λόουζι
Παίζουν: Ντερκ Μπόγκαρντ, Στάνλεϊ Μπέικερ, Μάικλ Γιορκ, Ζακλίν Σασάρ
Σύνοψη: Ο Στίβεν, ένας παντρεμένος καθηγητής της Οξφόρδης, περνάει κρίση μέσης ηλικίας. Αισθάνεται παγιδευμένος από τη ζωή του τόσο στο Πανεπιστήμιο όσο και στον γάμο. Τα πράγματα αλλάζουν για αυτόν όταν γνωρίζει την Άννα, μια όμορφη φοιτήτρια αρραβωνιασμένη με τον Γουίλιαμ, έναν άλλο μαθητή του. Aντίπαλός του σ' αυτή τη σχέση ένας συνάδελφός του, ιδιαίτερα κυνικός και επικίνδυνος. Μετά από ένα φρικτό δυστύχημα όπου ο Γουίλιαμ σκοτώνεται και η Άννα χάνει τις αισθήσεις της, ο Στίβεν αναλαμβάνει να την κρατήσει σπίτι του κι ενώ η σύζυγος είναι εκτός πόλης. Τα γεγονότα που προηγήθηκαν του δυστυχήματος τώρα εμφανίζονται σε flashback.
Διανομή: Bibliotheque