Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα

Τα Πάθη του Χριστού σε peplum movies

19/6/21

Το σώμα του εχθρού μου – Les corps de mon ennemi

Όταν προβλήθηκε στη χώρα μας, στα μέσα της δεκαετίας του ’70, η ταινία αυτή του Ανρί Βερνέιγ (που δεν είναι και από τα αριστουργήματά του) είχε τίτλο «Το αφεντικό του Κλαμπ Νο1». Μια χαμηλών τόνων ταινία στην οποία δεσπόζει η φιγούρα του άγριας ομορφιάς Ζαν Πολ Μπελμοντό, που υποδύεται τον Φρανσουά. Έναν τύπο που πάντα περιφρονούσε τους βαρόνους κλωστοϋφαντουργίας που κυβερνούσαν την πόλη του, αλλά δεν είχε δισταγμό πριν δέκα χρόνια να ερωτευτεί την οικογενειακή κληρονόμο Ζιλμπέρ (Μαρί Φρανς Πισιέ) και θα μπορούσε να την έχει παντρευτεί ως ανερχόμενος στον κύκλο τους. Τώρα, μια ιδιότυπη σχέση έρωτα – μίσους, τους κρατά μαζί, αφού ο Φρανσουά κατηγορήθηκε για φόνο, μπήκε στη φυλακή και βγαίνοντας έχει αποφασίσει να εκδικηθεί όλους εκείνους που συνωμότησαν εναντίον του να τον ενοχοποιήσουν. Αρχίζει λοιπόν, να το ψάχνει και ο θεατής σε flashback ενημερώνεται για το πώς έμπλεξε και μπήκε στη φυλακή, ενώ υπάρχει και η αμφιβολία, μήπως τελικά φυλακίστηκε επειδή πράγματι σκότωσε δύο άτομα μέσα στο Κλαμπ Νο1 που ήταν και αφεντικό.
Ο Ανρί Βερνέιγ (1920 – 2002), ένας από τους κορυφαίους δημιουργούς του γαλλικού κινηματογράφου και υποψήφιος για Όσκαρ και Χρυσό Φοίνικα, με δεκάδες τιμητικές διακρίσεις και βραβεία καθ' όλη την διάρκεια της καριέρας του, έχει γυρίσει μια βραδυφλεγή αστυνομική ταινία εκδίκησης με τη γοητεία ενός εγκεφαλικού παιχνιδιού ανατροπών και τη συμμετοχή δύο ωραίων ερμηνευτών: του Ζαν Πολ Μπελμοντό και της γοητευτικής Μαρί Φρανς Πισιέ. (Κριτική μου για το Myfilm)
INFO
Είδος: Αστυνομική, Μυστηρίου (115’)
Χώρα: Γαλλία (1976)
Σκηνοθεσία: Ανρί Βερνέιγ
Παίζουν: Ζαν Πολ Μπελμοντό, Μπερνάρ Μπλιέ, Μαρί Φρανς Πισιέ
Σύνοψη: Περνώντας  χρόνια στη φυλακή για ένα έγκλημα που δεν διέπραξε, ένας πρώην κατάδικος προσπαθεί να εκδικηθεί την ευκατάστατη οικογένεια ευγενών που τον παγίδευσε.
Προβάλλεται στο Netflix.