Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα

Τα Πάθη του Χριστού σε peplum movies

18/6/21

Προσοχή: Εποχιακή διέλευση βατράχων – Γιώργου Σκαμπαρδώνη

Εικοσιπέντε διηγήματα του Γιώργου Σκαμπαρδώνη, πεζογράφου και δημοσιογράφου της Θεσσαλονίκης, βασικού συνεργάτη και διευθυντή αρκετών περιοδικών και εφημερίδων της πόλης, συνεργάτη επίσης ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών. Στα διηγήματα και τα μυθιστορήματά του, με ρεαλιστική γραφή, θεματοποιεί την καθημερινή ζωή στη Θεσσαλονίκη της Γερμανικής Κατοχής αλλά και του πιο πρόσφατου παρελθόντος.  
Ο Σκαμπαρδώνης έχει γράψει δώδεκα συλλογές διηγημάτων και έξι μυθιστορήματα. Το βιβλίο του «Η στενωπός των υφασμάτων» τιμήθηκε το 1993 με το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος και το 2004 με το «Επί ψύλλου κρεμάμενος» κέρδισε το βραβείο του περιοδικού Διαβάζω. Τα μυθιστορήματά του «Γερνάω επιτυχώς» και «Ουζερί Τσιτσάνης» ανέβηκαν θεατροποιημένα στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος σε σκηνοθεσία Σ. Χατζάκη, όπως και το «Με τα παιδιά της πιάτσας» (ένα παίγνιο με τον Νίκο Τσιφόρο), σε σκηνοθεσία Κ. Αρβανιτάκη. Το «Ουζερί Τσιτσάνης» μάλιστα, έγινε και ταινία το 2015 από τον Μ. Μανουσάκη. Έγραψε το σενάριο της ταινίας του Π. Βούλγαρη «Όλα είναι δρόμος», σε συνεργασία με τον σκηνοθέτη, και τα κείμενα της μουσικοθεατρικής παράστασης «Σαν τραγούδι μαγεμένο». Το 2016 κυκλοφόρησε το μυθιστόρημά του «Υπουργός Νύχτας», που θα μου μείνει αξέχαστο και τον χειμώνα του ίδιου έτους κυκλοφόρησε ο συγκεντρωτικός τόμος διηγημάτων «Τα δεδουλευμένα». Το 2017 κυκλοφόρησε η συλλογή διηγημάτων του με τίτλο «Ντεπό», το 2018 το βιβλίο «Λεωφορείο 19 στάσεις» και το 2019 το μυθιστόρημά του «Casa Μπιάφρα», άλλο ένα που δεν ξεχνώ. Όλα από τις εκδόσεις Πατάκη.
Τα 25 διηγήματα που περιλαμβάνει το «Προσοχή: Εποχιακή διέλευση βατράχων» (εκδόσεις Πατάκη, 2020) που τελείωσα προ ημερών, είναι όλα εμπνευσμένα από σύγχρονα αλλά και διαχρονικά θέματα: ο αποκλεισμός και η επιδημία, το αλτσχάιμερ, η αλληλεγγύη, οι μεταλλάξεις της μνήμης, η εσωτερική ανάσταση, η φθορά και η αναγέννηση του σώματος, η σοφία των ζώων, το εθελούσιο πάθος και η αφοσίωση, η επιλογή της θυσίας. Το εθνικό ζήτημα, η μεταφυσική των κειμηλίων, η βαθύτερη συνέχεια, η φιλία και η αφοσίωση. Ο ναρκισσισμός και η μοναξιά, η απομόνωση και τα ερωτικά είδωλα, η ευθύνη και η εμμονή, η εποχιακή διέλευση και η αίσθηση της αιωνιότητας.
Αφηγήσεις - θραύσματα από τον καθημερινό βίο, μεταξύ πραγματικότητας, φαντασίας κι επινόησης, όπου το τραγικό μπλέκεται με το ιλαρό, το παράδοξο με το απρόβλεπτο και το πριν με το τώρα. Συναρπαστικά και ψυχαγωγικά, όλα τα διηγήματα.