Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα

Τα Πάθη του Χριστού σε peplum movies

22/6/21

Το αίνιγμα – Garde a vue

Ένα συναρπαστικό παιχνίδι γάτας–ποντικιού μεταξύ ενός δύσκολου ανακριτή και ενός εύστροφου ανακρινόμενου, αποτελεί αυτή η ταινία χαρακτήρων.
Παραμονή πρωτοχρονιάς και ενώ άλλοι γλεντούν ο αστυνομικός επιθεωρητής Γκαλιάν έχει καλέσει στο γραφείο του τον συμβολαιογράφο Μαρτινό, για να του υποβάλλει μερικές ερωτήσεις, επειδή ο δεύτερος βρισκόταν (συμπτωματικά;) στους τόπους όπου βρέθηκαν τα πτώματα δύο ανήλικων κοριτσιών, που προηγουμένως είχαν βιασθεί.
Ο Γκαλιάν (με τη σκληρή μορφή του Λίνο Βεντούρα) είναι σχεδόν σίγουρος ότι έχει στα χέρια του τον βιαστή και δολοφόνο των κοριτσιών και δεν μένει παρά να μετατρέψει τις ενδείξεις που υπάρχουν εις βάρους του σε αποδείξεις, ώστε να επιστρέψει σπίτι του και να γιορτάσει τον ερχομό του νέου έτους. Απέναντί του ο Μαρτινό, ένας μορφωμένος με νομικές γνώσεις συμβολαιογράφος, που του αρκούν να ειρωνεύεται και να παίζει αφ’ υψηλού (το αλαζονικό στυλ του Μισέλ Σερό είναι ανεπανάληπτο) με τον τυπικό και στερεότυπο μπάτσο. Είναι ντυμένος επίσημα για το ρεβεγιόν, στο οποίο δεν πρόλαβε να φτάσει και με τη σιγουριά του αθώου που βρέθηκε τυχαία στους τόπους των εγκλημάτων, δεν δίνει τη χαρά στον επιθεωρητή να καμαρώνει ότι έπιασε το δολοφόνο.
Ο διάλογος μεταξύ τους είναι σπαρταριστός και είναι το ατού του σεναρίου, αφού κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον του θεατή μέχρι το ανατρεπτικό φινάλε. Ο επιθεωρητής προσπαθεί να παγιδέψει τον Μαρτινό, αλλά αυτός ξεφεύγει πάντοτε με εκλεπτυσμένο ύφος και μια προσποιητή ευγένεια. Θυμίζει πάντοτε στον επιθεωρητή ότι είναι ένας δημόσιος υπάλληλος που δεν μπορεί να ξεφύγει από τη ρουτίνα «κατασκευής ενόχων». Ο δε επιθεωρητής αναγνωρίζει στον Μαρτινό, την ευφυΐα να χρησιμοποιεί τις τυπικές δικαιολογίες αυτών που ενώ παρασύρουν μικρά κορίτσια, μπορούν να παριστάνουν τους αθώους που δείχνουν μόνο ένα πατρικό ενδιαφέρον.
Η μάχη μεταξύ τους μοιάζει ατελείωτη μέχρι τη στιγμή που, αφενός ο πρακτικογράφος αστυνομικός Μπελμόντ (Γκι Μαρσάντ) θα πάρει αυθαίρετα την πρωτοβουλία να παραστήσει τον «κακό μπάτσο» (ή μήπως είναι πραγματικά κακός και γνώστης των μεθόδων ενός παιδεραστή;) και αφετέρου θα εμφανιστεί στο τμήμα η εν διαστάσει σύζυγος του Μαρτινό με τα οικογενειακά μυστικά τους. Η Ρόμι Σνάιντερ, στο ρόλο της «μοιραίας ξανθιάς» (είναι συνταγή στα film noir) θα συμβάλλει ώστε να έρθουν όλα άνω–κάτω στο φινάλε.
Η οικονομική σκηνοθεσία του Κλοντ Μίλερ και οι καταπληκτικές ερμηνείες των τεσσάρων βασικών ηθοποιών, καταφέρνουν σε μια ώρα και 20 λεπτά να μας αποδείξουν ότι είναι άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου. (Κριτική μου στο Myfilm)
INFO
Προβάλλεται από 24/6/2021
Είδος: Αστυνομική, Δράμα (87΄)
Χώρα: Γαλλία (1981, αποκατεστημένη ψηφιακά. Παλαιότερος ελληνικός τίτλος: Η ανάκριση)
Σκηνοθεσία: Κλοντ Μίλερ
Παίζουν: Λίνο Βεντούρα, Μισέλ Σερό, Ρόμι Σνάιντερ, Γκι Μαρσάντ
Σύνοψη: Ο επιθεωρητής Γκαλιάν ερευνά τον βιασμό και τη δολοφονία δύο μικρών κοριτσιών. Ο μόνος ύποπτος είναι ο Ζερόμ Μαρτινό, αλλά τα αποδεικτικά στοιχεία εναντίον του είναι αδύναμα. Καθώς η πόλη γιορτάζει την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ο Γκαλιάν καλεί τον Μαρτινό στο γραφείο του και τον ανακρίνει για ώρα αποφασισμένος να τον ενοχοποιήσει, ενώ ο Μαρτινό υπερασπίζεται την αθωότητά του.
Διανομή: Weirdwave