23/6/21

Τα ασημί πατίνια – Serebryanye konki – Silver skates

Ρωσικό μακράς διάρκειας αισθηματικό παραμύθι του Netflix με χολιγουντιανά στοιχεία πασπαλισμένα με ταξικές διαφορές, πολιτικές νύξεις και πατινάζ επί πάγου παραμονές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.
Βρισκόμαστε στις παραμονές του 1900. 17 χρόνια πριν την επανάσταση και ο Ματβέι (Φέντορ Φεντότοβ) εργάζεται ως ντελιβεράς με πατίνια σε ένα ζαχαροπλαστείο. Μια μέρα καθυστερεί να παραδώσει μια τούρτα σε μια οικογένεια αριστοκρατών, επειδή ο δρόμος ήταν κλειστός για να περάσει η τσαρίνα και ο σκληρός εργοδότης του τον απολύει.
Απελπισμένος και παρά την ευχή του άρρωστου πατέρα του να μην πέσει στην παρανομία, αυτός μπλέκει με κάτι πορτοφολάδες με πατίνια και αυτό θα σταθεί αφορμή να γνωρίσει την Αλίσα (Σόνια Πρις) μορφωμένη και προοδευτική κόρη ενός αξιωματούχου θύμα του Ματβέι. Η Αλίσα αισθάνεται καταπιεσμένη στην οπισθοδρομική της οικογένεια και θέλει να σπουδάσει στο Παρίσι. Έτσι βρίσκεται πάντα σε αντιπαλότητα με τον πατέρα της για τον ρόλο της γυναίκας στην κοινωνία. Το αίσθημα των δυο παιδιών θα φουντώσει, παρά το γεγονός ότι ο πατέρας της Αλίσα ετοιμάζεται να την παντρέψει με νεαρό αξιωματούχο και εκπαιδευτή αστυνομικών με πατίνια, για να αντιμετωπίζουν τους πορτοφολάδες.
Δεν θα έλεγα Ρωμαίος και Ιουλιέτα love story, αλλά κάτι προς «Τιτανικό» το φέρνει λίγο. Είναι και 2,5 ώρες, αλλά σε εντυπωσιάζει το γεγονός ότι είναι ρωσική πλούσια παραγωγή σε ντεκόρ και κοστούμια και φυσικά με φόντο την Αγία Πετρούπολη (λίγα χρόνια πριν γίνει Λένινγκραντ) χιονισμένη και με παγωμένα ποτάμια πάνω στα οποία έχουμε θεαματικές καταδιώξεις και φυσικά όλα με χριστουγεννιάτικο χρώμα.
Είπαμε: θεαματικό παραμύθι και απορώ πώς μου έκανε πρόταση τώρα ο αλγόριθμος του Netflix, όταν παρόμοιες ταινίες έβλεπα μόνο την περίοδο των Χριστουγέννων και του Νέου Έτους, που είχαμε αυστηρή καραντίνα λόγω του covid-19. (Κριτική μου στο Myfilm)
INFO
Προβάλλεται στο Netflix
Είδος: Αισθηματική, Περιπέτεια, Οικογενειακή (137΄)
Χώρα: Ρωσία (2020)
Σκηνοθεσία: Μάικλ Λόκσιν
Παίζουν: Φέντορ Φεντότοβ, Σόνια Πρις, Γιούρι Μπόρισοβ
Σύνοψη: Στα παγωμένα ποτάμια και κανάλια της Αγίας Πετρούπολης, ένας κλέφτης με πατίνια κλέβει την καρδιά της κόρης ενός αριστοκράτη, αν και κάποιες δυνάμεις τους θέλουν μακριά.