7/6/21

Halston

Η νέα μίνι σειρά του Netflix από το δημιουργό Rayan Murph με τον Ewan MacGregor στον κεντρικό ρόλο, βασίζεται στο βιογραφικό βιβλίο του Steven Gaines, «Simply Halston» και επιχειρεί να ρίξει φως σε λιγότερο γνωστές πτυχές της ζωής του διάσημου designer. Ξεκινώντας από τη στιγμή που ο Χάλστον γίνεται γνωστός από τα καπέλα που δημιουργούσε για την Τζάκι Κένεντι.
Από την Αϊόβα, στο Studio 54 έως τη Γουόλ Στριτ, ο Χάλστον έζησε το American Dream. Εξαιρετικά ταλαντούχος, βασίλευσε στο χώρο της μόδας τη δεκαετία του 1970 και έγινε όνομα-εγγύηση. Αλλά όλα άλλαξαν στην εποχή της Γουόλ Στριτ. Με την αυτοκρατορία του υπό απειλή, ο Χάλστον παίζει το μεγαλύτερο στοίχημα της ζωής του και ο Ewan MacGregor παίζει τον καλύτερο ρόλο του κτίζοντας το συναισθηματικό πορτρέτο ενός νάρκισσου, αξιοθαύμαστα δημιουργικού και ταυτόχρονα αυτοκαταστροφικού.
Στα πέντε επεισόδια της σειράς βλέπουμε επίσης, όχι μόνο τη ζωή του «καλλιτέχνη» Χάλστον αλλά και τη συνεισφορά των ανθρώπων του περιβάλλοντός του στο κτίσιμο του ονόματος φίρμα Χάλστον.  Βλέπουμε την Έλσα (Rebecca Dayan) το μοντέλο του, τον Τζο Γιούλια (David Pittu) τον εικονογράφο του και δεξί χέρι του Χάλστον στις δύσκολες ώρες του και φυσικά τη Λάιζα Μινέλι (Krysta Rodriguez), να τον ενθαρρύνει όταν όλα είναι εναντίον του και τον οδηγούν στην πτώση καθώς και τον εραστή του Βικτόρ Ουγκό (Gian Franco Rodriguez).
* * *
Το ντοκιμαντέρ του  Frédéric Tcheng που προβάλλεται από το Cinobo κινείται στο ίδιο μήκος κύματος και ξεκινάει από ένα πάρτι του 1983 για το οποίο ο Χάλστον είχε κατασκευάσει εκατοντάδες μάσκες για τους καλεσμένους του. Μεγάλες προσωπικότητες από τους χώρους της show biz, της πολιτικής και της οικονομίας.
Στο ντοκιμαντέρ ξεδιπλώνεται ο χαρακτήρας του Χάλστον και περιγράφεται από γνωστούς και διάσημους αυτοπροσώπως σε αντίθεση με την ταινία, όπου τους υποδύονται ηθοποιοί. Βλέπουμε την Έλσα Περέτι (μοντέλο και σχεδιάστρια κοσμημάτων), τον Τζόελ Σουμάχερ (σκηνοθέτη, παραγωγό), τη Λάιζα Μινέλι, ακούμε τη φωνή του Βίκτορ Ουγκό και άλλων.
* * *
Σειρά και ντοκιμαντέρ, αποτελούν δύο ενδιαφέρουσες προσεγγίσεις του φαινομένου Χάλστον και δεν απευθύνονται αποκλειστικά στους φανατικούς της μόδας. (κριτική μου για το myfilm)

INFO
Η σειρά
Είδος: Βιογραφική, Δραματική (5 επεισόδια των 50΄περίπου)
Χώρα: ΗΠΑ (2021)
Σκηνοθεσία: Daniel Minahan
Παίζουν: Ewan McGregor, Krysta Rodriguez, Rebecca Dayan, David Pittu, Gian Franco Rodriguez
Σύνοψη: Η ιστορία ενός άνδρα που έδωσε το όνομά του σε μια παγκόσμια αυτοκρατορία μόδας, συνώνυμη με την πολυτέλεια, το σεξ, τη φήμη και κυριολεκτικά καθόρισε μια εποχή.
Προβάλλεται στο Netflix
* * *
Το ντοκιμαντέρ
Είδος: Βιογραφικό (105΄)
Χώρα: ΗΠΑ (2019)
Σκηνοθεσία: Frédéric Tcheng
Σύνοψη: Ένα ντοκιμαντέρ για την άνοδο και τον κίνδυνο της αυτοκρατορίας μόδας του Χάλστον που φτάνει από τα ‘70s και το Studio 54 ως την εποχή της Γουόλ Στριτ, ακολουθώντας όλη την εξέλιξη της δυτικής κουλτούρας.
Προβάλλεται στο Cinobo