4/5/21

Όσα ψιθυρίζει το σκοτάδι - Things heard & seen

Βασισμένη στο μυθιστόρημα «All things cease to appear» της Elizabeth Brundage, η ταινία μας αφηγείται την ιστορία της Κάθριν και του Τζορτζ, ενός ζευγαριού που τη δεκαετία του 1980 εγκαταλείπει το Μανχάταν και μετακομίζει σε μοναχική μονοκατοικία στην ευρύτερη περιοχή της κοιλάδας του ποταμού Χάντσον, καθώς ο Τζορτζ βρίσκει έδρα σε ένα τοπικό πανεπιστήμιο.
Η Κάθριν (η Amanda Seyfried με τα τεράστια μάτια της, που είναι και η καταλληλότερη για να τρομάζει, σ’ αυτού του είδους τις ταινίες) κάνει ό,τι μπορεί για να μετατρέψει το παλιό σπίτι όπου μετακόμισαν σε ένα άνετο μέρος, ώστε να μεγαλώσει την κόρη τους Φράνι. Σύντομα όμως θα συνειδητοποιήσει ότι το σπίτι βαρύνεται από μια παλιά κατάρα.
Από την άλλη μεριά, ο Τζορτζ (James Norton) θα βρει ευκαιρία να απατήσει την Κάθριν, η οποία θα βρει παρηγοριά όταν τους φόβους της για την κατάρα του σπιτιού, τους απαλύνει η παρουσία του Φλόιντ, διευθυντή του τοπικού πανεπιστημίου (τον υποδύεται ο F. Murray Abraham, ο Σαλιέρι στο «Αμαντέους»)
Περισσότερο ψυχολογικό και λιγότερο μεταφυσικό το θρίλερ, ακολουθεί την πεπατημένη των ταινιών που αναφέρονται σε «στοιχειωμένα σπίτια», σε απομεμακρυσμένες περιοχές και με γείτονες που όλο και κάτι κρύβουν από τους νεοφερμένους στο χωριό. Αυτή τη φορά το στερεότυπο, συνδυάζεται και με θέματα πίστης.
Το ζευγάρι Seyfried και Norton δεν είναι και άσχημο στους ρόλους των δύο νέων που βιάστηκαν να παντρευτούν ο καθένας για τους δικούς του ιδιοτελείς λόγους και επίσης βιάστηκαν να συμφωνήσουν για διαβίωση στην επαρχία. Το σενάριο δημιουργεί μια κάποια ατμόσφαιρα μυστηρίου, αλλά το μη αναμενόμενο φινάλε πραγματικά θα σας αφήσει σύξυλους.
Γενικά, μέτρια πράγματα... (Κριτική μου στο MyFilm)
INFO
Είδος: Θρίλερ, Μυστηρίου, Τρόμου (121΄)
Χώρα: ΗΠΑ (2021)
Σκηνοθεσία: Shari Springer Berman, Robert Pulcini
Παίζουν: Amanda Seyfried, James Norton, Natalia Dyer, Rhea Seehorn, F. Murray Abraham, Alex Neustaedter
Σύνοψη Netflix: Μια νέα γυναίκα ανακαλύπτει ότι τόσο ο άντρας της όσο και το νέο τους σπίτι, κρύβουν μοχθηρά μυστικά, όταν αφήνουν το Μανχάταν και μετακομίζουν σε μια μικρή πόλη.
Προβάλλεται στο Netflix