Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα

Τα Πάθη του Χριστού σε peplum movies

26/4/21

Λαθρεπιβάτης - Stowaway

Μια διαστημική περιπέτεια που θα είχε καλύτερη τύχη εάν επικεντρωνόταν στους χαρακτήρες του σεναρίου παρά στις κακοτυχίες τους, μέσα και έξω από το σκάφος.
Δώδεκα ώρες μετά την εκτόξευση του σκάφους με προορισμό τον Άρη και αφού το πλήρωμα των Ζόι (Anna Kendrick) και Ντέιβιντ (Daniel Dae Kim) με επικεφαλής την Μαρίνα (Toni Collette) πετυχαίνει να συνηθίσει τη συνύπαρξη με κάποιες μικρές ατέλειες στο σκάφος, τους προκύπτει ένας ακούσιος λαθρεπιβάτης ο Μάικλ (Shamier Anderson), που έχει καλές προθέσεις και θέλει να προσφέρει τη βοήθειά του, αν και η ύπαρξή του μόνον κακό μπορεί να κάνει στην αποστολή που είναι σχεδιασμένη για τρεις επιβάτες (οξυγόνο, τροφές κλπ).
Ο σκηνοθέτης Joe Penna με τον σεναριογράφο Ryan Morrison είχαν ξανασυνεργαστεί στο παρελθόν χαρίζοντάς μα το «Arctic» με πρωταγωνιστή τον Mads Mikkelsen, που ήταν καθηλωτικό. Εδώ όμως, στον Λαθρεπιβάτη δεν κατορθώνουν από ένα σημείο και μετά να καθηλώσουν το θεατή, παρόλο που οι ερμηνείες είναι αρκετά καλές. Η αιτία είναι ότι το σενάριο μένει στην επιφάνεια των χαρακτήρων, ενώ με λίγη εμβάθυνση θα μπορούσαμε να έχουμε και ένα καλό θρίλερ συν όλα τα άλλα.
Το θέμα δεν είναι κακό, οι διάλογοι στερούνται έμπνευσης ακριβώς από την επιφανειακή αντιμετώπιση των χαρακτήρων και η εξέλιξη της ιστορίας για τους φίλους της Επιστημονικής Φαντασίας είναι προβλέψιμη. Ο σκηνοθετικός ρυθμός είναι ο ενδεδειγμένος σ’ αυτού του είδους την Ε.Φ., που μαζί με το soundtrack, μεταφέρουν στο θεατή αυτή τη βαρεμάρα της ρουτίνας, που επικρατεί σε τέτοια ταξίδια. Δύο χρόνια στο διάστημα και σε περιορισμένο χώρο δεν είναι και ό,τι καλύτερο, παρά τα περί του αντιθέτου κινηματογραφικά στερεότυπα. (Κριτική μου στο MyFilm)
INFO
Είδος: Επιστημονική φαντασία, Δράμα (116΄)
Χώρες: ΗΠΑ, Γερμανία (2021)
Σκηνοθεσία: Joe Penna
Παίζουν: Anna Kendrick, Toni Collette, Daniel Dae Kim, Shamier Anderson
Σύνοψη: Μια αποστολή με πλήρωμα τριών ατόμων προς τον Άρη αποκτά άλλες διαστάσεις όταν διαπιστώνεται ότι στο σκάφος υπάρχει λαθρεπιβάτης, ο οποίος ανατρέπει και επιβαρύνει τα σχέδια της αποστολής.
Προβάλλεται στο Netflix