Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα

Τα Πάθη του Χριστού σε peplum movies

27/5/21

Σουπερνόβα – Supernova

Μια τρυφερή ιστορία, πάνω στον έρωτα δύο αντρών, η οποία στηρίζεται αποκλειστικά στις συγκλονιστικές ερμηνείες των Colin Firth και Stanley Tucci, τις καλύτερες που έχω δει και από τους δύο.
Από την αρχή του φιλμ είναι εμφανής η βαριά ατμόσφαιρα που επικρατεί από το γεγονός ότι ο Τάσκερ (Stanley Tucci) βρίσκεται στις απαρχές άνοιας και της δημιουργίας μικρών ασήμαντων προβλημάτων στη συμπεριφορά του, ενώ ο Σαμ (Colin Firth) δείχνει ότι δύσκολα μπορεί να αποδεχθεί αυτή την πραγματικότητα. Ταξιδεύουν με τροχόσπιτο διασχίζοντας ονειρικά τοπία, φωτογραφημένα έξοχα από τον Dick Pope κάτω από τους ήχους απαλής ρομαντικής μουσικής του Keaton Henson και οι συζητήσεις τους είναι ελάχιστες. Αυτό όμως που μετράει περισσότερο στην ταινία είναι η γλώσσα του σώματος και οι εκφράσεις των δύο πρωταγωνιστών. Μια ματιά, ένα πικρό χαμόγελο ή ένα άγγιγμα είναι ικανά να αποδώσουν πολλά περισσότερα από ένα διάλογο, που μοιάζει να είναι συμπληρωματικός σε ένα περιγραφικό σενάριο. Η αίσθηση της επερχόμενης απώλειας του συντρόφου, βαραίνει το κλίμα και το χιούμορ πάνω σ’ αυτή την ιδέα δεν βελτιώνει την κατάσταση. Ο έρωτάς τους πνίγεται και το πρόβλημα ανάμεσά τους, δεν αφορά τα αισθήματα που τρέφουν ο ένας για τον άλλο, αλλά το γεγονός ότι ο Τάσκερ μοιάζει να θέλει να τελειώνει τη ζωή του πριν αρχίσει να μην αναγνωρίζει το σύντροφό του. Από την άλλη, ο Σαμ δεν θέλει να μείνει μόνος. Η ανασφάλεια φαίνεται στο βλέμμα του, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι υπάρχει εξάρτηση από τον άλλο. Είναι και οι δύο ισχυρές προσωπικότητες και ανεξάρτητες.
Η επίσκεψη στους συγγενείς του Σαμ και ένα reunion πάρτι-έκπληξη που θα πραγματοποιηθεί, δεν θα επιδράσει καταλυτικά πάνω στην επιμονή των δύο αντρών, θα αναδείξει όμως μια ομολογία κατά τη διάρκεια του δείπνου, με τη μορφή της ομιλίας που έχει ετοιμάσει ο Τάσκερ (και αφορά την αγάπη του για τον Σαμ), την οποία όμως διαβάζει ο Σαμ, εκφράζοντας τα συναισθήματα του Τάσκερ. Δύσκολη σκηνή, αλλά και οι δύο είναι υπέροχοι. Είναι τόσο υπέροχοι, τόσο συγκλονιστικές οι ερμηνείες, που εάν δεν ήταν ο Colin Firth και ο Stanley Tucci δύσκολα θα βλεπόταν η ταινία, της οποίας ο τίτλος υποδηλώνει την ασημαντότητα του ανθρώπου στο σύμπαν, όπως την εκθέτει ο Τάσκερ, που του αρέσει να παρατηρεί τα άστρα με το τηλεσκόπιό του. (Κριτική μου στο Myfilm)
INFO
Προβάλλεται στους κινηματογράφους από 27/5/2021
Είδος: Δράμα, Αισθηματική (95΄)
Χώρα: Ηνωμένο Βασίλειο (2020)
Σκηνοθεσία: Harry Macqueen
Παίζουν: Colin Firth, Stanley Tucci, Pippa Haywood, Peter Ο Macqueen, James Dreyfus
Σύνοψη: Ο Σαμ και ο Τάσκερ ταξιδεύουν κατά μήκος της Αγγλίας με το παλιό τους τροχόσπιτο και επισκέπτονται φίλους, συγγενείς, καθώς και μέρη από το παρελθόν τους. Από τη στιγμή που ο Τάσκερ διαγνώστηκε με άνοια πριν από δύο χρόνια, κάθε μέρα που μοιράζονται είναι γι αυτούς πολύτιμη. Στην πορεία του ταξιδιού οι ιδέες που έχει ο καθένας τους για το μέλλον αρχίζουν να συγκρούονται. Μυστικά αποκαλύπτονται, προσωπικά σχέδια ξετυλίγονται και η αγάπη δοκιμάζεται όσο ποτέ άλλοτε. Τελικά,  ο Σαμ και ο Τάσκερ θα βρεθούν αντιμέτωποι με το ερώτημα τι σημαίνει η αγάπη που έχει ο ένας για τον άλλον στο πλαίσιο της μη αναστρέψιμης ασθένειας του Τάσκερ.
Διανομή: Tanweer - Filmtrade