Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα

Τα Πάθη του Χριστού σε peplum movies

27/5/21

Μάρτιν Ίντεν - Martin Eden

Το ομότιτλο μυθιστόρημα του Τζακ Λόντον, μεταφέρεται από την Καλιφόρνια στην Ιταλία και μέσα από την ιστορία ενός νεαρού, αγράμματου ναύτη, του Μάρτιν Έντεν μας προσφέρει, πέρα από το δυναμικό χαρακτήρα του ήρωά του και ένα κοινωνικό-πολιτικό-οικονομικό καλειδοσκόπιο της Ευρώπης από τις αρχές του 20ού αιώνα.
Ο Μάρτιν Έντεν, μια μέρα βρίσκεται μάρτυρας της επίθεσης μιας ομάδας νέων σε ένα αδύναμο αγόρι. Επεμβαίνει για να το σώσει και με αφορμή αυτή τη γενναία του πράξη, γνωρίζει και ερωτεύεται κεραυνοβόλα την αδελφή του αγοριού Έλενα. Ο έρωτάς του γι’ αυτήν τον εμπνέει στην αναζήτηση γνώσης και συγγραφής πέρα από τις περιορισμένες προοπτικές που του επιφυλάσσει η κοινωνική καταγωγή του, μιας και η Έλενα ανήκει σε μεγαλοαστική  οικογένεια. Ο έρωτάς τους όμως, δεν θα ακολουθήσει εύκολη πορεία. Όπως επίσης και η πορεία του Μάρτιν προς την καταξίωση μέσα από τη συγγραφή.
Οι  επιρροές που δέχτηκε ο συγγραφέας του βιβλίου Τζακ Λόντον από τους Χέρμπερτ Σπένσερ, Νίτσε, Δαρβίνο και Μαρξ, καθώς και από τα κινήματα του σοσιαλισμού και του κοινωνικού δαρβινισμού είναι ορατές και στον κινηματογραφικό ήρωα του Pietro Marcello και ενισχύονται από πραγματικές εικόνες «επικαίρων» εποχής από τους εργατικούς αγώνες και τις απεργίες που σημάδεψαν τον 20ό αιώνα, αλλά και από τους έντονους διαλόγους της ταινίας. 
Ο Luca Marinelli, που κέρδισε το Βραβείο Ερμηνείας στο Φεστιβάλ Βενετίας, είναι εξαιρετικά καλός στο ρόλο του φιλόδοξου και επίμονου Μάρτιν που θέλει να μορφωθεί μόνος, να κερδίσει φήμη και τέλος την καρδιά της αγαπημένης του.
Η σκηνοθεσία του Pietro Marcello μαγνητίζει το θεατή και σ’ αυτό συμβάλλει και η φωτογραφία των Alessandro Abate και Francesco Di Giacomo που «δένει» τις σκηνές παρόντος και παρελθόντος με μια διαχρονική ομοιομορφία, δεδομένου ότι τα flashback, από τις αναμνήσεις του Μάρτιν, στηρίζονται και σε πραγματικές εικόνες αρχείου. Η αληθοφάνεια διαπνέει το φιλμ και η μόνη αντίρρηση που ίσως υπάρξει, θα είναι των θεατών που έχουν διαβάσει το βιβλίο του Τζακ Λόντον, ο οποίος ως αμερικανός περιγράφει σκηνές της αμερικανικής ζωής και όχι της Νάπολης στην οποία διαδραματίζεται η ταινία, ενώ και η αφήγηση είναι άχρονη, πράγμα που ο Τζακ Λόντον ούτε που θα φανταζόταν ποτέ. Πάντως σήμερα τα μηνύματα της ταινίας είναι και διαχρονικά και επίκαιρα. (Κριτική μου στο Myfilm)
INFO
Προβάλλεται στους κινηματογράφους από 27/5/2021
Είδος: Κοινωνική, Δράμα (129′)
Χώρες: Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία (2019)
Σκηνοθεσία: Pietro Marcello
Παίζουν: Luca Marinelli, Carlo Cecchi, Jessica Cressy, Vincenzo Nemolato, Marco Leonardi
Σύνοψη: Διασκευή του ομότιτλου κλασικού βιβλίου του Τζακ Λόντον και τοποθετημένο στην Νάπολη στα μέσα του 20ό αιώνα, το «Martin Eden» με πρωταγωνιστή ένα διαχρονικό ήρωα που αγωνίζεται ενάντια στις κοινωνικές ανισότητες, ονειρεύεται και ελπίζει να φτάσει πιο πέρα από εκεί που του επιτρέπει η λαϊκή καταγωγή του.
Διανομή: Weirdwave