Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα

Τα Πάθη του Χριστού σε peplum movies

27/5/21

Ένας χρόνος στη Νέα Υόρκη - My Salinger Year

Μια ιστορία «λογοτεχνικής» ενηλικίωσης, βασισμένη στο αυτοβιογραφικό βιβλίο της Joanna Rakoff, η οποία το 1995 εγκατέλειψε την Καλιφόρνια και το δεσμό της, για να πάει στη Νέα Υόρκη να κάνει την τύχη της ως ποιήτρια.
Εκεί η  Τζοάνα (την υποδύεται η χαριτωμένη Margaret Qualley και η ερμηνεία της μου θυμίζει την «Έμιλι στο Παρίσι») φτάνει στη Νέα Υόρκη και βρίσκει μια συναφή εργασία. Εργάζεται σε «λογοτεχνικό πρακτορείο» ως γραμματέας της διευθύντριας Μάργκαρετ (την υποδύεται η Sigourney Weaver, θυμίζοντάς μου την Μιράντα -αλλά όχι την Merryl Streep- από το «Ο διάβολος φορούσε Πράντα).
Μεταξύ των διάσημων πελατών του Πρακτορείου, φιγουράρει και ο Jerome-David Salinger, συγγραφέας του εμβληματικού μυθιστορήματος ενηλικίωσης «Ο φύλακας στη σίκαλη» (στην Ελλάδα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη), ο οποίος έχει αποσυρθεί από τα κοινά και καθήκον του Πρακτορείου είναι να τον κρύβει από τους θαυμαστές του και να απαντά αρνητικά σε όσους επιθυμούν να τους κρίνει κάποιο έργο τους ή να τον δουν προσωπικά.
Η Τζοάνα, μέσα από τη σχέση της με την Μάργκαρετ, με τον ίδιο το συγγραφέα (που τον αποκαλούν Τζέρι στο Πρακτορείο) μέσω τηλεφώνου, αλλά και τους θαυμαστές του μέσω των επιστολών που φτάνουν στο γραφείο της, θα προσπαθήσει να ανακαλύψει το δικό της δρόμο στον λογοτεχνικό,  αλλά και στον πραγματικό κόσμο.
Ο καναδός σκηνοθέτης Philippe Falardeau που μας είχε χαρίσει παλαιότερα τον «Εξαιρετικό κύριο Λαζάρ», μεταφέρει άνευρα την αυτοβιογραφία στη μεγάλη οθόνη, παρόλο που διαθέτει την Sigourney Weaver στον υποστηρικτικό ρόλο της νεαρής και αμήχανης Margaret Qualley και δημιουργεί μια –απλά- καλή ταινία. (Κριτική μου στο Myfilm)
INFO
Προβάλλεται στους κινηματογράφους από  27/5/2021
Είδος: Κοινωνική (101΄)  
Χώρες: Καναδάς, Ιρλανδία (2020)
Σκηνοθεσία: Philippe Falardeau
Παίζουν: Margaret Qualley, Sigourney Weaver, Douglas Booth
Σύνοψη: Νέα Υόρκη στα ‘90s. Η Τζοάνα μόλις αποφοίτησε και αποφασισμένη να κυνηγήσει το όνειρο της και να γίνει συγγραφέας, προσλαμβάνεται ως βοηθός της Μάργκαρετ, της ατζέντισσας του J. D. Salinger. Βασικό καθήκον της στο παλιομοδίτικό γραφείο, είναι να διαχειρίζεται την αλληλογραφία του. Καθώς διαβάζει τα γράμματα των θαυμαστών του, δυσκολεύεται όλο και περισσότερο να  στέλνει το τυποποιημένο και απρόσωπο γράμμα, που έχει ορίσει το πρακτορείο και αρχίζει να απαντά προσωπικά, με συγκινητικά και αστεία αποτελέσματα.
Διανομή: Spentzos Film