13/5/21

Jupiter's Legacy

Μια νέα ματιά στη θεματική των σούπερ ηρώων, που γοητεύει από τα πρώτο επεισόδιο. Είναι γνωστό ότι όλοι αυτοί οι σούπερ ήρωες, που έχουν κατακλύσει τον κόσμο των κόμικς, έχουν στηριχθεί πάνω στο οικονομικό κραχ του 1929 στην Αμερική, που οδήγησε πολύ κόσμο στην αυτοκτονία και δημιούργησε την ψυχολογική ανάγκη να βρεθεί (εφευρεθεί) κάποιος ήρωας ικανός να «σώσει τη χώρα». Έτσι, τη δεκαετία του ’30, πάνω στην αναδιοργάνωση της χώρας και λίγα χρόνια πριν οδηγηθεί στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η φαντασία των γραφιάδων με τη βοήθεια και των σχεδιαστών δημιούργησε όλους εκείνους τους super ήρωες, με κορυφαίους τον Superman και τον Batman, που όλοι γνωρίζουμε τι πρεσβεύουν και από πού προέρχονται.
Η παραγωγή αυτή του Netflix δημιουργεί ένα νέο είδος ηρώων (τους Utopians) σε μια χώρα που παρακμάζει και βυθίζεται στην εγκληματικότητα, παρόλο που η πρώτη γενιά υπερ-ηρώων κρατούσε –όσο μπορούσε- τον κόσμο ασφαλή για 90 χρόνια.
Βρισκόμαστε στο 2020 περίπου και τα χρόνια είναι διαφορετικά, ο κόσμος αλλάζει και οι εχθροί γίνονται πιο δυνατοί. Είναι καιρός, λοιπόν, για τη νέα γενιά υπερ-ηρώων να αποδεχτούν την κληρονομιά των πατέρων τους και να συνεχίσουν το έργο τους με βάση ένα νέο κώδικα ηθικής και τη δικαιοσύνης. Έχουν υπερδυνάμεις αλλά είναι politically correct. Πιστεύουν στους οικογενειακούς δεσμούς, τη φιλία, την αλληλεγγύη, την τιμή, δεν βρίζουν, δεν σκοτώνουν και καλούν τις επίσημες αρχές για να συλλάβουν τους κακούς. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι ξενέρωτοι. Εάν οι κακοί είναι κι αυτοί super, όπως ο Μπλάκσταρ (Tyler Mane), τότε αναλαμβάνουν να τους εξουδετερώσουν πριν τους παραδώσουν, ώστε να κλειστούν σε φυλακές super υψίστης ασφαλείας. Ζουν φυσιολογικές ζωές, κυκλοφορούν ανάμεσα στους κοινούς θνητούς και μιλάνε μαζί τους, χαίρονται, θυμώνουν, εκνευρίζονται, διαπληκτίζονται, ερωτεύονται, κάνουν έρωτα και όταν χρειαστεί επεμβαίνουν.
Τα οκτώ επεισόδια της σειράς (που είναι σκηνοθετημένα από τους Steven S. DeKnight και Sang Kyu Kim) είναι αφιερωμένα στο να συστήσουν στο θεατή τους βασικούς χαρακτήρες και την προέλευσή τους. Αυτός είναι ο κεντρικός άξονας της σειράς και κανονικά θα πρέπει να ακολουθήσει και δεύτερη σεζόν. Οι σκηνές που αφορούν το παρόν είναι γυρισμένες σε φορμάτ 2,35:1 που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στα bkocbuster του είδους, ενώ τα flashback που μας γυρίζουν πίσω στη δεκαετία του ’30, είναι γυρισμένα σε φορμάτ 1,78:1 και αποχρώσεις σέπια (όπως οι ταινίες εποχής). Εδώ βρίσκεται και η γοητεία της σειράς. Κοστούμια, ντεκόρ, μουσική τονίζουν την αυθεντικότητα των σκηνών της δεκαετίας του ‘30 και για να είμαι ειλικρινής ξανακοίταξα τα credits μήπως είχε βάλει το χεράκι του ο Spielberg ως συμπαραγωγός, που όμως δεν συμμετέχει. Η παραγωγή όμως δεν παύει να είναι πλούσια, θεαματική και συναρπαστική.
Οι βασικοί super-ήρωες, οι Utopians είναι ο Σέλντον (Josh Duhamel) και η σύζυγός του Γκρέις (Leslie Bibb), που ζουν ως ζεύγος Σάμπσον με δύο παιδιά, τον Μπράντον (Andrew Horton) μεγαλωμένο αυστηρά, ώστε μια μέρα να γίνει ο πρώτος Utopian, όπως ο πατέρας του και την Κλόι (Elena Kampouris), ζωηρή, ατίθαση και πανκ που έχει χαράξει τη δική της πορεία στη ζωή, ως η κόρη δύο celebrities. Ο πατέρας τους, διατηρεί τις επιφυλάξεις του και για τα δύο παιδιά. Ο γιός δεν μπορεί να ελέγχει τις δυνάμεις του και η κόρη, τις χρησιμοποιεί για πλάκα. Η μητέρα τους όμως, μπορεί να γίνει πολύ αυστηρή εάν χρειαστεί, αποδεικνύοντας ότι η οικογένεια είναι μητριαρχικά δομημένη.
Στα οκτώ επεισόδια, βλέπουμε πώς ζουν σήμερα και τι προβλήματα αντιμετωπίζουν, αποδομώντας μάλιστα τους μέχρι τώρα γνωστούς super-ήρωες και ταυτόχρονα μαθαίνουμε πώς γνωρίστηκαν στη δεκαετία του ‘30 ο Σέλντον με την Γκρέις και πώς απόκτησαν τις υπερδυνάμεις τους.
Η σειρά είναι πλούσια, συναρπαστική και με διδακτικό χαρακτήρα. Οι ερμηνείες είναι πολύ καλές και η ιδέα και το σενάριο πρωτότυπα, ενώ η σκηνοθεσία ακολουθεί τα στερεότυπα για να σε κρατάει σε ενδιαφέρον, ειδικά με την παράλληλη αφήγηση. (Κριτική μου στο MyFilm)
INFO
Προβάλλεται στο Netflix
Είδος: Φαντασίας. Δράσης, Περιπέτεια (σειρά 8 επεισοδίων των 45΄ - 60΄)
Χώρα: ΗΠΑ (2021)
Σκηνοθεσία: Steven S. DeKnight, Sang Kyu Kim
Παίζουν: Josh Duhamel, Ben Daniels, Leslie Bibb, Andrew Horton, Elena Kampouris, David Julian Hirsh, Mike Wade, Tyler Mane, Matt Lanter
Σύνοψη; Η πρώτη γενιά υπερ-ηρώων κράτησε τον κόσμο ασφαλή για 90 χρόνια. Τώρα τα χρόνια είναι διαφορετικά, ο κόσμος αλλάζει και οι εχθροί γίνονται πιο δυνατοί. Είναι καιρός για τη νέα γενιά υπερ-ηρώων να αποδεχτούν την κληρονομιά των πατέρων τους και να συνεχίσουν το έργο τους με βάση την ηθική και τη δικαιοσύνη.