6/5/21

Φατμά - Fatma

Μια ιστορία για τα παιδικά τραύματα, την απόγνωση, την απώλεια, την εκδίκηση και την αποκάλυψη του πραγματικού εαυτού... και είναι θρίλερ.
Η σειρά αυτή από την Τουρκία, παρακολουθεί την Φατμά μια συνηθισμένη γυναίκα που εργάζεται ως καθαρίστρια σε μεγάλο εμπορικό κέντρο και προσπαθεί να βρει το σύζυγό της Ζαφέρ που μόλις βγήκε από τη φυλακή εξαφανίστηκε μυστηριωδώς. Ο Ζαφέρ είναι το μοναδικό της στήριγμα, από τη στιγμή μάλιστα που πέθανε το αυτιστικό παιδί τους και έχει μείνει μόνη στον κόσμο.
Η ιστορία είναι εξαιρετικά τραγική και η ερμηνεία της Burcu Biricik στο ρόλο της Φατμά, σπαρακτική. Σχεδόν αόρατη, αφού κανείς δεν της δίνει σημασία, υποφέρει από πολλαπλά ψυχικά τραύματα. Καταπιεσμένη από την παιδική της ηλικία, με μια ιδιόρρυθμη σχέση με την αδελφή της Εμινέ (Hazal Türesan), έχει φύγει από το χωριό με τον Ζαφέρ (Ferit Kaya) για μια καλύτερη ζωή στην Κωνσταντινούπολη. Θα γεννήσει ένα αυτιστικό αγόρι που θα το αγαπήσει πολύ και θα το χάσει στη συνέχεια. Αυτά τα μαθαίνουμε με flashback και σταδιακά, διότι η Φατμά στην έρευνα για τον Ζαφέρ θα πληροφορηθεί ότι δεν ήταν και τόσο «καθαρός», αφού ήταν μπλεγμένος με τον γκάνγκστερ Μπαϊράμ (Mehmet Yilmaz Ak)  και ταυτόχρονα χρεωμένος. 
Στην προσπάθειά της να μάθει πού βρίσκεται ο Ζαφέρ, ανακατεύεται με τους ανθρώπους του υποκόσμου και αναγκάζεται να τους «καθαρίζει» έναν – έναν παραμένοντας συνεχώς στην αφάνεια, αφού το φαλλοκρατικό σύστημα στην Τουρκία δεν της δίνει σημασία. Η Φατμά με το μονίμως θλιμμένο πρόσωπο σκοτώνει χωρίς να περνάει στη συνείδηση του θεατή την έννοια της serial killer. Σκοτώνει σε στιγμές έντασης, από απόγνωση για την απώλεια του παιδιού της και την ταυτόχρονη εξαφάνιση του άντρα της. Εκδικείται για να διατηρήσει τη λογική της σε έναν τρελό κόσμο κι ο μόνος που την καταλαβαίνει είναι ένας συγγραφέας (Ugur Yücel) που εμπνέεται από την ιστορία της και γράφει ένα μυθιστόρημα με τίτλο Fatma. Αλλά οι εκδότες του αναρωτιούνται, μήπως πάει χαμένος ο κόπος του, διότι «ποιος θα ενδιαφερόταν για την ιστορία μιας καθαρίστριας;» 
Η σειρά, εκτός από το κοινωνικό της θέμα, διαθέτει ένα εκρηκτικό σενάριο με φοβερό suspense και μια τουλάχιστον συνταρακτική ερμηνεία, της Burcu Biricik. Έχει αστυνομικό ενδιαφέρον και κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον του θεατή, ο οποίος ανακαλύπτει σταδιακά όλες τις πτυχές του χαρακτήρα της Φατμά, που πίσω από την τραγική της μάσκα κρύβει ένα πανέξυπνο άτομο, που εξελίσσεται έτσι, προσαρμοζόμενο στις συνθήκες της ζωής. (Κριτική μου στο myFilm)
INFO
Προβάλλεται στο Netflix
Είδος: Θρίλερ, Αστυνομική, Δραματική (σειρά 6 επεισοδίων των 40΄)
Χώρα: Τουρκία (2021)   
Σκηνοθεσία: Ozgur Onurme
Παίζουν: Burcu Biricik, Mehmet Yilmaz Ak, Sehsuvar Aktas, Hazal Türesan, Ugur Yücel 
Σύνοψη Netflix: Συγκλονισμένη από μια τραγωδία, μια απαρατήρητη καθαρίστρια ξεκινά να διαπράττει μια σειρά φόνων ενώ ψάχνει τον χαμένο σύζυγό της κι έρχεται αντιμέτωπη με παλιές πληγές.