Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα

Τα Πάθη του Χριστού σε peplum movies

7/5/21

Παγίδα στο διαδίκτυο - Caught in the net

Ουσιαστικά πρόκειται για ντοκιμαντέρ - κοινωνικό πείραμα που τόλμησε να ανοίξει το θέμα ταμπού της σεξουαλικής παρενόχλησης παιδιών στο ίντερνετ και τελικά μετατράπηκε σε ακτιβιστική πράξη, οδηγώντας σε συλλήψεις εγκληματιών στην Τσεχία.
Η παραγωγή αρχικά κατασκεύασε μέσα στο στούντιο, πειστικά και με κάθε λεπτομέρεια, το παιδικό δωμάτιο καθεμιάς, από όπου εκείνες ξεκίνησαν μέσω του υπολογιστή να αναζητούν κάποιον που θα τις βοηθούσε να  ξεφύγουν από τη «βαρεμάρα» τους. Οι κανόνες της επικοινωνίας ήσαν απλοί: δεν προκαλούν, δεν ενθαρρύνουν και ξεκαθαρίζουν πως είναι 12χρονα κορίτσια. Δώδεκα ώρες την ημέρα επί δέκα ημέρες, οι κάμερες του ντοκιμαντέρ κατέγραφαν τα πάντα.
Οι κοπέλες - ηθοποιοί που πήραν μέρος στο «πείραμα» ήρθαν αντιμέτωπες με έντονη ψυχολογική φόρτιση, διότι ανταποκρίθηκαν πάρα πολλοί άνδρες και οι περισσότεροι μεγάλοι σε ηλικία. Για τον λόγο αυτό, μια ομάδα ειδικών βρισκόταν συνεχώς στο πλευρό των κοριτσιών, παρέχοντας συμβουλές και στήριξη.  
Όσα περνούν από την οθόνη στα 100 λεπτά του ντοκιμαντέρ συχνά είναι εφιαλτικά, άλλες φορές απλώς θλιβερά ή και απολύτως σουρεαλιστικά, ενώ το σοκ διαδέχεται η οργή, ακόμα και η συγκίνηση, όταν συνειδητοποιείς ότι κάποιες φορές (ευτυχώς) υπάρχουν και κάποια καλά παιδιά που προσφέρουν συντροφιά στα κορίτσια.
Ένα must see ντοκιμαντέρ. (Κριτική μου στο Myfilm)
INFO
Προβάλλεται στο Cinobo
Είδος: Ντοκιμαντέρ, Κοινωνικό (100΄)
Χώρα: Τσεχία, Σλοβακία (2020)
Σκηνοθεσία: Vit Klusak, Barbora Chalupova
Παίζουν: Sabina Dlouhá, Anezka Pithartová, Tereza Tezká
Σύνοψη cinobo: Τρεις ενήλικες κοπέλες ηθοποιοί που όμως μοιάζουν πολύ νεαρές, καλούνται να προσποιηθούν τις 12χρονες σε ψεύτικα προφίλ μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Από το στούντιο, μέσα σε κατασκευασμένα πιστά αντίγραφα παιδικών δωματίων, συνομιλούν μέσω chat και Skype με άντρες όλων των ηλικιών που τις έχουν αναζητήσει κι έχουν επικοινωνήσει μαζί τους διαδικτυακά. Η συντριπτική πλειοψηφία των αντρών αυτών απαιτούν από τα κορίτσια σεξουαλικά βίντεο και τις στέλνουν φωτογραφίες με τα γεννητικά τους όργανα ή συνδέσμους με πορνογραφικό υλικό. Κάποιοι επιχειρούν ακόμη και να τις εκβιάσουν.