Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα

Τα Πάθη του Χριστού σε peplum movies

5/5/21

Η Μνήμη Επιστρέφει με Λαστιχένια Πέδιλα - Βασίλη Βασιλικού

Τεράστιο και γραμμένο χωρίς γραμμική αφήγηση αλλά ενδιαφέρον, είναι το αυτοβιογραφικό «Η μνήμη επιστρέφει με λαστιχένια πέδιλα» του Βασίλη Βασιλικού που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Κέδρος. Ένα εξομολογητικό βιβλίο που όμως ξεπερνά τα όρια μιας προσωπικής ιστορίας. Πρόκειται –όπως αναφέρει ο ίδιος- μάλλον για σελίδες ημερολογίου, για «φύλλα φθινοπωρινά» (τίτλος του Αντρέ Ζιντ).  
Ο Βασίλης Βασιλικός το έγραψε από τα τέλη του 1991 ως τα μέσα του 1992, το συμπλήρωσε με κάποιες αναμνήσεις και εμπειρίες μέχρι το 2020, οπότε ολοκληρώθηκε στη μορφή που παρουσιάζεται σήμερα.
Είναι ένα βιβλίο γεμάτο αναμνήσεις και συγγραφικές δοκιμές. Περιέχει συναντήσεις με κορυφαίους εκπροσώπους των γραμμάτων και των τεχνών του 20ού αιώνα, Έλληνες και ξένους, με πολιτικούς αλλά και καθημερινά πρόσωπα. Περιγράφει επίσης, την εγκατάσταση σε πόλεις του εξωτερικού και την αυτοεξορία του στο Παρίσι. Την επιστροφή του στην Ελλάδα της Μεταπολίτευσης και τις νέες προκλήσεις που παρουσιάστηκαν.
Ξεφεύγοντας από το αυτοβιογραφικό στυλ, παράλληλα, διαβάζουμε κομμάτια και από τη ζωή του κυρίου Μαρούλη, ενός φανταστικού ήρωα που παρεμβαίνει απρόσκλητος και είναι το alter ego του συγγραφέα συνθέτοντας έτσι μια ημι-μυθιστορηματική αφήγηση για μια πολυτάραχη και συναρπαστική πραγματική ζωή.
Να επισημάνω το γεγονός ότι ο Βασίλης Βασιλικός από το 1953 μέχρι σήμερα έχει εκδώσει περί τα 120 βιβλία (πεζογραφία, δοκίμιο, θέατρο, ποίηση) και είναι ο πιο πολυμεταφρασμένος Έλληνας πεζογράφος μετά τον Νίκο Καζαντζάκη. Ανάμεσα στα 1.000  βιβλία που πρότεινε το 2009 στους αναγνώστες της η αγγλική εφημερίδα The Guardian («1.000 novels everyone must read») περιλαμβάνονται μόνο δύο ελληνικά: το βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη «Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά» και το «Ζ» του Βασίλη Βασιλικού.