2/4/21

The town

Χαμηλών τόνων αστυνομικό φιλμ του Ben Affleck βασισμένο στη νουβέλα Prince of Thieves του Chuck Hogan (2004).
Η γειτονιά του Τσάρλσταουν της Βοστώνης είναι γνωστή για τον μεγάλο αριθμό ληστών, που υπάρχουν εκεί από γενιά σε γενιά. Αυτοί οι ληστές δεν εγκαταλείπουν ποτέ το Τσάρλσταουν και ζουν ακολουθώντας έναν άγραφο κώδικα για την προστασία του τρόπου της ζωής τους.
Ο Νταγκ Μακρέι (Ben Affleck) και ο Τζέιμς Κάφλιν (Jeremy Renner) αντιμετωπίζουν ο ένας τον άλλον σαν οικογένεια, καθώς οι γονείς του Τζέιμς Κάφλιν είχαν φερθεί καλά στον Νταγκ από τότε που η μητέρα του τον εγκατέλειψε και ο πατέρας του ο Στίβεν Μακρέι (Chris Cooper) μπήκε στη φυλακή. Εν τούτοις οι σχέσεις τους θα διαταραχθούν όταν ο Νταγκ μετά από μια ληστεία τράπεζας, ερωτεύεται τη διευθύντρια Κλερ Κέισι (Rebecca Hall) και προσπαθεί να αποκοπεί από τη συμμορία. Το δεσμό του Νταγκ με τη διευθύντρια υποπτεύεται ο Άνταμ Φρόλι, ένας επίμονος πράκτορας του FBI (τον υποδύεται ο Jon Hamm, πρωταγωνιστής της σειράς Mad Men), ο οποίος του δυσκολεύει τη ζωή.
Ο Ben Affleck σκηνοθετεί ένα χαμηλών τόνων αστυνομικό δράμα με ηθικοκοινωνικές προεκτάσεις και με επιρροές από τα φιλμ «Ένταση» και «Σκοτεινό ποτάμι». Διαθέτει έντονο suspense χάρη στους ολοκληρωμένους χαρακτήρες του σεναρίου και στις ερμηνείες των βασικών χαρακτήρων. Υπάρχουν στιγμές όπου το μελόδραμα κυριαρχεί, αλλά αυτό δεν αποβαίνει εις βάρος της πλοκής, της δράσης και του χαρακτήρα του φιλμ ως αστυνομικής περιπέτειας.
Το αρχικό μήκος του είχε βγει γύρω στις τέσσερις ώρες, αλλά ο Ben Affleck κατάφερε να το περιορίσει στις δύο, ώστε να απευθύνεται σε ευρύτερο κοινό. Στην Ελλάδα είχε προβληθεί το 2010 στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Αθήνας. (Κριτική μου στο Myfilm)
INFO
Είδος: Αστυνομικό, Θρίλερ, Δράμα (125΄)
Χώρα: ΗΠΑ (2010)
Σκηνοθεσία: Ben Affleck
Παίζουν: Ben Affleck, Jeremy Renner, Rebecca Hall, Jon Hamm, Blake Lively, Chris Cooper
Σύνοψη: Ο ληστής τραπεζών Νταγκ και ο συνεργάτης του Τζέιμς πέφτουν σε αδιέξοδο όταν ο Νταγκ ερωτεύεται τη διευθύντρια τράπεζας Κλερ, θύμα απαγωγής της τελευταίας τραπεζικής ληστείας τους (Από το Netflix).