3/4/21

Sky High - Hasta el cielo

Η δράση μιας συμμορίας νεαρών μικρo-εγκληματιών, με φόντο τη Μαδρίτη του 2019 και ένα σχόλιο πάνω σε μια κοινωνία δύο ταχυτήτων.
Ο Άνχελ  (Miguel Herrán) είναι ένας από τους αμέτρητους νέους που ζουν στο περιθώριο της Μαδρίτης. Το πρωί εργάζεται ως μηχανικός αυτοκινήτων και συμπληρώνει το εισόδημά του με ληστείες τη νύχτα. Με τους φίλους του Πόλι, Μότος και Ζιτάνο είναι ειδικοί στα γρήγορα χτυπήματα σε κοσμηματοπωλεία, στα οποία μπουκάρουν συνήθως με κλεμμένα αυτοκίνητα.
Η δράση τους μέχρι τη σύλληψη και κράτηση του Άνχελ ,θα επηρεαστεί από τη γνωριμία του με τη δικηγόρο Μερθέδες (Patricia Vico) που έχοντας «άκρες» θα τον αποφυλακίσει και με την Εστρέγια (Carolina Yuste) μια φίλη του Πόλι, η οποία θα τον φέρει στον κόσμο των πλουσίων, αλλά και διεφθαρμένων. Για να δέσει η συνταγή ασύλληπτοι-ληστές-και-εμμονικός διώκτης, υπάρχει και ένας βετεράνος αστυνομικός (Fernando Cayo), που βρίσκεται συνεχώς ένα βήμα πιο πίσω από τη συμμορία του Άνχελ.
Τυπική θεαματική περιπέτεια με νεαρούς ληστές, που διαθέτουν θράσος και ταυτόχρονα επιπολαιότητα όταν βρίσκονται απέναντι σε ισχυρές γυναίκες και για τους οποίους «ο ουρανός είναι το όριο σε ό,τι θέλουν».
Ο Daniel Calparsoro σκηνοθετεί με νεύρο, ένταση και ωραία χορογραφημένες καταδιώξεις και σκιαγραφεί τις αντιθέσεις στην κοινωνία της Μαδρίτης σε μια εποχή, που μας αφήνει να εννοηθεί ότι υπήρξε μια έκρηξη στην ανοικοδόμηση και στην πολυτελή διαβίωση της ανώτερης τάξης, που συνοδεύτηκε από αύξηση της εγκληματικότητας εκ μέρους των περιθωριοποιημένων της πρωτεύουσας της Ισπανίας.
Η ταινία (η οποία είχε προγραμματιστεί να προβληθεί στις αίθουσες τον Αύγουστο του 2020 και αναβλήθηκε δύο ακόμα φορές λόγω covid-19), προβάλλεται στο Netflix και βλέπεται με ενδιαφέρον. (Κριτική μου στο Myfilm)
INFO
Είδος: Αστυνομική, Περιπέτεια (121΄)
Χώρα: Ισπανία  (2020)
Σκηνοθεσία: Daniel Calparsoro
Παίζουν: Miguel Herrán, Carolina Yuste, Asia Ortega, Patricia Vico, Fernando Cayo
Σύνοψη: Η πλοκή ακολουθεί την εξέλιξη της εγκληματικής σταδιοδρομίας του Άνχελ, ενός νεαρού άνδρα από τα προάστια της Μαδρίτης, αφού γνωρίζει την Εστρέγια σε ένα κλαμπ.
Προβάλλεται από 2/4/21 στο Netflix