11/4/21

Το ερπετό -The serpent

Αστυνομική σειρά με φόντο τη ζωή των χίπις της δεκαετίας του ’70 που ταξίδευαν από την Αμερική και την Ευρώπη ακολουθώντας το λεγόμενο «hippie trail», το εναλλακτικό ταξίδι μέσω Τουρκίας, Ιράν, Αφγανιστάν, Πακιστάν, Ινδία για το Νεπάλ στο Θιβέτ.
Η σειρά, αφιερωμένη από τους παραγωγούς «σε όλους τους νέους που εγκατέλειπαν τις χώρες του καταναλωτισμού για να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους με διαλογισμό και δεν επέστρεψαν ποτέ πίσω», παρακολουθεί το βίο και την πολιτεία ενός νοσηρού μυαλού, του Σαρλ Σομπράζ, για τον οποίο η ανθρώπινη ζωή δεν είχε καμία αξία και παράλληλα τις προσπάθειες του νεαρού Χέρμαν Κνίπενμπεργκ (Billy Howle), Γραμματέα Γ’ στην Ολλανδική Πρεσβεία της Μπανγκόκ, που αντίθετα με τον Σομπράζ πίστευε στην αξία της ανθρώπινης ζωής και έχοντας υποψιαστεί ότι υπάρχει σύνδεση ανάμεσα σε πολλούς νεαρούς τουρίστες που εξαφανίζονταν ή βρίσκονταν δολοφονημένοι, ερευνά επίμονα το θέμα. Δύο υπαρκτά πρόσωπα, όπως και τα περισσότερα της σειράς (ψάξτε και το Google).
Ο γαλλοβιετναμέζος Σαρλ Σομπράζ, τον οποίο υποδύεται εξαιρετικά ο Tahar Rahim (που έχει προταθεί για Χρυσή Σφαίρα) εμφανιζόταν ως έμπορος πολύτιμων λίθων και με τη βοήθεια της γαλλο-καναδής φίλης του Μαρί-Αντρέ Λεκλέρκ (Jenna Coleman), εξαπατούσε και έκλεβε νεαρούς, κυρίως μοναχικούς τουρίστες ή απελπισμένα ζευγάρια, προκειμένου να απολαμβάνει τη ζωή ως γνήσιος bon viveur, παρέχοντας στους αφελείς το lifestyle της εποχής που τότε ήταν το sex, drugs and rock'n'roll.
Η σειρά δεν έχει γραμμική αφήγηση (και τα πολλά flashbacks ίσως φανούν περίεργα στην αρχή), αλλά κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο. Αυτό δε, που την κάνει ξεχωριστή είναι το γεγονός ότι ο διώκτης του εγκληματία δεν είναι αστυνομικός, ή ντετέκτιβ, αλλά νεαρός διπλωμάτης στην αρχή της καριέρας του, ο οποίος έχει σύζυγο (Ellie Bamber) και προϊστάμενο πρέσβη (William Brand), που δεν μπορείς να καταλάβεις μέχρι πότε θα τον αντέχουν να «παίζει» το ντετέκτιβ.
Η εξωτική ατμόσφαιρα, η μουσική, τα ρούχα εποχής και τα νεαρά παιδιά των λουλουδιών που έχουν αφήσει πίσω το δυτικό τρόπο ζωής και κολυμπούν σε άγνωστα νερά είναι πολύ πειστικά, ενώ και οι ερμηνείες είναι απόλυτα ικανοποιητικές με πρώτη του «ερπετού» Tahar Rahim. Η ηρεμία και η απάθειά του μπροστά στον ανθρώπινο πόνο αποτελούν τον πραγματικό τρόμο. Είναι ένας τηλεοπτικός «κακός» που εύχεσαι να τον πιάσουν, να «τελειώνουμε», αλλά δυστυχώς αυτός ο άνθρωπος ζει μέχρι σήμερα έχοντας φυλακιστεί και αποδράσει πολλές φορές (χάρη στη διαφθορά της αστυνομίας των εξωτικών χωρών που δραστηριοποιόταν). Αξίζει να δείτε τη σειρά. (Κριτική μου στο MyFilm)
INFO
Είδος: Αστυνομική, Θρίλερ, Δράμα (8 επεισόδια των 60΄)
Χώρα: Ηνωμένο Βασίλειο (2021)
Σκηνοθεσία: Hans Herbots, Tom Shankland
Παίζουν: Tahar Rahim, Billy Howle, Jenna Coleman, Ellie Bamber, William Brand, Amesh Edireweera
Σύνοψη: Σειρά που βασίζεται στην αληθινή ιστορία, του κατά συρροή δολοφόνου και απατεώνα Σαρλ Σομπράζ ή «ερπετό», ή «μπικίνι κίλερ», που συγκλόνισε με τους φόνους του την Ασία και την Ευρώπη τη δεκαετία του ’70 ακολουθώντας το «μονοπάτι των χίπις».
Προβάλλεται απο 2/4/21 στο Netflix