9/4/21

Ο εξαφανισμένος φάκελος - Fleuve noir

Με δύο εξαιρετικές ερμηνείες και σενάριο απίστευτων ανατροπών, έχουμε  ένα αστυνομικό νουάρ και ταυτόχρονα ψυχολογικό θρίλερ με φόντο μια μικροαστική οικογένεια με μυστικά.

Ο έφηβος γιος της οικογένειας Αρνώ μια μέρα εξαφανίζεται. Ο Φρανσουά Βισκοντί (ο υπέροχος Vincent Cassel), ένας αλκοολικός, εγκαταλελειμμένος από τη γυναίκα του και απρόθυμος να ασχοληθεί με τον δικό του 16χρονο γιο του αστυνομικός, που αποκτά πνευματική διαύγεια όταν κατεβάζει μια μπουκάλα ουίσκι, αναλαμβάνει την υπόθεση.
Ξεκινά τις έρευνες για τον αγνοούμενο νεαρό, διαπιστώνοντας ότι ο γείτονας Γιαν Μπελαίλ (άλλος υπέροχος ηθοποιός ο Romain Duris), πρώην καθηγητής του Ντάνι, όταν μαθαίνει για την εξαφάνιση του μαθητή του, δείχνει έντονο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις και προσφέρεται να συνεισφέρει στις έρευνες του Βισκοντί. Αυτό τον καθιστά ύποπτο και έτσι ξεκινάει ένα παιχνίδι ποντικιού και γάτας, που κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον του θεατή.
Αυτό που κερδίζει τις εντυπώσεις είναι η ερμηνεία του Cassel στο ρόλο του αστυνομικού Βισκοντί, που φαίνεται να έχει αδυναμίες κυρίως λόγω της προσωπικής του απογοήτευσης από το χωρισμό του και την κηδεμονία του ατίθασου γιού του, που ζει με το ένα πόδι στην είσοδο της φυλακής, λόγω εμπλοκής του με μικροέμπορους ναρκωτικών. Ο Cassel είναι τόσο πειστικός που πνίγεσαι από τις αναθυμιάσεις του αλκοόλ που συνοδεύουν κάθε εμφάνισή του, ενώ δείχνει ότι δεν έχει πλυθεί ποτέ και εκεί που λες ότι θα καταρρεύσει, τότε τον βλέπεις να ανακαλύπτει κάποια άκρη του μυστηρίου της εξαφάνισης του έφηβου. Εν τούτοις, οι ανατροπές τον περιμένουν στη γωνία.
Αρκετά καλό φιλμ του στυλ «τίποτα δεν μοιάζει να είναι όπως εμφανιζόταν στην αρχή»
Η ταινία είχε προβληθεί στις ελληνικές αίθουσες τον Οκτώβριο του 2018 και αυτή την εποχή προβάλλεται από το Cinobo. Μόνο για τον Vincent Cassel θα έλεγα να μη τη χάσετε. (Κριτική μου για το myfilm)
INFO
Είδος: Αστυνομικό, Μυστηρίου, Θρίλερ (103΄)
Χώρα: Γαλλία (2018)
Σκηνοθεσία: Erick Zonca
Παίζουν: Vincent Cassel, Romain Duris, Sandrine Kiberlain, Élodie Bouchez
Σύνοψη: Ο έφηβος γιος μιας οικογένειας εξαφανίζεται. Ένας έμπειρος αστυνομικός αναλαμβάνει την υπόθεση και ξεκινά τις έρευνες. Ο πρώην καθηγητής του αγοριού, όταν μαθαίνει για την εξαφάνιση, δείχνει έντονο ενδιαφέρον και προσφέρεται να συνεισφέρει στις έρευνες της αστυνομίας.
Προβάλλεται στο Cinobo