Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα

Τα Πάθη του Χριστού σε peplum movies

7/4/21

Η Κατάρρευση Μιας Αυτοκρατορίας - Gaidar Yegor

Ένα βιβλίο στο οποίο αναλύονται διεξοδικά οι λόγοι που οδήγησαν στην κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Μια ημερολογιακή σχεδόν καταγραφή της βασανιστικής, μακρόχρονης και μοιραίας διαδικασίας κατάρρευσης της σοβιετικής αυτοκρατορίας, όπως την είδε ένας εκ των σημαντικότερων πρωταγωνιστών της δύσκολης δεκαετίας 1991 - 2000.
Το βιβλίο αυτό του Γιεγκόρ Γκαϊντάρ (των Εκδόσεων Παπαδόπουλου, σε μετάφραση  Δημήτρη Τριανταφυλλίδη), είναι μια μαρτυρία τεκμηριωμένη με αρχειακό υλικό (που μεταφράζεται στη γλώσσα μας για πρώτη φορά) και αναδεικνύει ζητήματα, τα οποία βοηθούν τον Έλληνα αναγνώστη να κατανοήσει τα βαθύτερα αίτια της κατάρρευσης μίας από τις ισχυρότερες αυτοκρατορίες του 20ού αιώνα.
Στις 384 σελίδες αυτού του βιβλίου υπάρχουν έγγραφα, πρακτικά συνεδριάσεων, αποφάσεις των κομματικών και κρατικών οργάνων, συνεντεύξεις και ημερολόγια που συνιστούν ένα πρωτογενές υλικό το οποίο όχι απλώς εντάσσεται οργανικά στην αφήγηση, αλλά κάνει το βιβλίο ένα συναρπαστικό ανάγνωσμα που καθηλώνει τον αναγνώστη, που έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό στην ελλιπή σε αυτό το θέμα την ελληνική βιβλιογραφία.
Συγγραφέας του ενδιαφέροντος αυτού βιβλίου, είναι ο φιλελεύθερος οικονομολόγος και διανοούμενος Γιεγκόρ Γκαιντάρ, πρώην πρωθυπουργός της Ρωσίας, ο οποίος ήταν ένας από τους κύριους πρωταγωνιστές των δραματικών εκείνων γεγονότων. Ουσιαστικά ο ιθύνων νους πίσω από την αστραπιαία μετάβασή της από τον κομμουνισμό στην οικονομία της αγοράς.