21/4/21

Το διάφανο δέρμα - The reflecting skin

Tη δεκαετία του ’50, στην αμερικανική ενδοχώρα, ο μικρός Σεθ (Jeremy Cooper) ζει με τους γονείς του σε ένα εγκαταλελειμμένο αγρόκτημα, που είναι και το μοναδικό βενζινάδικο της περιοχής. Όταν διαβάζει ένα από τα λαϊκά περιοδικά ιστοριών τρόμου του πατέρα του, πείθεται ότι η ελκυστική χήρα Ντόλφιν Μπλου (Lindsay Duncan), που ζει εκεί κοντά, είναι βρικόλακας. Όταν ένας φίλος του, ο Έμπεν βρίσκεται νεκρός και σεξουαλικά κακοποιημένος μέσα στην οικογενειακή δεξαμενή, ο Σεθ είναι σίγουρος πλέον ότι φταίει η Ντόλφιν. Αλλά ο τοπικός αστυνομικός που έχει τους δικούς του δαίμονες να τον βασανίζουν, υποψιάζεται τον πατέρα του Σεθ, του οποίου το μυστικό είναι ότι πολλά χρόνια πριν, κακοποιούσε σεξουαλικά ένα μικρό αγόρι. Η άφιξη του Κάμερον (Viggo Mortensen), μεγάλου αδερφού του Σεθ,  αντί να επιλύσει τα προβλήματα, θα τα επιδεινώσει.
Βραδυφλεγές και αλληγορικό ταυτόχρονα θρίλερ με φόντο μια αθώα (ακόμα, αλλά και με πολλές κρυμμένες ενοχές) Αμερική, η οποία εκφράζεται μέσα από τις ανησυχίες του μικρού Σεθ και τις στρεβλές απαντήσεις και εντυπώσεις που εισπράττει το αγόρι αυτό από μια γεμάτη υποκρισία κοινωνία.
Πολλά από τα ερωτήματα που βασανίζουν τους κεντρικούς χαρακτήρες και ειδικά το μικρό αγόρι, ξεδιπλώνονται με ενάργεια μπροστά στα μάτια του θεατή, αλλά το ανήλικο παιδί που ωριμάζει με έναν τελείως εξωπραγματικό (και εφιαλτικό ώρες-ώρες) τρόπο, δεν μπορεί να πάρει τις σωστές απαντήσεις, διαμορφώνοντας έτσι τη μελλοντική (και σημερινή Αμερική).
Η σκηνοθεσία του Philip Ridley είναι άψογη και κατορθώνει να δώσει ένα αστυνομικό δραματικό φιλμ με στοιχεία gothic.
Από τις ερμηνείες, ξεχωριστή είναι εκείνη της Sheila Moore, που υποδύεται την απόμακρη (τελείως φευγάτη) μητέρα του Σεθ, η οποία με τα δικά της τραύματα (σύζυγο παιδεραστή και το γιο της Κάμερον στον Ειρηνικό να δοκιμάζει ατομικές βόμβες) αποτελειώνει τον χαρακτήρα του μικρού Σεθ.
Η Duncan και ο Mortensen (στα πρώτα του βήματα) είναι πολύ καλοί, ενώ ο μικρός Jeremy Cooper κλέβει την παράσταση, με το αθώο αλλά εν δυνάμει ένοχο ύφος του. Κρατάει όλη την ταινία.
Η φωτογραφία του Dick Pope συλλαμβάνει την απεραντοσύνη του αμερικανικού τοπίου που αποξενώνει τους ανθρώπους, ενώ η μουσική του Nick Bicât συμβάλλει στο γοτθικό στυλ και στον υποβόσκοντα τρόμο. Γενικά, μια εξαιρετική ταινία.(Κριτική μου στο MyFilm)
INFO
Είδος: Αστυνομικό, Θρίλερ (96΄)
Χώρα: Ηνωμένο Βασίλειο, Καναδάς (1990)
Σκηνοθεσία: Philip Ridley
Παίζουν: Viggo Mortensen, Lindsay Duncan, Jeremy Cooper
Σύνοψη: Στη δεκαετία του 1950, ένα νεαρό αγόρι που ζει με την προβληματική οικογένειά του στην αγροτική ενδοχώρα των ΗΠΑ, νομίζει ότι μια χήρα γειτόνισσα είναι βαμπίρ και υπεύθυνη για μια σειρά εξαφανίσεων στην περιοχή.
Προβάλλεται στο Cinobo