18/4/21

Για την μικρή Σάμα - For Sama

Ένα συγκλονιστικό προσωπικό video-ημερολόγιο χρονικό της καταστροφής, μέσα από τα μάτια μιας νεαρής γυναίκας, της Waad Al-Kateab, που θέλει να διαφυλάξει ντοκουμέντα ώστε η Σάμα, η νεογέννητη κόρη της, να καταλάβει στο μέλλον για ποιο λόγο οι γονείς της πήραν συγκεκριμένες αποφάσεις στη διάρκεια του πολέμου στη Συρία. Το χρονικό μιας απόλυτης καταστροφής μέσα από την ακατανίκητη δύναμη της δίψας για ζωή ενός νέου ζευγαριού.
Η κάμερά της Waad Al-Kateab αποτυπώνει ταυτόχρονα την απώλεια, τη θυσία, τη χαρά, την σχετικότητα των πραγμάτων και θέτει το μοιραίο δίλημμα του να μείνεις ή να φύγεις. Ένα σκηνοθετικό ντεμπούτο που δεν θα μπορούσε να είναι πιο πηγαίο, πιο αληθινό και πιο θαρραλέο.
«...Θέλω οι άνθρωποι να καταλάβουν ότι, ενώ αυτή είναι η ιστορία μου και δείχνει τι συνέβη σε μένα και την οικογένειά μου, αυτή η εμπειρία μας δεν είναι κάτι σπάνιο. Εκατοντάδες χιλιάδες Σύριοι έζησαν το ίδιο πράγμα και εξακολουθούν να το ζουν ως σήμερα...
Ο αγώνας μας για δικαιοσύνη είναι τόσο επίκαιρος σήμερα όσο ήταν όταν ξεκίνησε η επανάσταση. Ένιωσα ένα μεγάλο βάρος ευθύνης απέναντι στο Χαλέπι, τους ανθρώπους του και τους φίλους μας,  να αφηγηθώ σωστά τις ιστορίες τους ώστε να μην ξεχαστούν ποτέ και κανένας να μην διαστρεβλώσει την αλήθεια του τι έχουμε περάσει...» (Waad al-Kateab, σκηνοθέτρια της ταινίας «Για τη μικρή Σάμα»)
Επρόκειτο να προβληθεί στις αίθουσες το 2020 σε διανομή Filmtrade, αλλά λόγω της πανδημίας ανεβλήθη.
INFO
Είδος: Ντοκιμαντέρ, Πολεμική  (99’)
Χώρες: Ηνωμένο Βασίλειο, Συρία (2019)  
Σκηνοθεσία: Waad Al-Kateab, Edward Watts
Παίζουν: Waad Al-Kateab, Hamza Al-Khateab, Sama Al-Khateab
Σύνοψη: Η ταινία είναι μια «επιστολή αγάπης» από μια μητέρα προς την κόρη της. Αφηγείται τη ζωή της Ουάντ για πέντε χρόνια στο Χαλέπι, καθώς εκείνη ερωτεύεται, παντρεύεται και γεννά τη Σάμα, την κόρη της, ενώ γύρω της ο κόσμος κυριολεκτικά καταρρέει.
Μόνο 3 προβολές: 23, 24 και 25 Απριλίου, στις 8 μ.μ.
Εισιτήρια ΕΔΩ