22/4/21

Σιωπηλός δρόμος

Σαφώς επηρεασμένη από το νέο Σκανδιναβικό νουάρ και συγκρίσιμη μόνο με τη σειρά «Έτερος εγώ» του Σωτήρη Τσαφούλια, η νέα σειρά του Mega Channel  σε σκηνοθεσία Βαρδή Μαρινάκη  (Μαύρο Λιβάδι το 2009 και Ζίζοτεκ το 2019) έρχεται να προστεθεί στο σύγχρονο ελληνικό θρίλερ χαμηλών τόνων, αλλά με υποβόσκοντα τρόμο και κορυφούμενη αγωνία (εφόσον εξελιχθεί έτσι και στα υπόλοιπα, διότι το σχόλιό μου αφορά τα τρία πρώτα επεισόδια και ακολουθούν άλλα δέκα νομίζω)
Η ιστορία αφορά σε ένα σχολικό λεωφορείο με εννέα μαθητές, τη συνοδό (Χριστίνα Χειλά Φαμέλη) και τον οδηγό να πέφτουν θύματα μιας καλοστημένης απαγωγής. Ένα αναπάντεχο και πρωτοφανές για τα ελληνικά χρονικά γεγονός (που εντάσσει τη σειρά και στην κατηγορία της επιστημονικής φαντασίας) έρχεται να ταράξει τη φαινομενικά ήρεμη ζωή μιας εύρωστης κοινωνίας κάπου βορειότερα των βορείων προαστίων Αττικής, σε ένα προάστιο που λέγεται Βαθύ με δήμαρχο το Νικήτα Γκέγκα (Γιάννος Περλέγκας).
Οι αστυνομικές έρευνες κινούνται σε αχαρτογράφητα νερά. Διακρίνεται μια αμηχανία στον ερευνητή Αστυνόμο Α΄ Νάσο Οικονομίδη (Δημήτρης Λάλος) και τη βοηθό του ενώ η κλειστή κοινωνία του προαστίου κλυδωνίζεται. Οι δονήσεις δημιουργούν ρήγματα στις οικογένειες των παιδιών, με βασικότερη εκείνη του πάμπλουτου Σπύρου Καρούζου (Αντώνης Καφετζόπουλος), ενώ το μεγαλύτερο μυστήριο είναι το γεγονός ότι οι απαγωγείς επιλέγουν να διαπραγματευτούν το υπέρογκο ποσό των λύτρων σε ένα πρόσωπο που είναι ανεπιθύμητο στην οικογένειά του, τη δημοσιογράφο Θάλεια Καρούζου (Πηνελόπη Τσιλίκα),  που στέκεται αφορμή να πέσουν οι μάσκες των μελών της οικογένειάς της.  
Η Θάλεια αναγκάζεται να παραμείνει στο Βαθύ ώστε να είναι σύνδεσμος των απαγωγέων με τον επικεφαλής των ερευνών. Ποια είναι η σύνδεσή της με την υπόθεση, πέρα από το γεγονός πως τα δυο της ανίψια βρίσκονται ανάμεσα στους απαχθέντες, θα φανεί στο μέλλον. Προς το παρόν βρίσκεται υπό διαρκή παρακολούθηση και οι αστυνομικοί περιμένουν την κάθε επόμενη κλήση των απαγωγέων, που με το υπέρογκο ποσό που ζητούν έχουν προκαλέσει τεράστια αναστάτωση. Οι γονείς δυσκολεύονται να συγκεντρώσουν τα λύτρα, ενώ παλεύουν να σταθούν όρθιοι και η ένταση των στιγμών φέρνει συγκρούσεις ανάμεσά τους.
Από την πλευρά της αστυνομίας τα πράγματα φαντάζουν εξαιρετικά δύσκολα. Το γεγονός της ομαδικής απαγωγής τους έχει σοκάρει και ο Νάσος Οικονομίδης, μου φαίνεται πολύ νωχελικός στην αντιμετώπιση τόσο του προβλήματος, όσο και των οικογενειών. Εάν το σενάριο των Πέτρου Καλκόβαλη και Μελίνας Τσαμπάνη θέλει να παρουσιάζει μια αστυνομία έξω από τα νερά της, το έχει πετύχει. Εάν όχι, κάτι δεν πάει καλά με το χαρακτήρα του Νάσου Οικονομίδη, που συμπεριφέρεται σαν ήρωας του Γιο Νέσμπο. Το συγγραφικό δίδυμο στα πρώτα επεισόδια έχει δώσει σημασία στις κοινωνικές προεκτάσεις της απαγωγής και στις ψυχοσυνθέσεις των ηρώων. Οι χαρακτήρες των πλουσίων (και των νεόπλουτων) γονέων είναι σωστά δομημένοι με τον Καφετζόπουλο να πρωτοστατεί. Όπως και εκείνος της διευθύντριας του σχολείου (Μυρτώ Αλικάκη).  Για τα απαχθέντα παιδιά και τους συνοδούς θα εκφράσω γνώμη αργότερα, όπως και για την ομάδα των απαγωγέων στο κρησφύγετό τους.
Ο σκηνοθετικός ρυθμός είναι αργός, στο πλαίσιο του Σκανδιναβικού νουάρ που μιμείται. Η φωτογραφία του Ραμόν Μαλαπέτσα είναι πολύ καλή. Προσφέρει μια έντονα μελαγχολική αισθητική, που δεν ταιριάζει στο Αττικό τοπίο, αλλά νουάρ είναι αυτό και έχει τη συνταγή του. Επίσης, είναι πολύ καλή και η πρωτότυπη μουσική της σειράς, την οποία υπογράφει ο μουσικοσυνθέτης Θοδωρής Ρεγκλής, ο οποίος έχει «ντύσει μουσικά» και το τρέιλερ της ταινίας «Παράσιτα». Έτσι, για να πληροφορείται ο κόσμος ότι τα τρέιλερ αποτελούν ξεχωριστές μικρές παραγωγές και κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε να έχει καθιερωθεί ειδικό βραβείο και γι’ αυτά.
Γενικά, η σειρά παρακολουθείται με έντονο ενδιαφέρον.
INFO
Είδος: Θρίλερ, Κοινωνική, Δραματική (σειρά 13 επεισοδίων των 60΄)
Χώρα: Ελλάδα (2021)
Σκηνοθεσία: Βαρδής Μαρινάκης
Παίζουν: Δημήτρης Λάλος, Πηνελόπη Τσιλίκα, Αντώνης Καφετζόπουλος, Χρήστος Λούλης, Ανθή Ευστρατιάδου, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, Νικόλας Παπαγιάννης, Βίκυ Παπαδοπούλου, Γιάννος Περλέγκας, Μυρτώ Αλικάκη και Χριστίνα Φαμέλη.
Σύνοψη: Ένα σχολικό λεωφορείο. Εννέα μαθητές. Μία καλοστημένη ομαδική απαγωγή, που έρχεται να ταράξει τη φαινομενικά ήρεμη ζωή μιας εύρωστης κοινωνίας. Οι αστυνομικές έρευνες κινούνται σε αχαρτογράφητα νερά και μια νεαρή δημοσιογράφος βρίσκεται αναπάντεχα στο επίκεντρο των γεγονότων.
Προβάλλεται στο Mega Channel