12/12/19

Ζίζοτεκ

Μια λέξη που δεν σημαίνει τίποτα και ένα οδοιπορικό δύο ατόμων είναι αυτή η ταινία του Βαρδή Μαρινάκη, του οποίου η πρώτη ταινία μεγάλου μήκους ήταν «Το Μαύρο Λιβάδι» που το 2009 βραβεύτηκε από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου και το Seville European Film Festival.

Δύο άτομα εγκαταλελειμμένα, ο μικρός Ιάσονας και ο «αμίλητος» Μηνάς συναντιόνται και βρίσκουν ο ένας στον άλλο αυτό που γύρευαν στις μοναχικές ζωές τους. 
Ο Ιάσονας έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη του από μια νέα, καταθλιπτική και άκαρδη μητέρα κάπου στη βόρεια Ελλάδα. Χάνεται στο δάσος και πέφτει πάνω στην καλύβα του Μηνά, ο οποίος -αντιθέτως- έχει εγκαταλείψει τον κόσμο και ζει σιωπηλός, αμίλητος και εκβιαζόμενος από διακινητές μεταναστών, αλλά έχει τη μητέρα του, την οποία επισκέπτεται όποτε μπορεί σε ένα οίκο ευγηρίας.
Η συνάντησή τους θα αλλάξει τις ζωές τους. Θα ωριμάσει πρόωρα τον Ιάσονα και θα αναγκάσει τον Μηνά να επανακαθορίσει τη ζωή του και τη στάση του απέναντι στα πράγματα.
Ο αργός σκηνοθετικός ρυθμός, η εξαιρετική φωτογραφία της ελληνικής υπαίθρου και οι καλές ερμηνείες από τον πρωτοεμφανιζόμενο νεαρό Αύγουστο Λάμπρου-Νεγρεπόντη και τους Πηνελόπη Τσιλίκα («Μικρά Αγγλία») και Δημήτρη Ξανθόπουλο («Έρωτας Μετά») κρατούν το ενδιαφέρον του θεατή σ’ αυτό το προσωπικό όνειρο του σκηνοθέτη, που το εμπνεύστηκε από την αγάπη του στη φύση μακριά από τις θορυβώδεις πόλεις. (Κριτική μου στο myfilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 12/12/2019
Είδος: Δράμα, Περιπέτεια 
Σκηνοθεσία: Βαρδής Μαρινάκης 
Παίζουν: Αύγουστος Λάμπρου-Νεγρεπόντης, Δημήτρης Ξανθόπουλος, Πηνελόπη Τσιλίκα, Νίκος Γεωργάκης 
Σύνοψη: Πώς μπορεί η τυχαία συνάντηση ενός εγκαταλελειμμένου εννιάχρονου αγοριού και ενός ιδιότροπου μεσήλικα που επικοινωνεί με νοήματα, να τους χαρίσει αυτό που τους λείπει περισσότερο;
Ο μικρός Ιάσονας προσπαθεί μάταια να φροντίσει την καταθλιπτική του μητέρα όταν μια μέρα εκείνη αποφασίζει να τον εγκαταλείψει σε ένα πανηγύρι στη Βόρεια Ελλάδα. Ο φοβισμένος μικρός βρίσκει καταφύγιο σε μια καλύβα στο δάσος, όπου ζει ο μοναχικός Μηνάς, ο οποίος κρύβει τα δικά του σκοτεινά μυστικά, όπως το «Ζίζοτεκ», και μαζί θα ζήσουν το δικό τους παραμύθι. Μια συγκινητική ιστορία για τη λαχτάρα για οικογένεια και οικειότητα. (Διανομή: Neo Films)