14/4/21

Ο καουμπόι της ασφάλτου - Concrete cowboy

Μια ταινία για την οικογενειακή συνοχή, τη συντροφικότητα και την κοινωνική αλληλεγγύη, μέσα από την ιστορία ενός παρατημένου νέου, που βρίσκει καταφύγιο σε μια περιθωριακή, αλλά στηριγμένη σε δικές της αξίες κοινότητα, από την ύπαρξη της οποίας είναι εμπνευσμένη η ταινία: των καουμπόι των Στάβλων της Οδού Φλέτσερ.  
Ο έφηβος Κόουλ (Caleb McLaughlin), αφήνεται από τη μάνα του στη μέση του δρόμου (και της νύχτας) κοντά στο σπίτι του πατέρα του Χαρπ (Idris Elba). Πρέπει να αποφασίσει γρήγορα τι σχεδιάζει για το μέλλον του, διότι ο πατέρας του, παραδοσιακός δαμαστής αλόγων δεν του αφήνει περιθώρια από την πρώτη στιγμή.
Ο Κόουλ θα αναγκαστεί να πάθει… για να μάθει. Ατίθασος και  ευάλωτος πρώτα θα παρασυρθεί και στη συνέχεια θα ενταχθεί σε μια κοινότητα σύγχρονων καουμπόι που τα βράδια, τους αρέσει να συγκεντρώνονται γύρω από μια φωτιά, να λένε ιστορίες και να μιλούν για «τα παλιά ωραία χρόνια».
Με αδιάφορο σενάριο, αργό ρυθμό αλλά ενδιαφέροντες χαρακτήρες, η ταινία έχει κάποιες καλές στιγμές και στηρίζεται κυρίως στις ερμηνείες του Idris Elba και του νεαρού Caleb McLaughlin (που μας είναι γνωστός από τις σειρές Stranger Things και When They See Us).
Παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον η ύπαρξη μιας τέτοιας κοινότητας όχι μακριά από ένα μεγάλο αστικό κέντρο όπως αυτό της Φιλαδέλφειας στις ΗΠΑ. (Κριτική μου στο MyFilm)
INFO
Είδος: Δράμα (101΄)
Χώρα: ΗΒ, ΗΠΑ (2020)
Σκηνοθεσία: Ricky Staub
Παίζουν: Idris Elba, Caleb McLaughlin, Lorraine Toussaint, Method Man
Σύνοψη: Ο 15χρονος Κόουλ πάει να ζήσει με τον αποχωρισμένο πατέρα του Χαρπ. Εκεί ανακαλύπτει μια υποβαθμισμένη, αλλά γεμάτη ζωντάνια περιοχή που οι κάτοικοί της ζουν με την κουλτούρα των καουμπόι, η οποία υπάρχει εδώ και περισσότερα από 100 χρόνια, παρέχοντας ένα ασφαλές καταφύγιο παρά τη γύρω φτώχεια, τη βία και την εξάλειψη της ανθρωπιάς.
Προβάλλεται στο Netflix