4/3/21

Michelangelo - Infinito

Ένα συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ που αφηγείται τη ζωή και τα έργα της ασύγκριτης ιδιοφυΐας του Μικελάντζελο Μπουοναρότι, γνωστού ως Μιχαήλ Άγγελου (Ιταλού γλύπτη, ζωγράφου, αρχιτέκτονα και ποιητή της Αναγέννησης, που άσκησε απαράμιλλη επίδραση στην ανάπτυξη της δυτικής τέχνης), τον οποίο υποδύεται ο υπέροχος Enrico Lo Verso.
Ο Μικελάντζελο, ερμηνευμένος με έναν υπέροχο τρόπο από τον Enrico Lo Verso, μιλάει για τα έργα του, τη ζωή του, το πάθος του για τη δημιουργία των αριστουργημάτων του μέσα σε ένα λατομείο, χωρίς να παρεμβαίνουν άμεσα στην αφήγηση, επιστήμονες, καλλιτέχνες ή τεχνοκριτικοί, που θα προσέδιδαν μια επιστημονική αυστηρότητα στο ντοκιμαντέρ.
Η αφήγηση του ίδιου του Μικελάντζελο, με μια δόση αλαζονείας στη φωνή του, όταν συγκρίνεται με άλλους καλλιτέχνες της εποχής του και με την επιμονή του να δημιουργεί κάτι το μοναδικό και το αιώνιο, τον φέρνει πιο κοντά στο θεατή που δεν είναι ανάγκη να είναι λάτρης της γλυπτικής ή της ζωγραφικής.
Οι σκηνές της δημιουργίας των γλυπτών του, «Αποκαθήλωση» (La Pieta) και «Δαβίδ» στην Βασιλική του Αγίου Πέτρου καθώς των νωπογραφιών στην Καπέλα Σιξτίνα είναι συγκλονιστικές και θεωρώ βέβαιο ότι θα αγγίξουν συναισθηματικά κάθε θεατή του ντοκιμαντέρ, το οποίο έχει γυριστεί από τον Emanuele Imbucci με απόλυτο σεβασμό στο έργο του Μικελάντζελο. Η φωτογράφιση του Maurizio Calvesi αναδεικνύει κάθε πτυχή των γλυπτών και κάθε σχηματική ή χρωματική λεπτομέρεια της ζωγραφικής του, ενώ και η μουσική επένδυση του Matteo Curallo εντείνουν το συναίσθημα.
Ένα από τα καλύτερα ντοκιμαντέρ που έχω δει τα τελευταία χρόνια, το οποίο βλέπεται ευχάριστα, με ενδιαφέρον και όχι μόνον από όσους αγαπούν την τέχνη. Αριστούργημα. (Κριτική μου στο myfilm)
INFO
Είδος: Βιογραφικό, Ντοκιμαντέρ (97΄)
Χώρα: Ιταλία, Βατικανό (2017)
Σκηνοθεσία: Emanuele Imbucci
Παίζουν: Enrico Lo Verso, Ivano Marescotti
Μουσική: Matteo Curallo
Φωτογραφία: Maurizio Calvesi
Σύνοψη: Ο ζωγράφος Τζιόρτζιο Βασάρι (Ivano Marescotti) αφηγείται τη ζωή του Μιχαήλ Άγγελου (Enrico Lo Verso)
Προβάλλεται: από 4/3/2021 αποκλειστικά σε online Α' Προβολή στους κινηματογράφους ΑΣΤΟΡ, ΑΝΔΟΡΑ, στο site της Weirdwave και στην πλατφόρμα της Videorama On Demand.