3/3/21

Πίσω από τα μάτια της - Behind her eyes

Μια σειρά μυστηρίου βασισμένη στο best-seller (2017) της Sarah Pinborough, η ιστορία της οποίας διαδραματίζεται στο σημερινό Λονδίνο, όπου η ανύπαντρη μητέρα Λουίζ (Simona Brown) έχει αναλάβει τη φροντίδα του επτάχρονου γιου της Άνταμ (Tyler Howitt) μετά από το διαζύγιο της τρία χρόνια πριν. Κατά τη διάρκεια μιας μέρας γνωρίζει τον ψυχίατρο Ντέιβιντ (Tom Bateman), έναν γοητευτικό άντρα με τον οποίο δένεται γιατί αισθάνεται χαρούμενη μαζί του, όπως κι εκείνος μαζί της. Γρήγορα θα απογοητευτεί όμως, επειδή εκεί που έπιασε δουλειά ως γραμματέας, ο Ντέιβιντ είναι το νέο αφεντικό της, που όπως αποκαλύπτεται είναι παντρεμένος με την κομψή και ευχάριστη για παρέα Αντέλ (Eve Hewson, και κόρη του Bono όπως διάβασα), η οποία δεν έχει ιδέα για τη συνάντηση και το δεσμό της Λουίζ με τον Ντέιβιντ.
Η Λουίζ θα πέσει τυχαία(;) πάνω στη Αντέλ, θα γνωριστούν, θα συμπαθήσει η μια την άλλη και θα γίνουν στενές φίλες. Τόσο, που θα αρχίσουν να μοιράζονται τα μυστικά τους, εν αγνοία πάντα του ψυχίατρου Ντέιβιντ, ο οποίος φαίνεται να χειραγωγεί με ψυχοφάρμακα την Αντέλ, που είναι πλούσια και κάποτε τυχαία(;) την έσωσε από μια πυρκαγιά, στην οποία είχε χάσει τους γονείς της.
Ο Ντέιβιντ είναι καλός, ευγενικός και ευάλωτος στα μάτια της Λουίζ, άρα και ερωτεύσιμος. Είναι όμως καταπιεστικός, σκληρός και απόλυτος κυρίαρχος στα μάτια της Αντέλ. Η Αντέλ πάλι φαίνεται ευάλωτη και δυστυχισμένη στα μάτια της Λουίζ, αλλά είναι δύσπιστη και μοιάζει να «περιμένει στη γωνία» το παραμικρό στραβοπάτημα του Ντέιβιντ.
Πολλές εξηγήσεις πάνω στη συμπεριφορά του κάθε χαρακτήρα, θα βρείτε στα flashbacks του σεναρίου, το οποίο (καλογραμμένο) διαθέτει μπόλικες ανατροπές, που καθορίζουν και το είδος στο οποίο εντάσσεται αυτή η σειρά «μυστηρίου». Διότι η ετικέτα «θρίλερ μυστηρίου» είναι πολύ γενική. Το δε φινάλε της σειράς, είναι από εκείνα που άλλοι θα το λατρέψετε και άλλοι θα το μισήσετε. Δεν υπάρχει μέσος όρος, εκτός κι αν έχετε διαβάσει το βιβλίο (εγώ δεν το έχω διαβάσει) οπότε είστε προετοιμασμένοι. Οι απροετοίμαστοι (όπως εγώ) θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί από το 4ο επεισόδιο και μετά.
Οι ερμηνείες είναι καταπληκτικές και συμβάλλουν στη μυστηριακή ατμόσφαιρα, η οποία είναι διανθισμένη και από κάποια ίσως τρομακτικά όνειρα. Δεν μου επιτρέπεται να μιλήσω άλλο.
Πιστεύω ότι ακόμα κι αν κάποιοι δεν μείνετε ευχαριστημένοι από το φινάλε, θα σας έχουν αποζημιώσει η σκηνοθεσία και οι ερμηνείες. Η όλη ατμόσφαιρα, όπως λέω. (Κριτική μου στο Myfilm)
INFO
Είδος: Μυστηρίου, Δράμα, Θρίλερ (σειρά 6 επεισοδίων των 60΄)
Χώρα: Ηνωμένο Βασίλειο (2021)
Σκηνοθεσία: Erik Richter Strand
Παίζουν: Simona Brown, Eve Hewson, Tom Bateman, Robert Aramayo
Σύνοψη: Mια ανύπαντρη μητέρα μπλέκει σ’ ένα αρρωστημένο παιχνίδι όταν κάνει σχέση με το αφεντικό της που είναι ψυχίατρος, ενώ παράλληλα δένεται και με τη μυστηριώδη γυναίκα του.
Προβάλλεται: στο Netflix