Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα

Τα Πάθη του Χριστού σε peplum movies

11/3/21

Η Μικρή Τυμπανίστρια - John le Carré

Εκδόθηκε για πρώτη φορά στα ελληνικά το 1983 σε έκδοση μικρού «βιβλίου τσέπης». Τώρα, με αφορμή την τηλεοπτική μεταφορά της Μικρής Τυμπανίστριας από το BBC, σκέφτηκα να ξαναδιαβάσω αυτό το έργο απίστευτης δύναμης του John le Carré, το οποίο όταν εκδόθηκε για πρώτη φορά είχε χαρακτηριστεί από κορυφαίους συγγραφείς ως το τέλειο κατασκοπικό βιβλίο.
Η «Μικρή τυμπανίστρια», είναι ένα από τα γνωστότερα και πιο αγαπημένα βιβλία του «δάσκαλου» της κατασκοπικής λογοτεχνίας John le Carré και ουσιαστικά είναι το πιο πολυεπίπεδο και με τις πλέον εναργείς περιγραφές χαρακτήρων, που εξερευνά τα όρια της ηθικής και της δικαιοσύνης.
Η ιστορία του διαδραματίζεται κατά ένα μεγάλο μέρος στην Ελλάδα (γι’ αυτό και πολλά γυρίσματα του σήριαλ έγιναν στην Αθήνα και στο Σούνιο) και σύμφωνα με αυτήν, η Τσάρλι μια επίδοξη ηθοποιός από την Αγγλία, περνάει ανέμελα τις διακοπές της στη Μύκονο, όταν συναντά τον Τσόσεφ έναν γοητευτικό, μυστηριώδη άντρα. Ο Τζόσεφ όμως, είναι πράκτορας των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών και θέλει να χρησιμοποιήσει την Τσάρλι για να παγιδέψουν τον ηγέτη μιας παλαιστινιακής τρομοκρατικής ομάδας που είναι υπεύθυνη για μια σειρά από θανατηφόρες βομβιστικές επιθέσεις (η περιγραφή της βασικής τρομοκρατικής ενέργειας στο πρώτο κεφάλαιο του βιβλίου είναι συγκλονιστική).
Έτσι, ξαφνικά, η νεαρή Αγγλίδα θα βρεθεί μπλεγμένη στην αδυσώπητη δίνη της τρομοκρατίας, να ερμηνεύει το ρόλο της ζωής της ως διπλός πράκτορας στο επικίνδυνο «θέατρο της πραγματικότητας».
Με δύο λόγια, η Μικρή Τυμπανίστρια είναι μια καθηλωτική ιστορία έρωτα και προδοσίας, ένα ρεαλιστικό, κυνικό και εξαιρετικά ατμοσφαιρικό κατασκοπικό μυθιστόρημα (κυκλοφορεί πάλι από τις εκδόσεις Bell σε μετάφραση Νέστορα Χούνου), συγκαταλέγεται πλέον στα κλασικά έργα του John le Carré και είναι ένα βιβλίο που οπωσδήποτε αξίζει μια θέση σε κάθε βιβλιοθήκη που θέλει να έχει στα ράφια της και μερικούς αξιόλογους αστυνομικούς τίτλους.
Ο John le Carré, το πραγματικό όνομα του οποίου ήταν David John Moore Cornwell (12/10/1931–12/12/2020) θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Βρετανούς μυθιστοριογράφους κατασκοπείας. Υπήρξε πρώην συνεργάτης των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών MI-5 και MI-6 και ανακριτής των φυγάδων του ανατολικού μπλοκ την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου. Έγινε παγκόσμια γνωστός από το τρίτο μυθιστόρημά του, ίσως το σημαντικότερο, «Ο κατάσκοπος που ήρθε από το κρύο» (1963), το οποίο ακολούθησαν πολλά άλλα του ιδίου στυλ. Το 2008 κατέλαβε την 22η θέση, στον πίνακα των Times με τους  50 Καλύτερους Άγγλους Συγγραφείς του 20ού αιώνα,.