Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα

Τα Πάθη του Χριστού σε peplum movies

10/2/21

Τομάζο – Tommaso

Ένα ψυχολογικό δράμα, με μια συγκλονιστική ερμηνεία από τον Willem Dafoe, που υποδύεται τον Τομάζο, έναν πολυτάλαντο καλλιτέχνη, που ζει στη Ρώμη με τη σύζυγό του (Christina Chiriac) και την 3χρονη κόρη τους (Anna Ferrara).Η σχέση του Τομάζο με τη σύζυγό του βρίσκεται σε κρίση, καθώς αυτός καλείται να συμφιλιωθεί με την επιθυμία της να αλλάξει τους κανόνες του γάμου τους. Στην εξέλιξη του φιλμ, παρακολουθούμε τη ρήξη μεταξύ του και της γυναίκας του σε αντιδιαστολή με την ήσυχη καθημερινότητά του στη Ρώμη. Τον βλέπουμε να παρακολουθεί μαθήματα ιταλικών, να διδάσκει νεαρούς φοιτητές υποκριτικής, να συχνάζει σε τοπικές αγορές και καφέ και -πάνω απ’ όλα- να απολαμβάνει μια σχέση λατρείας με τη μικρή του κόρη.
Το καλλιτεχνικό του ταμπεραμέντο, όμως, προσδίδει μια ακόμα δυναμική στην ταινία. Υπάρχει ο πραγματικός κόσμος και ο κόσμος της φαντασίας του Τομάζο, που αφορά και επηρεάζει ιδιαιτέρως τη Νίκι, αλλά και τις υπόλοιπες γυναίκες που συναναστρέφεται. Είναι ένας βουδιστής που βλέπει οράματα με τα πάθη του Χριστού και πρώην χρήστης και αλκοολικός σε απεξάρτηση που συμμετέχει σε ομαδική θεραπεία. Όλα αυτά σε μια πόλη που θεωρεί μεν σπίτι του, αλλά του είναι ακόμα ξένη λόγω της γλώσσας και της αδυναμίας του να επικοινωνήσει ελεύθερα.
Η κορύφωση του δράματος που περνάει έρχεται από τη σύγκρουση πραγματικότητας και φαντασίας, και από τη συνειδητοποίηση του τι πραγματικά θέλουν αυτός και η Νίκι. Τι χρειάζονται αλλά και τι είναι ικανοί να προσφέρουν ο ένας στον άλλον και στην κόρη τους.
Ουσιαστικά έχουμε ένα ενδιαφέρον ημι-αυτοβιογραφικό ψυχολογικό δράμα του Έιμπελ Φεράρα («Ο σχιζοφρενής δολοφόνος με το τρυπάνι», «Ο βασιλιάς της Νέας Υόρκης», «Διαφθορά», «Επικίνδυνο Παιχνίδι», «Μακάβρια Εισβολή-Η επιστροφή», «Εθισμός» κ.ά), με καλές ερμηνείες και υποβλητική φωτογραφία του Peter Zeitlinger, ενώ συμβάλλει σημαντικά και η μουσική του Joe Delia. (Κριτική μου στο Myfilm)
INFO
Είδος: Δράμα (115’)
Χώρες: Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Ελλάδα (2019)
Σκηνοθεσία: Abel Ferrara
Παίζουν: Willem Dafoe, Christina Chiriac, Anna Ferrara
Σύνοψη: Το «Τομάζο» είναι η ιστορία ενός Αμερικανού καλλιτέχνη που ζει στη Ρώμη με τη νεαρή Ευρωπαία σύζυγό του, Νίκι, και την τρίχρονη κόρη τους, Ντίντι. Ένα έργο για τη φαντασία.
Προβάλλεται: αποκλειστικά στο Cinobo