Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα

Τα Πάθη του Χριστού σε peplum movies

12/2/21

Του κόσμου τα νέα - News of the world

Πέντε χρόνια μετά τον Αμερικανικό Εμφύλιο Πόλεμο, γύρω στο 1870, ο λοχαγός Τζέφερσον Κάιλ Κιντ (Tom Hanks), ένας βετεράνος τριών πολέμων, μετακινείται από πόλη σε πόλη του Τέξας διαβάζοντας εφημερίδες στους  αναλφάβητους της εποχής, που δεν ήσαν και λίγοι, έναντι μικρής αμοιβής. Επιπλέον αφηγείται και ιστορίες για να τους διασκεδάζει. Αυτό τον έχει κάνει μοναχικό, λιγομίλητο, αλλά και έμπειρο απέναντι σε κάθε παράξενη συμπεριφορά.
Μια μέρα στο δρόμο του, κοντά σε έναν κρεμασμένο από ένα δέντρο, θα βρει μια 10χρονη κοπέλα γερμανικής καταγωγής που έχουν δολοφονηθεί οι δικοί της και έχει ζήσει τουλάχιστον έξι χρόνια με τη φυλή των Kiowa, αρκετά για να την κάνουν να πιστεύει ότι είναι και η ίδια ινδιάνα. Μιλάει τη γλώσσα τους και κάθε επικοινωνία μαζί της είναι αδύνατη, διότι από αυτά που έχει βιώσει έχει μεταβληθεί σε αγρίμι. Τα χαρτιά που έχει μαζί της, βεβαιώνουν ότι το όνομά της είναι Τζοάνα (και την υποδύεται εξαιρετικά η εκφραστική Helena Zengel).  
Όπως είναι προβλέψιμο, ο λοχαγός Κιντ, θα προσπαθήσει να της βρει σπίτι και θα αναγκαστεί να την συνοδέψει σε κάποιους επιζήσαντες συγγενείς της. Δεν θα είναι εύκολο. Θα πρέπει να διασχίσουν σχεδόν όλη την πολιτεία του Τέξας, που εκείνη την εποχή δεν ήταν παράδεισος. Αντιθέτως. Οι δύο μαζί θα αντιμετωπίσουν ανθρώπους άγριους και φύση αφιλόξενη. Εκτός αυτού πρέπει να κερδίσει ο ένας την εμπιστοσύνη του άλλου.
Το ζευγάρι Hanks και Zengel κερδίζει από την πρώτη στιγμή τον θεατή. Είναι δύο άψογοι ηθοποιοί, που μιλούν με τα μάτια και καταφέρνουν να εκφράζουν όλα τα συναισθήματα που κυριεύουν δύο μοναχικές ψυχές, που έχουν χάσει στον πόλεμο τα αγαπημένα τους πρόσωπα και προσπαθούν να βρουν ένα καταφύγιο. Δεν υπάρχει τίποτα πιο συγκινητικό.
Ο Paul Greengrass, που έχει συνεργαστεί παλιότερα (στο Captain Philips) με τον υπέροχο Tom Hanks (που παίζει το πρώτο του γουέστερν) δεν είχε προβλήματα μαζί τους. Έχει κάνει ουσιαστικά ένα road movie, με δύο ασυμβίβαστους χαρακτήρες, διανθισμένο με τη βία που ασκούσαν όλοι εκείνοι οι τυχοδιώκτες που αλώνιζαν την Άγρια Δύση. Ένα φιλμ, στο οποίο παρελαύνουν, όλα τα στοιχεία που διαμόρφωσαν την Αμερική που βλέπουμε σήμερα, των διαφορών, των ανισοτήτων, του ρατσισμού και του παραλογισμού. Ένα φιλμ τραγικά επίκαιρο, βασισμένο σε μυθιστόρημα της Paulette Jiles.
Η φωτογραφία των ανοικτών οριζόντων από τον Dariusz Wolski είναι επιβλητική και η μουσική του James Newton Howard, θυμίζει τις παλιές καλές εποχές των ηρωικών γουέστερν. (Κριτική μου στο Myfilm)
INFO 
Προβάλλεται: στο Netflix
Είδος: Γουέστερν, Περιπέτεια, Δράμα (118΄)  
Χώρες: ΗΠΑ, Κίνα (2020)
Σκηνοθεσία: Paul Greengrass
Παίζουν: Tom Hanks, Helena Zengel, Ray McKinnon, Tom Astor
Σύνοψη: Για να δώσει σπίτι σε μια ορφανή, είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει δυσκολίες και βία στις τραχιές πεδιάδες του Τέξας (Από το Netflix)