Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα

Τα Πάθη του Χριστού σε peplum movies

21/2/21

Μα φυσικά και νοιάζομαι - I care a lot

Μια μαύρη κωμωδία, που εξελίσσεται σε σκληρό και βίαιο θρίλερ, με φόντο τις τρύπες της νομοθεσίας, γύρω από την περίθαλψη και προστασία των ηλικιωμένων. Νομικά κενά που αφήνουν περιθώρια στους απατεώνες –και τις απατεώνισσες- να κερδοσκοπούν ασύστολα. Στην ουσία να κλέβουν επικαλούμενοι το νόμο και την ευαισθησία τους προς τα άτομα τρίτης ηλικίας.
H Μάρλα Γκρέισον (Rosamund Pike) και η σύντροφός –και συνεργάτης της- Φραν (Eiza González) είναι ένα δίδυμο που αναλαμβάνει τη φροντίδα ηλικιωμένων που δεν έχουν συγγενείς για να νοιάζονται. Με τον τρόπο αυτό και με το χρηματισμό ανθρώπων από το χώρο των οίκων ευγηρίας, των νοσηλευτηρίων και της δικαιοσύνης, εισάγουν πάμπλουτους ηλικιωμένους σε ιδρύματα φροντίδας, από τα οποία δεν πρόκειται να βγουν ποτέ και λειτουργώντας ως πληρεξούσιες απομυζούν τις περιουσίες τους μέχρι τελευταία δεκάρα.
Αυτά, μέχρι να πέσουν στην πλούσια και μοναχική ηλικιωμένη Τζένιφερ Πίτερσον (υπέροχη η Dianne Wiest), η οποία επιμένει ότι μπορεί να ζήσει μόνη της, αλλά δεν εισακούεται. Η Μάρλα, νομίζει ότι έχει βρει τη χήνα που γεννάει χρυσά αυγά, μέχρι τη στιγμή που θα εμφανιστεί ένας δικηγόρος (Chris Messina) που φαίνεται ότι εκπροσωπεί την κυρία Πίτερσον, αλλά εργάζεται για έναν ρώσο μαφιόζο (Peter Dinklage), που είναι πιο αδίστακτος από το δίδυμο Μάρλα και Φραν.
O σκηνοθέτης J Blakeson, ξεκινά την ταινία σαν μια αστυνομικής υφής κωμωδία, στην οποία αρχικά η συμπάθεια του θεατή πέφτει στην «εφοδιασμένη με αυτοπεποίθηση καρχαρία» Μάρλα, την οποία ερμηνεύει απολαυστικά η Rosamund Pike. Όταν όμως με απίστευτο κυνισμό η Μάρλα και η Φραν παγιδεύουν την καημένη κυρία Πίτερσον, που τα νομικά κενά την αφήνουν ανυπεράσπιστη, τότε η ζυγαριά συμπαθείας αλλάζει κλίση. Γέρνει περισσότερο προς την κυρία Πίτερσον. Όχι για πολύ όμως, αλλά μέχρι την ώρα που  εμφανίζεται ο δικηγόρος του μαφιόζου γιου της.
Το σενάριο με τις ανατροπές του και τις αδυναμίες του όσον αφορά στους υπερβολικούς χαρακτήρες, δεν είναι κακό. Στηρίζεται σε έξυπνη ιδέα πάντως, με κοινωνικές προεκτάσεις. Η σκηνοθεσία είναι αρκετά καλή για να σε κρατάει καρφωμένο στο κάθισμα με τη συμβολή μάλιστα και των ερμηνειών, που είναι όλες απολαυστικές με προεξάρχουσα τη Rosamund Pike, που είχα να τη δω από «Το κορίτσι που εξαφανίστηκε» (2014). - Κριτική μου στο Myfilm
INFO
Προβάλλεται: στο Netflix
Είδος: Αστυνομική, Κωμωδία, Θρίλερ (118΄)  
Χώρα: Ηνωμένο Βασίλειο (2020)
Σκηνοθεσία: J Blakeson
Παίζουν: Rosamund Pike, Peter Dinklage, Eiza González, Dianne Wiest, Chris Messina
Σύνοψη: Μια αδίστακτη απατεώνισσα νομίζει ότι πέτυχε την τέλεια λεία. Λάθος της. Μπορεί να βρήκε το δάσκαλό της (από το Netflix)