Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα

Τα Πάθη του Χριστού σε peplum movies

27/2/21

Ελλάδα: Βιογραφία Ενός Σύγχρονου Έθνους - Roderick Beaton

Συναισθηματικά φορτισμένος από το γεγονός ότι φέτος εορτάζουμε τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, θυμήθηκα το βιβλίο του Roderick Beaton, το οποίο στις 570 σελίδες του, ανατέμνει το αξιοσημείωτο επίτευγμα της σύγχρονης Ελλάδας. Το υπέροχα γραμμένο αυτό βιβλίο δεν είναι μια στείρα καταγραφή ημερομηνιών και γεγονότων. Είναι η ιστορία του ελληνικού έθνους-κράτους και πιο ουσιαστικά, η ιστορία της συλλογικής ταυτότητας που συνοδεύει το έθνος-κράτος. Είναι η ιστορία των γεγονότων και της υψηλής πολιτικής, αλλά και η ιστορία της κουλτούρας και των τεχνών, των ανθρώπων και των ιδεών. Όπως αναφέρει ο Roderick Beaton, στη διάρκεια των τελευταίων τριακοσίων ετών, ένα σύγχρονο έθνος οικοδομήθηκε, στη βάση, κυριολεκτικά σχεδόν, των ερειπίων ενός εξαφανισμένου πολιτισμού.
Είναι γραμμένο από έναν άνθρωπο που αν και γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Εδιμβούργο, έλαβε διδακτορικό δίπλωμα στη νεοελληνική φιλολογία, αφού σπούδασε αγγλική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ. Από το 1981 έως τη συνταξιοδότησή του δίδαξε σύγχρονη ελληνική και βυζαντινή ιστορία, γλώσσα και λογοτεχνία στο King’s College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, όπου και κατείχε από το 1988 την έδρα Κοραή του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών.
Έχει γράψει εκτενώς για θέματα σύγχρονης και μεσαιωνικής ελληνικής λογοτεχνίας. Στην Ελλάδα κυκλοφορούν, τα βιβλία του «Η ιδέα του έθνους στην ελληνική λογοτεχνία» (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης 2015), «Εισαγωγή στη νεότερη ελληνική λογοτεχνία» (Νεφέλη 1996), η βιογραφία «Γιώργος Σεφέρης: περιμένοντας τον άγγελο» (Ωκεανίδα 2003), η μελέτη «Ο Καζαντζάκης μοντερνιστής και μεταμοντέρνος» (Εκδ. Καστανιώτη 2009), «O πόλεµος του Μπάιρον» (Εκδόσεις Πατάκη 2015), καθώς και το μυθιστόρημά του «Τα παιδιά της Αριάδνης» (Εκδ. Καστανιώτη 1999).
Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη, σε μετάφραση Μενέλαου Αστερίου.